Optiuni alimentare: ce tipuri de carne sa alegem

Actualizat: 03 Iulie 2024
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Este timpul pentru o doza de realitate pentru persoanele dependente de carne rosie. Un studiu recent, elaborat timp de 10 ani, a constatat ca persoanele care consuma 300 g de carne rosie pe saptamana sunt mai susceptibile de a dezvolta cancer de colon decat cei care consuma mult mai putin sau deloc. In continuare veti afla care sunt tipurile de carne recomandate pentru o viata sanatoasa.

Tipuri de carne

Chiar daca se spune ca nimic nu poate inlocui delicioasa friptura, exista o multime de alternative la fel de gustoase si mult mai sanatoase, care nu vor afecta colonul:

• Carne de porc: 164.7kcal si 7.5g de grasime la 100 g de carne de porc slaba.
Pentru mult timp, cotletul de porc era pe primul loc in lista medicilor ca fiind nociva pentru organism. Astzi insa, carnea de porc este "considerata", alt fel de carne alba - atunci cand este consumata in cantitati rezonabile (200 g), un cotlet de porc poate fi destul de bun pentru dvs. Daca preferati cotletul de porc, alegeti-l pe cel fara grasime. Un cotlet de porc de dimensiuni normale, curatat de grasime, contine aproximativ 17 g de grasimi.

Atentie insa, unele produse din carne de porc precum mezelurile, contin nitrati si nitriti cat si conservanti, substante ce au fost asociate cu aparitia cancerului.

• Carne de pui: 126kcal si 2 g de grasime la 100 g de piept de pui fara piele
Carnea alba este mult mai sanataosa decat cea rosie - un fapt cunoscut. Ca atare, carnea de pui (nu cea prajita), este o alternativa excelenta la carnea rosie. Este saraca in grasimi - daca este curatata de piele - si destul de gustoasa daca este preparata in mod corect. Carnea de pui este o sursa importanta de proteine. Exista intodeauna riscul de infectie cu E. coli atunci cand consumati carne de pui. Asigurati-va ca gatiti la o temperatura de cel putin 75 de grade C pentru a elimina pericolul. De asemenea, carnea de pui arsa poate contine unele substante chimice cauzatoare de cancer, cum ar fi aminele heterociclice, este deci indicat, sa se limiteze consumul de carne de pui bine facuta.

• Carne de curcan: 160kcal si 8 g de grasime la 100 g de carne de curcan
Carnea de curcan domestic este o sursa importanta de proteine si este considerate una dintre cele mai sanatoase. Carnea de curcan este mai aromata decat carnea de pui. Acest tip de carne are un continut scazut de grasimi: o portie de aproximativ 150 g de carne de curcan fara piele contine circa 11 g de grasime. Exista o credinta populara ca aceasta carne va face somnorosi si chiar asa este; acest lucru se datoreaza unui aminoacid soporific numit triptofan, dar care nu este suficient de puternic astfel incat sa va adoarma.

• Carne de peste: intre 80 si 250calorii in functie de specie
O bucata de peste corect preparata poate fi la fel de satisfacatoare ca o friptura mare. In plus, o varietate de pesti (de obicei somon si ton) sunt bogati in acizi grasi omega-3, care ajuta la reducerea ratei de imbolnavire a inimii.
Unele studii sugereaza ca pestele slab, cum ar fi codul, nu ofera aceleasi beneficii pentru sanatate la fel ca pestii grasi. Aceleasi studii au constat ca persoanele care mananca multa carne de peste sunt mai putin susceptibile sa dezvole cancer de colon. Dar atentie: tonul, poate contine niveluri ridicate de mercur, substanta extrem de periculoasa pentru organismul dvs. Cata carne de peste este recomandat sa consumati? Depinde. Evitati pe cat posibil pestii carnivori mari - ton, peste-spada si rechin. Nivelurile de mercur din carnea de peste variaza; verficati care sunt pestii care contin cele mai mari niveluri de mercur pentru a evita consumul acestora.

• Carne de rata: 136Kcal 11,2 g de grasime la 100 g de carne de rata
Carne grasa, cu continut ridicat de grasimi saturate, dar care contine de asemenea, doze importante de substante benefice sanatatii cum ar fi zinc, fier si vitamina B.

• Carne de vanat: 120 Kcal si 2,4 g de grasime la 100 g de carne de vanat
Carnea de vanat este cea mai sanatoasa alegere pentru iubitorii de carne rosie si pentru cei care apreciaza carnea in general.

• Bacon: 215 Kcal si 16,5 g de grasimi la 100 g de bacon
La fel ca si sunca, are un continut ridicat de sodiu si conservanti, care fac obiectul riscului de a dezvolta cancer. Acest tip de produs ar trebui consumat numai ocazional.

• Carne de miel: 200 calorii si 12,3 g de grasimi la 100 g de carne de miel slaba
Mielul are reputatia ca fiind nesanoatos, carnea fiind una relativ grasa. Insa, datorita sacrificarii la putin timp dupa nastere, carnea de miel este considerata totusi, ca fiind buna pentru consum si cu un gust apreciat de cei care o mananca.

• Sunca: 107 Kcal si 3,3 g de grasime la 100 g de sunca
Sunca ambalata poate contine pana la 37% apa si doze mari de sare si chiar condimente. Tocmai din cauza continutului sau, sunca este intr-adevar un tip de carne care ar trebui consumata doar ocazional.

Totul cu moderatie

Dupa cum ati putut observa, exista mai multe tipuri de carne sanatoasa, curcanul fiind cea mai buna alegere per ansamblu. Toate aceste tipuri de carne pot fi consumate cu regularitate, cu exceptia derivatelor cum ar fi sunca si slanina.

Omul este carnivor, iar multe dintre problemele de sanatate si grijile care au de-a face cu carnea sunt create chiar de om, dar daca urmati alegerile ecologice va putei bucura de carne oricand si in conditii bune de sanatate.

Este adevarat ca puteti avea probleme de sanatate atunci cand cosumati prea mult dintr-un produs considerat perfect sanatos. Moderati consumul general de carne si grasime, si vet ramane sanatosi. Ca o regula generala, majoritatea nutritionistilor sugereaza ca o portie de carne ar trebui sa fie aproximativ de marimea unui pumn. Pare prea putin, dar este cantitatea recomandata de specialisti pentru o viata sanatoasa. Asigurati-va de asemenea, ca urmati o dieta echilibrata care contine multime de fructe si legume.


Citeste si despre:

Idei de preparare si servire sanatoasa a alimentelor pe gratar in timpul verii Ce alimente sa consumati pentru combaterea diareei Alimente care ajuta pancreasul sa produca insulina Adevarul despre alimentele fast - food Tipuri de detoxifiere Probiotice, prebiotice si enzime digestive: de ce sunt atat de importante pentru sanatatea organismului? Cele mai consumate alimente cancerigene Dieta anticancer - Sfaturi alimentare pentru prevenirea si lupta impotriva cancerului Cum puteti sa slabiti cu alimente sanatoase, la picnic 9 sfaturi pentru o alimentatie sanatoasa Hormonii de crestere din carnea de pui - riscuri pentru sanatate