Dieta Shangri La este cunoscuta ca o dieta pentru slabit in care nu apare senzatia de foame. Aceasta dieta isi propune sa reduca pofta de mancare a persoanelor care o urmeaza, iar procesul eliminarii surplusului de kilograme sa decurga natural.
Teoria care sta la baza acestui plan dietetic este ca, oamenii se ingrasa intrucat exista o conditionare puternica intre produsele alimentare si aromele acestora, respectiv apetitul ridicat. In cazul dietei nu se mai pune accent pe aroma sau mirosul alimentelor din meniurile zilnice, iar senzatia de foame va fi mai putin intensa si se poate pierde in greutate.
Orice persoana care a urmat o dieta restrictiva stie ca senzatia de foame este principalul motiv pentru nereusita dietei.
Functia dietei Shangri La este de a induce si a mentine pierderea in greutate printr-o abordare care presupune controlul poftei de mancare in favoarea eliminarii anumitor categorii specifice de produse alimentare sau a restrictionarii portiilor. In plus, intre mese, se vor consuma in fiecare zi 1-4 linguri de ulei de masline, precum si un sirop preparat din apa cu zahar.
Este indicat, mai ales consumul de alimente care nu au un gust intens, cum ar fi legumele si piureurile de legume. Cu exceptia fructelor si gustarilor, nu exista alte alimente care vor fi recomandate in mod special, desi autorul dietei accentueaza importanta alimentelor cu indice glicemic scazut.
Indicele glicemic este un sistem de evaluare a carbohidratilor din alimente. In functie de acest factor se va stabili cum influenteaza aceste alimente nivelul zaharului din sange, timp de cateva ore dupa masa. Alimentele cu indice glicemic scazut au rolul de a mentine senzatia de satietate dupa o masa, termen mai lung, intrucat acestea nu maresc la fel de brusc valorile glucozei din sange, precum produsele alimentare cu indice glicemic ridicat.
Dieta Shangri La incurajeaza ca in mesele zilnice sa fie incluse alimente mai putin aromate (orez fiert, albus de ou etc.) pentru a se evita stimularea apetitului alimentar, care va fi urmat de consum mai mare de alimente si aport de calorii.
Printre beneficiile specifice mentionate de cei care au urmat dieta Shangri La se numara:
Persoanele care sufera de diabet nu ar trebui sa consume siropul de apa cu zahar, dar ar trebui sa nu omita ingestia de ulei de masline, daca vor sa urmeze dieta Shangri La.
Nu s-au descoperit riscuri majore pentru sanatate asociate cu dieta Shangri La, cu conditia ca pe parcursul dietei sa se consume in mod echilibrat alimente care contin nutrienti, vitamine, minerale si sa se consulte un medic inainte de a se urma aceasta dieta, in scopul excluderii anumitor probleme grave de sanatate nediagnosticate.
Consumul simplu de ulei poate fi destul de dificil pentru unele persoane. In plus, nu este chiar placut sa se manance doar alimente care nu au gust si arome prea intense.
Poate fi dificil sa se mentina greutatea obtinuta, atunci cand este reluat consumul de alimente cu diverse gusturi si arome.
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.