Scaderea testosteronului la femei - cauze si efecte

Actualizat: 08 Noiembrie 2023
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Ce este testosteronul


Testosteronul este un hormon androgen important, prezent atat in organismul persoanelor de sex masculin, cat si la persoanele de sex feminin. Hormonii sunt substante chimice, cu rol de mesager, ce sunt reglate si regleaza anumite functii endocrine specifice.

Cum se manifesta

Nivelul de testosteron este fiziologic mai mare la barbati decat la femei, insa valorile prea scazute ale acestuia la femei pot cauza probleme. Nivelul scazut de testosteron apare natural dupa varsta de 30 de ani, insa poate aparea oricand mai devreme.

Testosteronul este produs la nivelul celor doua ovare si la nivelul glandelor suprarenale. Testosteronul in cantitati prea mici sau prea mari poate impacta starea generala de sanatate, precum si nivelurile altor hormoni din organism. Mecanismul prin care nivelul de testosteron scade la femei nu este complet cunoscut, astfel ca multe metode de tratament sunt inca in stadiul experimental, nefiind dovedite universal eficiente.

Consecinte asupra organismului

Testosteronul, desi in concentratii mai mici la femei, are cateva roluri importante in organismul acestora :
• Mentinerea libido-ului
• Sanatatea osoasa si musculara
• Nivelul de energie si starea psiho-emotionala
• Ciclul menstrual si fertilitatea

Semne si simptome

Singura modalitate exacta de a afla nivelul de testosteron este prin analizele de sange. Totusi, exista o varietate de semne si simptome ce pot fi inalt sugestive pentru scaderea testosteronului.

Semnele si simptomele includ :
• Scaderea libido-ului
• Lipsa de energie, oboseala cronica
• Pierderea fortei musculare si a tonusului muscular
• Infertilitate sau probleme de a concepe
Ciclu menstrual neregulat
• Uscaciune vaginala
Depresie sau anxietate
• Subtierea parului si caderea acestuia
• Modificarea aspectului pielii: uscare, textura
Tulburari de somn

Discutati cu medicul dumneavoastra daca experimentati oricare dintre aceste simptome. Acestea pot conduce intr-un final la masurarea nivelului de testosteron.

Cauze

Una dintre cele mai comune cauze de scadere a nivelului de testosteron la femei este menopauza si respectiv inaintarea in varsta. Pana in momentul in care o femeie ajunge la menopauza, nivelul de testosteron a scazut la jumatate fata din valoarea sa anterioara.

Pacientele care au trecut prin interventia chirurgicala de indepartare a ovarelor (ovarectomie) vor avea de asemenea niveluri scazute de testosteron, intrucat ovarele sunt responsabile de jumatate din secretia acestui hormon.

Inafara varstei si ovarectomiei, exista multiple cauze ale scaderii nivelului de testosteron.

Acestea includ :
• Sindromul Turner: un sindrom genetic, in care ovarele nu se dezvolta
• Tumorile epifizare
• Chimioterapia
• Expunerea la radiatii de orice fel
• Insuficienta primara de organ
• Insuficienta suprarenaliana sau Boala Addison
• Malnutritia
• Hiperprolactinemia (secretie excesiva de prolactina)
• Amenoreea hipotalamica (pierderea menstruatiei din cauza stresului extrem, efortului fizic intens sau scaderii in greutate)
• Menopauza prematura (inainte de 40 de ani)

Exista si unele clase de medicamente ce pot scadea nivelurile de testosteron: pilulele contraceptive, corticosteroizii, medicamentele antiandrogenice, terapia orala estrogenica, opioidele.

De asemenea, exista si factori genetici ce influenteaza secretia de testosteron.

Diagnostic

Medicul va incepe cu o anamneza, in care va pune cateva intrebari cu privire la simptomele actuale si la istoricul medical. Acesta va face ulterior un examen fizic, pentru a identifica orice simptom in timpul palparii sau percutiei. Medicul va nota greutatea si inaltimea dumneavoastra, precum si alte medicamente pe care le luati acasa.

Scaderea nivelului de testosteron este dificil de suspicionat, nefiind frecventa. Astfel medicul poate face multiple teste paraclinice, precum analizele uzuale de sange, inainte de a suspiciona o problema a hormonilor androgeni. Multe alte patologii pot insa avea aceleasi simptome, precum afectiunile tiroidiene sau anemiile.

Pentru a masura nivelul de testosteron se realizeaza o analiza de sange, din proba recoltata intr-o anumita perioada a ciclului menstrual, deoarece nivelul de testosteron fluctueaza pe durata acestuia.

Nivelul normal de testosteron la femei depinde de varsta acesteia. Medicul va interpreta valoarea in functie de perioada de viata in care se afla pacienta si in functie de patologiile asociate.

Tratament

Tratamentul testosteronului scazut poate fi controversat, din cauza studiilor insuficiente asupra acestei afectiuni la femei. Nu sunt recomandate tratamente obligatorii la ora actuala, insa medicii pot face recomandari in functie de experienta lor cu aceasta patologie. Astfel deseori tratamentul pentru testosteronul scazut la femei este acelasi ca si la barbati, insa in doze mult mai mici.

Testosteronul extern poate fi administrat sub multiple forme, precum cremele, plasturii, injectii, comprimate etc. Comprimatele cu DHEA pot fi de asemenea utile. DHEA este un precursor esential al testosteronului, iar prin suplimentarea acestuia va creste indirect nivelul de testosteron.

Tratamentul cu testosteron isi are riscurile sale, insa daca simptomele sunt severe si nu exista alte modificari posibile, s-ar putea sa fie singura si cea mai buna optiune de tratament. Discutati cu medicul dumneavoastra nevoile personale, beneficiile si riscurile unui astfel de tratament. Daca decideti sa urmati tratamentul, veti fi monitorizata in eventualitatea efectelor secundare.

Riscurile tratamentului cu testosteron la femei includ:
• Acnee
• Alopecie
• Crestere excesiva a parului corporeal
• Ingrosarea vocii
• Cresterea in dimensiuni/modificarea aspectului clitorisului

Cand ar trebui sa mergeti la medic

Daca aveti impresia ca aveti simptome specifice scaderii de testosteron, mergeti la medic. Este dificil sa suspicionati cauza multor dintre aceste efecte, insa este intotdeauna mai bine sa le investigati cu ajutorul unui medic, pentru a obtine un diagnostic corect.

Concluzie

Testosteronul este un hormon asociat in mod clasic barbatilor, insa si femeile au nevoie de niveluri optime de testosteron. Scaderea nivelului de testosteron poate cauza numeroase simptome, insa acestea sunt similare altor patologii endocrine sau nu. Astfel diagnosticul si tratamentul raman dificile, nefiind inca reglementat un tratament unic si sigur. Tratamentul cu testosteron este cel mai des folosit, iar pacientele care sunt de acord cu acesta trebuie sa fie atente la aparitia efectelor adverse si sa le raporteze medicului.

Bibliografie
https://www.healthcentral.com/womens-health/low-testosterone-in-women
https://www.healthline.com/health/low-testosterone-in-women


Citeste si despre:

Influenta schimbarilor hormonale asupra creierului femeilor 10 cauze frecvente ale abstinentei Libidoul scazut la femei Disfunctiile sexuale la femei (disfunctii ale libidoului, ale excitarii si orgasmului, dureri la contact sexual) Sindromul ovarelor polichistice: cauze, diagnostic si tratament Probioticele. De la disbioza la eubioza si imunitate optima. Consumul de marijuana: efecte asupra organismului, indicii pentru parinti Picioarele umflate: cauze si remedii Medicamente care pot cauza impotenta Terapia substitutiva cu testosteron Implicatiile deficitului de testosteron asupra starii de sanatate