Daca va numarati printre persoanele care sufera de diabet si isi planifica mesele dupa metoda piramidei nutritionale sau mai nou, a farfuriei alimentare, luati in considerare pregatirea unui meniu de vara.
Salatele specifice anotimpului calduros ar putea reprezenta o masa echilibrata nutritional, dar si gustoasa si satioasa. Produsele proaspete din timpul verii reprezinta componenta cheie a meselor pentru bolnavii de diabet zaharat, care ar trebui sa inceapa masa cu 2 cesti de legume crude.
Portiile de proteine slabe, de fructe proaspete de vara si grasimi sanatoase pot imbogati salatele de vara si le pot transforma intr-o masa ideala pentru bolnavii de diabet.
Excesul de greutate este asociat cu:
Diabetul zaharat de tip 2 este mai usor de controlat atunci cand bolnavul are o greutate normala, adica indicele de masa corporala se incadreaza intre 20-25. Daca suferiti de diabet zaharat de tip 1, incercati sa va controlati greutatea corporala printr-o dieta sanatoasa care va contribui la diminuarea tensiunii arteriale si va reduce riscul bolilor cardiovasculare.
Mesele din timpul verii pot fi incantatoare, o modalitate de socializare si de distractie. Nu exista niciun motiv pentru ca persoanele cu diabet zaharat sa nu se poata bucura de un picnic in aer liber, la fel ca toata lumea.
Secretul este sa se consume diverse alimente care sa ajute la mentinerea in mod constant a unor valori stabile ale glucozei din sange si sa se evite fluctuatiile bruste ale nivelului zaharului din sange. Astfel va veti putea mentine greutea, grasimile din sange si tensiunea arteriala sub control.
Iata cateva idei testate pentru a va bucura de un gratar sanatos, proteine slabe, feluri delicioase de mancare cu legume si deserturi, toate proaspete si naturale, recomandate inclusiv pentru cei care sufera de diabet zaharat.
1. Alternati proteinele prin combinatia de rosii cherry, ciuperci, dovlecei, felii de ananas si bucati de ardei gras sub forma de frigarui - doar unse cu putin ulei de masline, la care adaugati ierburi uscate sau usturoi. Lasati-le la gratar pana cand sunt suficient de preparate, pana cand legumele au marginile coapte.
2. O optiune gustoasa este fileul de somon peste care se va stoarce zeama de la o jumatate de lamaie si va fi invelit intr-o folie de aluminiu inainte sa fie pus pe gratar, timp de 10 minute pana cand pestele va fi prajit.
3. Puiul marinat este de-a dreptul delicios. Marinati-l in 2 linguri de miere, 2 linguri de sos teryaki, coaja de la o lamaie si 2 catei de usturoi zdrobiti. Amestecati ingedientele, adaugati-le peste 4 bucati de piept din pui si lasati-le pe toate peste noapte in frigider. Puneti puiul pe gratar si serviti-l cu sos de iaurt si castravete.
4. O alta idee de garnitura ar fi sparanghelul uns cu putin ulei de masline si adaugat pe gratar. Prajiti-l doar 3-4 minute pe o singura parte.
5. Ciuperci cu usturoi. Exista multi carbohidrati cu indice glicemic redus, care sa va ajute la mentinerea stabilitatii zaharurilor din sange si pe care ii puteti pregati pe gratar.
6. Incercati sa preparati salate din legume fierte rapid si usor prajite sau, pentru copii, puteti coace cartofi pe gratar (noi sau dulci).
7. Salata cu orez basmati este chiar indicata pentru persoanele cu diabet zaharat.
8. Daca va place salata de paste, gatiti pastele al dente, pentru ca valorile zaharului din sange sa fie optime.
9. Ca desert, cu putina imaginatie, puteti inlocui prajiturile si budincile cu frigarui de fructe servite cu branza proaspata, iaurt sau inghetata.
Atunci cand gatiti pentru picnic, este recomandat nu doar sa evitati intoxicatiile alimentare, ci si sa va reamintiti ca daca nu gatiti cu atentie, flacara iute a gratarului poate creste riscul aparitiei cancerului. Exista doua reactii chimice care au loc atunci cand produsele alimentare sunt preparate la gratar:
Ambii compusi cresc riscul aparitiei cancerului. Asta nu inseamna ca trebuie sa evitati sa preparati alimentele pe gratar, ci ca ar trebui sa urmati cateva sfaturi simple pentru a diminua impactul:
1. Salata greceasca de vara (glucide 55, calorii 425 - din care grasimi 20%).
Amestecati bine toate ingredientele si serviti.
2. Salata de pui si fructe de padure (glucide 55 g, calorii 380 din care grasimi 12%)
Amestecati bine toate ingredientele si serviti.
3. Salata de porumb, rosii si avocado (glucide 55 gr, calorii 490 din care 30% grasimi nesaturate)
Amestecati porumbul prajit cu rosiile, salata si avocado atunci cand porumbul inca este cald. In acest mod se va topi usor avocado si se va forma un dressing cremos. Se va lasa la racit si se va pune salata pe pita.
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.