Cauzele episoadelor de hipoglicemie

Actualizat: 14 Decembrie 2018
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate
Dr. Livia Claudia Todireasa
Consultant medical:

Dr. Livia Claudia Todireasa
Medic specialist medicina de familie

Generalitati


Hipoglicemia sau nivelul scazut al zaharului din sange reprezinta o stare in care exista un dezechilibru in ceea ce priveste functia pancreasului responsabil de secretia insulinei.

Insulina faciliteaza transportul glucozei din sange la celule, in special la celulele muschilor si a tesuturilor grase, determinand sinteza glucozei in ficat. In conditiile in care pancreasul nu functioneaza normal, metabolizarea carbohidratilor este imposibila si, astfel, apar si simptomele.

Hipoglicemia reactiva apare atunci cand zaharul ajunge la un nivel anormal de scazut dupa 2-5 ore dupa masa.

In unele cazuri hipoglicemia apare la cei cu diabet zaharat din cauza administrarii unei doze prea mare de insulina sau medicamente orale antidiabetice, dar si de alte afectiuni ale diverselor organe: rinichi, ficat, pancreas etc.

Cand zaharul din sange incepe sa scada, hormonii de stres, precum adrenalina si cortizolul ajung la niveluri ridicate; acest lucru prevenind scaderea dramatica a nivelului zaharului in sange.

Simptome

Simptomele hipoglicemiei sunt variate si, de cele mai multe ori, confundate cu alte afectiuni.

Printre acestea se numara:

- transpiratiile insotite de tremuraturi;
- nervozitate din diverse motive, neliniste permanenta;
- vedere incetosata;
- senzatie de ameteala;
- stari de somnolenta si confuzie usoara;
- parestezii la nivelul buzelor si a limbii, dar pot fi intalnite si asa-zisele furnicaturi ale mainilor;
- foame excesiva si uneori stari de greata;
- cefalee si fatigabilitate;
- palpitatii;
- pofta excesiva de dulciuri;
- cosmaruri frecvente si chiar crize de plans nocturne;
- spasme musculare.

Un alt tip de hipoglicemie tot mai des intalnit este data de post tinut de preoti, calugari din manastiri si credinciosi, in special de batrani, de unde si denumirea de “hipoglicemia postului”.

Ea apare din cauza abtinerii de la mancare timp de 8 ore sau chiar mai mult, daca ne referim la postul negru, iar simptomatologia este mai severa si poate include aparitia convulsiilor, pierderea cunostintei si afectarea memoriei.

Instalarea simptomelor severe este direct legata de timpul scurs de la ultima masa si felul de mancare, cu cat masa a fost mai saraca in zaharuri cu atat semnele vor fi mai grave. Daca nivelul glicemiei scade sub 40mg% pacientul in cauza devine inconstient.

Cauze

In prezent, foarte multe persoane ajung in situatii grave din cauza obiceiurilor alimentare proaste, bazate pe consum mare de carbohidrati simpli, zahar din diverse dulciuri, alcool, tutun, cafea, sucuri carbogazoase sau energizante cu concentratie exagerata de zahar, dar si din cauza consumului prea mic de carbohidrati complecsi.

Se mai spune ca si nivelul ridicat de stres ar fi un factor care ar contribui la incidenta tot mai mare a hipoglicemiei, dar si factorii genetici ar suplimenta aparitia.

Deficienta imunitara este de asemenea implicata in aparitia starilor hipoglicemice, iar infectiile fungice precum candidoza cu localizare bucala, genitala sau digestiva duc treptat la scaderea zaharului din sange.

Alte afectiuni problematice ar fi:

- insuficienta suprarenala;
- insuficienta renala sau alte boli renale;
- dereglari pituitare;
- tiroidite autoimune, hipertiroidie, hipotiroidie;
- afectiuni pancreatice acute sau cronice;
- tumori pancreatice maligne sau benigne, ce perturba functia organului;
- diverse neoplazii.

Diagnosticarea hipoglicemiei este destul de dificila deoarece simptomele cauzate de scaderea zaharului din sange ar putea indica si alte afectiuni precum astmul, alergiile alimentare, afectiunile digestive, deficientele nutritionale sau chiar bolile de nutritie, menopauza, problemele cu greutatea, problemele psihice si neurologice, sindromul de malabsorbtie, sindromul dat de surmenaj (oboseala cronica).

Pentru a stabili diagnosticul, medicul trebuie sa masoare glicemia pacientului cu glucometru, iar daca aceasta este sub 70mg%, atunci este vorba de un diagnostic initial.

Pentru un diagnostic final se recomanda efectuarea testului de toleranta la glucoza orala (TTGO), unde se administreaza 75g de glucoza anhidrica dizolvata in apa rece si se vor recolta probe de sange pentru aflarea rezultatului la interval de 1 ora, respectiv 2 ore.

Alte investigatii suplimentare includ:

- efectuarea unui sumar de urina pentru a vedea daca avem sau nu glucoza in urina;
- dozarea insulinemiei;
- dozarea peptidului C;
- dozarea anticorpilor anti-insulina;
- dozarea raportului albumina-creatinina;
- in cazul suspicionarii unor tumori vor fi utile investigatiile imagistic (ecografie, CT, RMN).

Tratament

In cazul in care pacientul este constient se recomanda administrarea de 3-4 cuburi de zahar sau o lingura de zahar sau miere sau 3-5 bomboane dulci, dropsuri, jeleuri.

Alti inlocuitori ar fi: 2 lingurite de stafide, o jumatate de pahar de suc de fructe sau suc carbogazos indulcit cu zahar, un pahar cu lapte degresat sau 1% grasime.

Se asteapta 15 minute, se masoara glicemia din nou si daca este tot sub 70 mg %, iar simptomele persista, se repeta procedura. Daca discutam de un pacient comatos, se cheama salvarea si se vor instala procedurile terapeutice necesare.

Pacientii diabetici trebuie instruiti pentru a sti cum sa previna hipoglicemiile, prin adaptarea tratamentului in functie de glicemie si de dieta, dar si controale regulate la medicul diabetolog.

In cazul tumorilor hipoglicemiante se recurce la tratament chirurgical pentru a indeparta cauza principala.

Recomandari suplimentare:

- eliminati factorii declansatori;

- mentineti o dieta echilibrata si evitati alimentele care contin coloranti artificiali si conservanti;

- indulciti alimentele cu indulcitori naturali precum stevia sau zaharina speciala pentru cei cu diabet;

- consumati ceaiuri din plante care ajuta la normalizarea zaharului in sange precum: anghinare, radacina de gentiana, radacina de lemn dulce, radacina de papadie, dar acestea trebuie consumate in cantitati moderate.


Citeste si despre:

Factori de risc si tratamentul hipoglicemiilor in functie de tipul de diabet Cauzele aparitiei sindromului premenstrual Cauzele polifagiei si cum o controlam Cefaleea: cauze, tipuri si tratament Hipoglicemia Ce afectiuni pot fi detectate cu ajutorul unui RMN cerebral Cauzele care determina tulburarile de anxietate Sincopa Diferentele dintre diabetul de tip 1 si diabetul de tip 2 Apneea de prematuritate Dieta pentru hipoglicemie