Cum pastrezi valorile glicemiei normale pe timp de vara

Actualizat: 03 Octombrie 2024
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate
Dr. Mihaela Posea
Consultant medical:

Dr. Mihaela Posea
Medic specialist Diabet, Nutritie si Boli Metabolice

Clinica Smart Nutrition

Generalitati


Diabetul zaharat este o afectiune cronica, progresiva, care odata aparut se mentine toata viata. Netratat corespunzator, diabetul duce la aparitia complicatiilor si reduce durata de viata a persoanei in cauza.

Diabetul zaharat trebuie controlat in permanenta, fiindca exista riscul de hipoglicemie sau de hiperglicemie, dar si a altor complicatii grave. Mai mult, vara este anotimpul in care, datorita abundentei de fructe, pacientul poate controla mai greu valorile glicemice pentru ca nu reuseste sa consume contitatea de carbohidrati (glucide) recomandata de medicul curant diabetolog.

Ce este glicemia

Glicemia este concentratia glucozei din sange iar valorile normale ale glicemiei sunt situate intre 70 si 100 mg/dl, sange prelevat dupa un post alimentar de 10-12 ore.

Ce este hiperglicemia

Hiperglicemia - glicemia mare - este de fapt, cresterea glicemiei peste anumite valori. In cazul pacientului care nu este diagnosticat cu diabet, o glicemie recoltata dimineata cu valoarea intre 100 si 126 mg/dl este considerata in afara intervalului normal.

In schimb, daca pacientul se cunoaste deja cu diabet, aceleasi valori sunt considerate ca fiind foarte bune. Daca vorbim despre glicemia recoltata la 2 ore de la ultima masa, in cazul pacientului cu diabet, valori mari sunt cele care depasesc 180 mg/dl. 

De cele mai multe ori, cresterile usoare ale glicemiei nu se insostesc si de simptome. Alteori, daca aceste cresteri se produc lent, in timp indelungat, chiar daca ajung sa depaseasca valori de peste 200-250 mg/dl, pacientul poate gasi alte motive pentru oboseala, setea puternica, senzatia de uscare a gurii, urinarea frecventa: "am avut o perioada mai grea la birou", "sunt mai stresat si nu ma odihnesc bine-de aceea sunt mai obosit", "mi-a fost cald si de aceea mi se usuca gura" sau "am baut apa mai multa seara si de aceea ma duc noaptea la toaleta ".

Alteori, pacientul constata ca are infectii prelungite (de obicei la nivel genital sau al pielii),se prezinta la medicul specialist si acesta ii recomanda sa recolteze si o glicemie. In cazurile in care corpul nu mai are secretie de insulina, glicemia nu mai poate fi controlata si poate aparea cetoacidoza diabetica sau chiar coma diabetica, printre ale carei semne  pot fi greata, varsaturile, stare de rau, respiratie cu miros de acetona, tremuraturi, confuzie si pierderea cunostintei..

Printre cauzele hiperglicemiei se regasesc: nerespectarea dietei recomandate de medicul diabetolog, neglijarea tratamentului, anumite infectii, viroze.

Ce este hipoglicemia

Hipoglicemia se caracterizeaza prin scaderea glicemiei sub 70 mg/dl. Simptomele principalele sunt: transpiratii reci, foame crescuta, dureri de cap, palpitatii, oboseala fara o cauza anume, nervozitate, tulburari de vorbire, convulsii.

Hipoglicemia poate sa apara in cazul unui pacient cu diabet zaharat care si-a administrat insulina cu actiune rapida si a stat prea mult timp la soare (ceea ce duce la o absortie mult mai rapida a ei) sau daca si-a facut injectia cu insulina rapida dupa ce a mancat intr-o doza prea mare in raportul cu glicemia de dinainte de masa si cu aportul de glucide de la masa respectiva,  daca a consumat prea putine glucide si si-a administrat tratamentul cu medicamente din clasa sulfoniluree (glimepirida, gliclazida, etc) si /sau  insulina rapida  sau daca a facut un efort fizic intens.

Caldura influenteaza glicemia

Vara, cladura poate sa influenteze glicemia, mai ales daca nu esti bine hidratat sau ai facut un efort fizic intens. De exemplu, daca ai stat mult in soare, ai facut mult sport si nu te-ai hidratat, apare deshidratarea si implicit cresterea nivelului de glucoza din sange.

Cum tii sub control glicemia vara

• Bea cat mai multa apa. Iar atunci cand faci sport, vara si vrei sa nu te deshidratezi, incearca sa ai la tine cat mai mutle sticle cu apa sau bauturi speciale destinate celor care fac sport, bauturi care contin electroliti.

• Ajusteaza doza de insulina. Vorbeste cu medicul tau si vezi cum trebuie sa utilizezi dozele de insulina, vara cand vrei sa stai mai mult timp la soare, sau cand vrei sa faci sport.

• Nu sta la soare fara protectie, fiindca o arsura solara duce inevitabil la deshidratare si implicit la cresterea nivelului de glicemie. Daca totusi iti doresti sa te bronzezi, la mare sau la munte, foloseste creme cu un inalt factor de protectie.

• Vara, masoara-ti glicemia frecvent ca sa te asiguri ca totul este in regula. Poti folosi sistemele de monitorizrae continua a glicemiilor, care sunt disponibile is in tara noastra, fie prin programul national de diabet (in anumite conditii), fie contracost.

• Nu sari peste cele 3 mese, dar nici peste gustari. Acestea sunt necesare deoarece pot preveni scaderea brusca a glicemiei.

• Pacientii insulinodependenti sunt sfatuiti sa nu consume alimentele cu indice glicemic mare. Mai exact, alimentele sau bauturile care contin zaharuri rapide trebuie evitate, pentru ca au o mare capacitate de crestere a glicemiei. Acestea se pot consuma la desert, pentru ca atunci vor influenta cel mai putin glicemia, insa trebuie consumate in cantitati mici.

• Daca pleci in concediu ai grija sa depozitezi insulina si kitul cu glucagon intr-un loc racoros. Exista gentute frigorifice care te pot ajuta in acest sens.

Desi vara este un anotimp al fructelor precum pepene, piersici, caise, mere, afine, zmeura, mure, chiar si struguri, ai grija la cantitatea consumata.

Conteaza foarte mult sa nu depasesti aportul zilnic recomandat de catre medicul tau diabetolog in ceea ce priveste glucidele: acesta poate fi de la 130-140 glucide /zi pana la 200- 250 g glucide.

Este important sa stii de la medicul tau cat ai voie/nevoie sa mananci si care este continutul de glucide al fructelor dar si al altor alimente. Astfel de cunostinte te pot ajuta sa ai glicemiile bune, care sa te fereasca de complicatii mai tarziu!


Citeste si despre:

Esti predispus la diabet de tip 2? Programul national de diabet zaharat Ingrijiri pentru diabeticii cu deficiente de vedere (vedere slaba) Monitorizarea consumului de carbohidrati la copiii diabetici Teste de laborator utile in monitorizarea diabetului zaharat Delfino Romania – manifest pentru sanatatea ta Diabetul si exercitiile fizice Masurarea carbohidratilor la femeile cu diabet zaharat gestational Diabetul si menopauza, o dubla provocare Consumul de alcool si diabetul zaharat Piciorul diabetic si probleme cutanate - complicatii ale diabetului