Avortul medicamentos - pregatire, riscuri si efecte adverse

Actualizat: 31 Ianuarie 2019
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Avortul medicamentos este o procedura nechirurgicala, prin care se folosesc diverse medicamente pentru a se intrerupe o sarcina nedorita. Se poate realiza atat intr-o unitate medicala, cat si la domiciliu, nu necesita anestezie si poate fi realizat doar in faza incipienta a sarcinii.

Indiferent de tipul avortului (chirurgical sau medicamentos), hotararea de a face o intrerupere de sarcina este una majora, ce poate avea consecinte emotionale si psihice.

Este important ca orice gravida care ia in calcul posibilitatea unui avort, sa se asigure ca a inteles ce presupune procedura, reactiile adverse implicate, precum si posibilele riscuri si complicatii ce pot aparea dupa un avort.

Pregatire

Dupa ce s-a luat decizia unui avort medicamentos, in primul rand se impune vizita la medicul ginecolog. Acesta va evalua starea de sanatate a gravidei si va solicita detalii legate de istoricul sau medical.

Apoi, medicul va confirma sarcina in urma unui examen fizic, va face o ecografie pentru a stabili varsta sarcinii si pentru a stabili daca sarcina nu este una molara sau extrauterina, va face teste de sange si urina, dupa care va explica in ce consta intreruperea de sarcina.

Ce presupune un avort medicamentos?

Pentru ca avortul medicamentos nu implica o interventie chirurgicala, nu este necesara anestezia, insa este necesara supravegherea medicului pentru a putea fi identificate posibilele complicatii ce pot aparea ulterior.

In prezenta medicului, gravidei ii vor fi administrate trei pilule de antiprogesteron, urmand ca in mai putin de 5 ore sa inceapa procesul de eliminare a sarcinii. Femeia ar trebui sa se astepte la o sangerare, a carei cantitate difera de la caz la caz.

Riscuri si efecte adverse

In conditii corecte de administrare, tratamentul pentru intreruperea sarcinii nu pune in pericol sanatatea. Pot aparea, insa, efecte secundare neplacute, care trec la scurt timp dupa finalizarea procedurii, precum:

- sangerari mai abundente, insotite de crampe abdominale puternice cauzate de contractiile uterine;
- greata sau varsaturi;
- ameteli si cefalee;
- stare de slabiciune.

Chiar daca avortul medicamentos nu presupune o interventie chirurgicala, nu inseamna ca este lipsit de riscuri. Senzatiile de rau, disconfort abdominal, diareea, greata, varsaturile sau starile de slabiciune care dureaza mai mult de 24 de ore ar putea fi semnul unor complicatii grave, care impun solicitarea serviciului medical de urgenta.

Potentialele riscuri ale unei astfel de proceduri includ:
- avort incomplet, ce poate fi urmat de un avort chirurgical;
- infectie;
- afectarea uterului;
- sangerare masiva.

Cum controlam durerile dupa un avort medicamentos?

Dupa avortul medicamentos, multe femei se pot confrunta cu dureri abdominale similare cu durerile menstruale. Pentru a reduce durerea, se recomanda:

- medicamente antiinflamatoare;
- repaus la pat, odihna si relaxare in urmatoarele 3-4 zile dupa procedura;
- aplicarea unui plasture pentru ameliorarea crampelor abdominale;
- purtarea unor haine confortabile, care sa nu preseze zona abdominala.

Situatii in care nu se recomanda avortul medicamentos

Exista si cazuri in care avortul medicamentos nu poate fi considerat o optiune pentru intreruperea sarcinii. Situatiile pot fi:

- sarcina avansata - avortul medicamentos se poate face intre sapte si noua saptamani de la ultima menstruatie;
- diabet;
- afectiuni cardiovasculare si hipertensiune arteriala;
- afectiuni grave ale ficatului sau ale rinichilor;
- boli pulmonare;
- afectiuni care pot declansa convulsii necontrolate;
- un risc crescut de rupturi uterine;
- sterilet;
- efectuarea unui tratament cu anticoagulante sau steroizi;
- pacienta nu are acces la asistenta de urgenta sau nu poate consulta medicul dupa un avort medicamentos;
- fumatul;
- alergii la medicamentele utilizate in avort.

Ce se intampla dupa un avort medicamentos?

Dupa avortul medicamentos, pacienta trebuie sa consulte medicul pentru a se asigura ca vindecarea se desfasoara in mod corespunzator. Medicul va evalua starea uterului, tipul si cantitatea sangerarii si orice fel de infectie.

In cazul in care medicul suspecteaza ca avortul a fost incomplet, este posibil sa fie necesara o ecografie si sa se urmeze un tratament specific.

Daca sangerarea nu incepe in decurs de 48 de ore de administrarea tratamentului pentru intreruperea sarcinii, este posibil ca avortul sa fie incomplet. In aceste cazuri, poate fi necesar un avort chirurgical.

Menstruatia va incepe, de obicei, la 4-6 saptamani dupa avort. Pentru a se reduce riscul de infectie, nu se trebuie sa aiba loc contactul sexual vaginal sau sa se foloseasca tampoane interne timp de doua saptamani, dupa avortul medical.

Sarcina dupa un avort medicamentos poate fi posibila chiar si la 10-11 zile dupa procedura.

Concluzii

Hotararea de a face un avort medicamentos este una majora, ce poate avea consecinte emotionale si psihice.

Orice femeie care ia in calcul intreruperea de sarcina pe cale medicamentoasa, trebuie in primul rand sa mearga la medicul specialist si sa se asigure ca a inteles ceea ce presupune procedura.


Citeste si despre:

Intreruperea de sarcina Influentarea sarcinii prin expunerea accidentala la substante toxice Endometrioza - proliferare endometru Tulburari ale ciclului menstrual Protocolul national de triaj al pacientilor din structurile pentru primirea urgentelor Ciclul menstrual si sanatatea feminina: Informatii esentiale si sfaturi de la dm Femeia insarcinata Endometrioza – cauza de infertilitate Uterul didelf (uterul dublu) Determinarea cariotipului Anestezia – tipuri, riscuri si efecte adverse