Spaghetele - informatii nutritionale

Actualizat: 06 Martie 2012
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Pastele sunt usor de preparat si sunt hranitoare in cazul in care contin ingrediente importante pentru organism.

Un fel de mancare ce va contine spaghete va fi bogat in fibre dietetice, vitamine din grupul B si minerale.

Pentru o masa sanatoasa se vor alege spaghetele din cereale integrale peste care se vor adauga mai degraba sos de rosii si legume, decat carne tocata si branza.

Spaghetele din faina integrala

Specialistii recomanda sa se consume spaghete din grau integral pentru a beneficia din plin de substantele nutritive oferite de o portie de paste. Spaghetele care sunt preparate din faina alba rafinata, contin mai multe grasimi si calorii decat cele din grau integral.

O optiune pentru consumatorii care nu agreaza textura cerealelor integrale, sunt spaghetele din faina alba imbogatite cu substante nutritive. Insa, in acest caz nu se va beneficia de fibrele continute de cerealele integrale.

Carbohidratii

Spaghetele sunt un tip de aliment bogat in carbohidrati, recomandat pentru persoanele active. Carbohidratii furnizeaza energia de care are nevoie orice persoana pentru a functiona pe parcursul unei zile.

Se vor alege in acest scop pastele din cereale integrale, cu carbohidrati complecsi, care asigura energie organismului fara a ridica nivelul de glucoza din sange la valori nesanatoase. O cana de spaghete din grau integral ofera 12% din doza zilnica recomandata de carbohidrati.

Fibre

O portie de paste din grau integral, gatite, aduce organismului un aport de fibre de aproximativ 25% din doza zilnica necesara unei persoane. Pentru ca sunt mai putin rafinate decat pastele de culoare alba, cele din grau integral contin tarate si germeni de cereale, oferind o cantitate destul de importanta de fibre la o portie.

Fibrele digestive au un rol important in desfasurarea normala a digestiei si contribuie la mentinerea unei greutati sanatoase prin promovarea unui sentiment de satietate, dupa o portie destul de mica. In plus, consumul de fibre a fost asociat cu reducerea incidentei cancerului, a bolilor cardiovasculare si a diabetului zaharat.

Vitamine

Spaghetele din grau integral sunt o sursa buna de vitamina B, care ajuta organismul sa transforme carbohidratii in energie. O portie de paste din grau integral ofera un procent de 10% din necesarul zilnic de tiamina, care sustine functia sistemului nervos.

Pastele furnizeaza 6% din cantitatea zilnica recomandata de vitaminele B3 si B6 care ajuta la oxigenarea sangelui. In plus, prin consumul de paste se adauga cel putin 2% din cantitatea zilnica recomandata de acid folic, niacina si riboflavina.

Minerale

Spaghetele sunt o sursa importanta de minerale, in special de seleniu si mangan. Dintr-o portie de paste de grau integral se va obtine necesarul de mangan pentru o zi. Manganul este util pentru persoanele care sufera de artrita, sindrom premenstrual sau pierdere de masa osoasa, iar seleniul este crucial pentru un sistem imunitar puternic si buna functionare a glandei tiroide.

O portie de spaghete din grau integral ofera organismului mai mult de 50% din valoarea zilnica recomandata de seleniu, 8% din necesarul zilnic de fier, magneziu, fosfor si cupru, dar si aproximativ 2% din cantitatea de calciu necesara in fiecare zi.


Citeste si despre:

Boala celiaca - sfaturi nutritionale generale Dieta cu pepene verde Un meniu de 7 zile pentru sezonul gripei si racelilor 10 reguli de urmat pentru a gati sanatos Proteinele in dieta vegana Alimente care ajuta pancreasul sa produca insulina Alimente sanatoase care va ajuta sa castigati in greutate De ce merg romanii la stomatolog? Pentru un zambet ca la Hollywood Probioticele. De la disbioza la eubioza si imunitate optima. Alimentatia si varsta - Rolul fibrelor in dieta Cele 7 substante nutritive esentiale unei diete echilibrate Dieta pentru combaterea inflamatiei Alimente bogate in carbohidrati Indicele glicemic al alimentelor Dieta in functie de grupa sanguina Complexul vitaminic B - rol si alimentatie