Variatiile glicemiei – de ce apar?

Actualizat: 29 Noiembrie 2019
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Ce este glicemia


Glicemia reprezinta valoarea zaharului din sange. Glucoza este cel mai important tip de zahar, fiind principala sursa de energie pentru organism. Aceasta provine din alimente si reprezinta un zahar simplu, adica un monozaharid. Monitorizarea glicemiei este foarte importanta, deoarece nivelurile anormale ar putea indica diabetul.

Pancreasul secreta un hormon numit insulina, acesta facand celulele mai sensibile la glucoza. Astfel, impactul pe care zaharul il poate avea asupra organismului poate fi redus. La o persoana cu diabet, fie pancreasul nu produce insulina, fie celulele dezvolta o rezistenta la insulina. Drept urmare, glucoza ramane in sange, mentinand nivelul de zahar constant ridicat.

Nivelurile ridicate si persistente ale glicemiei pot produce diferite complicatii corelate cu diabetul zaharat, inclusiv leziuni nervoase, pierderi de vedere, leziuni renale si chiar cresterea riscului de boli cardiovasculare.

Pentru a evita toate aceste lucruri, glicemia trebuie masurata constant. Totusi, exista si posibilitatea ca glicemia sa varieze.

Motivele variatiilor glicemiei

Atat hiperglicemia, cat si hipoglicemia pot duce la consecinte grave asupra sanatatii, iar invatarea modului in care diferite obiceiuri provoaca fluctuatii ale glicemiei poate ajuta la mentinerea sanatatii.

Care sunt cauzele variatiilor glicemice?

Fiecare monitorizare a glicemiei va fi diferita, chiar daca se realizeaza la aceeasi ora in fiecare zi. Acest lucru se datoreaza faptului ca multe lucruri afecteaza valorile zaharului din sange.

Afla care sunt cele mai importante cauze ale variatiilor glicemice:

1. Cofeina

Glicemia poate creste in urma consumului de cafea, deoarece aceasta este bogata in cofeina. Acelasi lucru este valabil si pentru ceaiul negru, ceaiul verde si bauturile energizante.

Totusi, fiecare persoana reactioneaza diferit la alimente si bauturi, astfel incat trebuie sa se tina cont de propriile raspunsuri ale organismului. In mod ironic, alti compusi din cafea pot ajuta la prevenirea diabetului de tip 2 la persoanele sanatoase.

2. Produsele fara zahar

Multe dintre produsele fara zahar vor duce la o crestere a nivelului de glucoza din sange. Totusi, de ce se intampla acest lucru? Chiar daca zaharul este eliminat din diverse produse alimentare, acestea inca pot avea o multime de carbohidrati. Astfel, continutul total de carbohidrati trebuie sa fie verificat pe eticheta de informatii nutritionale.

Este important de cunoscut faptul ca multe dintre produsele alimentare despre care se spune ca nu contin zahar au in realitate alti indulcitori, precum sorbitolul sau xilitolul. Acesti indulcitori ofera dulceata cu mai putini carbohidrati decat zaharoza, dar este posibil sa aiba un real potential de a creste glicemia.

3. Alimentele de tip fast-food

Alimentele de tip fast-food sunt extrem de bogate in carbohidrati si grasimi, lucru ce va face ca glicemia sa aiba niveluri crescute. Pizza, cartofii prajiti si hamburgerii sunt doar cateva exemple de alimente nerecomandate. De asemenea, chiar si mancarea chinezeasca poate ridica nivelul glicemiei, deoarece contine cantitati crescute de orez alb, dar si de susan.

Chiar si simplii covrigi pot duce la cresterea nivelurilor de zahar din sange. Multe persoane evita mancarurile de tip fast-food, dar mananca zilnic covrigi. Acestia pot avea mai multi carbohidrati chiar si decat o felie de paine, dar au si niveluri crescute de calorii.

4. Fructele confiate

Fructele sunt o alegere sanatoasa atunci cand sunt proaspete. Versiunile confiate vin la pachet cu numerosi carbohidrati, astfel incat pot duce la ridicarea glicemiei. De asemenea, sunt bogate in calorii si pot duce la ingrasare, un important factor de risc pentru diabet.

5. Raceala

Glicemia poate creste pe masura ce corpul incearca sa lupte impotriva unei boli. Raceala este o afectiune frecventa si care poate duce la cresterea nivelului de zahar din sange. De asemenea, unele medicamente indicate in raceala, cum ar fi antibioticele si decongestionantele nazale, pot afecta nivelul glucozei din sange.

6. Anumite medicamente

Corticosteroizii sunt utilizati pentru a trata anumite eruptii cutanate, artrita, astmul si multe alte afectiuni. Cu toate acestea, corticosteroizii pot stimula glicemia si chiar pot declansa diabet la unele persoane. De asemenea, diureticele si antidepresivele pot influenta nivelul de zahar din sange.

Chiar si medicamentele pentru raceala sau gripa pot avea efecte asupra glicemiei. De exemplu, decongestionantele pot duce la o crestere a glicemiei. Exista si anumite medicamente ce pot contine anumite cantitati de zahar, astfel incat vor avea aceleasi efecte.

Contraceptivele orale, mai ales cele care contin estrogen, pot afecta modul in care organismul gestioneaza insulina. Totusi, se considera ca anticonceptionalele orale sunt sigure pentru femeile cu diabet.

7. Stresul de la locul de munca

Persoanele care sunt coplesite sau nefericite la serviciu pot suferi din acest motiv. Cand locul de munca este stresant, corpul elibereaza anumiti hormoni care duc la cresterea glicemiei. Totusi, acest lucru este mai frecvent printre persoanele cu diabet zaharat de tip 2. Adoptarea unor tehnici de relaxare si practicarea frecventa de exercitii fizice sunt tehnici de pot fi de ajutor.

8.Treburile din gospodarie

Curatarea casei sau tunderea gazonului sunt doar doua activitati ce pot ajuta persoanele cu diabet, deoarece s-a constatat ca scad glicemia. Multe dintre treburile facute in gospodarie implica un nivel moderat de activitate fizica, avand multiple avantaje pentru sanatate, inclusiv normalizarea glicemiei.

Cu toate avantajele asociate, activitatea fizica este ca un carusel pentru persoanele diabetice, astfel incat aceasta trebuie adaptata in functie de nevoile lor individuale. In plus, specialistii recomanda ca glicemia sa fie evaluata inainte si dupa exercitiile fizice, indiferent de tipul acestora.

9. Iaurtul

Alimentele care au bacterii sanatoase, precum multe tipuri de iaurt, ajuta la imbunatatirea digestiei, dar si la controlarea glicemiei. Astfel, persoanele cu niveluri crescute ale glicemiei pot incerca sa reduca aceste valori prin consum regulat de iaurt.

Totusi, unele iaurturi au fructe sau zahar adaugat, asa ca analizarea carbohidratilor este importanta. Cea mai buna alegere este iaurtul simplu, degresat si fara zahar suplimentar.

10. Scortisoara

Acest condiment aromat este lipsit de sare, carbohidrati si calorii. Unele studii sugereaza ca scortisoara poate ajuta organismul sa foloseasca mai bine insulina, scazand glicemia la persoanele cu diabet zaharat. Astfel, chiar daca mai sunt necesare anumite cercetari, oamenii nu ar trebui sa fie uimiti ca au valori optime ale glicemiei dupa un aport normal de scortisoara.

11. Somnul

Glicemia poate sa scada in timpul somnului, astfel incat poate deveni periculos ca persoanele diabetice sa adoarma atunci cand au valori mici ale glucozei si urmeaza tratamente cu insulina.

Cel mai bine este ca aceste persoane sa isi verifice glicemia inainte de culcare, dar si la trezire. Totusi, este important de remarcat faptul ca pentru unii oameni, glicemia este mult mai crescuta dimineata, chiar inainte de a lua micul dejun.

12. Alcoolul

Bauturile alcoolice contin multi carbohidrati, asa ca la inceput vor duce la cresterea glicemiei. Totusi, la cateva ore de la ingestia alcoolului, glicemia poate sa scada. Astfel, se recomanda evitarea completa a alcoolului sau consumarea acestuia in mod moderat si dupa mese.

13. Temperatura

Se considera ca temperatura crescuta va face glicemia mai greu de controlat. Astfel, mediile interioare, eventual racite cu aerul conditionat, se considera a fi mai sigure decat zonele exterioare si calde. In plus, glicemia trebuie testata frecvent cand temperatura este ridicata, iar consumul de apa trebuie incurajat pentru a se evita deshidratarea.

Temperatura poate afecta si medicamentele, glucometrele si benzile de testare. Din acest motiv, acestea nu trebuie expuse la soare sau caldura, de exemplu prin lasarea lor intr-o masina pe timpul verii.

14. Alte motive

Motivele pentru care valorile glicemiei ar putea varia sunt numeroase. Alte cateva exemple sunt reprezentate de:

• Starea mainilor – daca masurarea glicemiei se face prin inteparea pulpei degetului, valorile oferite ar putea fi incorecte daca mainile sunt ude sau prezinta resturi de mancare;
• Starea benzilor de test – benzile expirate, deteriorate sau incompatibile cu glucometrul ar putea oferi rezultate eronate;
• Starea glucometrului – temperatura glucometrului poate oferi rezultate incorecte, dar acest lucru poate fi valabil si atunci cand bateriile sunt descarcate;
• Cantitatea de sange – daca pe benzile de test nu este aplicata o cantitate suficienta de sange, rezultatele ar putea fi diferite de valorile reale.

In concluzie, variatiile glicemiei pot surveni din diferite motive. Spre exemplu, modificarile minore ale meselor, ale nivelului de activitate fizica sau ale starii generale de sanatate pot afecta glicemia.

Bibliografie:
Blood sugar levels can fluctuate for many reasons, https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/diabetes/expert-answers/glucose-levels/faq-20424316
20 Reasons for Blood Sugar Swings, https://www.webmd.com/diabetes/daily-control-19/treat/slideshow-blood-sugar-swings
Why do blood glucose levels fluctuate?, https://diabetesnsw.com.au/about-us/blog/why-do-blood-glucose-levels-fluctuate/
Why Does Blood Glucose Go Up Some Days and Not Others?, http://www.diabetesforecast.org/2011/feb/why-does-blood-glucose-go-up-some-days-and-not-others.html
10 Surprising Causes of Blood Sugar Swings You Probably Didn’t Know, https://www.everydayhealth.com/type-2-diabetes/symptoms/surprising-causes-of-blood-sugar-swings/


Citeste si despre:

Sindromul Reye - posibila complicatie cauzata de administrarea aspirinei Stress Ischemia arteriala periferica Constipatia la adulti Disfunctia erectila Ce afectiuni pot fi detectate cu ajutorul unui RMN cerebral Rozaceea Sindromul Cushing - hipercorticismul Tulburarile anxioase - terapie si sfaturi utile Cauze generale ale infertilitatii masculine Septicemia o amenintare mortala pe care putini o cunosc