Semne ale hipoglicemiei la un pacient cu diabet

Actualizat: 28 Septembrie 2021
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate
Dr. Mihaela Posea
Consultant medical:

Dr. Mihaela Posea
Medic specialist Diabet, Nutritie si Boli Metabolice

Clinica Smart Nutrition

Simptome


La persoanele cu diabet, hipoglicemia (scaderea valorilor de zahar din sange) se instaleaza atunci cand nu exista suficient zahar (glucoza) in organism pentru a fi utilizat drept combustibil pentru celule.

Exista o serie de factori care pot cauza hipoglicemia, inclusiv anumite medicamente si regimul alimentar, dar si prezenta unor afectiuni.

Majoritatea celor ce experimenteaza simptomele hipoglicemiei au un nivel de zahar in sange mai mic de 70 mg/dL. Fiecare persoana cu diabet poate avea simptome diferite de hipoglicemie, pe care va invata sa le recunoasca.

Manifestari

Primele manifestari pot include:

- confuzie;
- ameteala;
- senzatie de slabiciune;
- foame;
- dureri de cap;
- iritabilitate;
- puls accentuat;
- paloare;
- transpiratii;
- tremuraturi;
- slabiciune;
- anxietate.

Fara tratament, simptomele severe ale hipoglicemiei pot dezvolta inclusiv:

- dureri accentuate de cap;
- coordonare slaba;
- dificultati de concentrare;
- amorteala la nivelul gurii si al limbii;
- visuri urate;
- coma;
- lesin.

Dieta si hipoglicemia in diabet

Hipoglicemia poate sa apara in cazul unei persoane care sufera de diabet zaharat, dupa o masa care contine multe zaharuri simple. Aceasta situatie poarta denumirea de hipoglicemie reactiva.

Dar se poate dezvolta si in cazul in care o persoana cu diabet omite o gustare, nu mananca toata masa, mananca mai tarziu decat de obicei sau consuma bauturi alcoolice pe stomacul gol.

Prin urmare, este deosebit de important pentru persoanele cu diabet zaharat sa nu rateze nici o masa, in special atunci cand administreaza tratament medicamentos specific acestei boli.

Exercitiile fizice intense sau efortul excesiv pot declansa o reactie hipoglicemica.

Tratamentul hipoglicemiei in diabet

Daca a fost deja diagnosticat diabetul, nivelul de zahar din sange se va verifica periodic.

In cazul in care valorile zaharului din sange sunt scazute, in mod frecvent, dupa mese care contin un nivel ridicat de zaharuri simple, o modalitate de a scadea numarul episoadelor de hipoglicemie reactiva este sa aveti o dieta mai echilibrata.

Evitati zaharurile simple si mancati mese mici si dese in timpul zilei.

Daca zaharul din sange este scazut din cauza faptului ca bolnavul nu a mancat, ar trebui ca acesta sa ia o gustare inainte de culcare (care sa contina proteine sau carbohidrati complecsi).

Doar medicul va decide daca este cazul sa se scada sau nu cantitatea de insulina, in cazul in care aceasta atinge nivelul maxim noaptea, catre orele diminetii.

In aceasta situatie, se poate reduce doza de insulina sau se poate recomanda un alt moment al zilei in care se va administra ultima doza de insulina.

Alte masuri care pot fi luate pentru a scade nivelul de zahar din sange sunt:

- administrarea a doua-trei tablete de glucoza (disponibile in farmacie);
- folosirea unui tub de gel cu glucoza (disponibil in farmacie);
- mestecarea a 4-6 bomboane (care sa contina zahar);
- consumul a 1/2 ceasca suc de fructe;
- consumul unei cani de lapte degresat;
- consumul a 1/2 cana de bauturi racoritoare (care sa contina zahar);
- consumul unei linguri de miere (pe care sa o tineti sub limba pentru a se absorbi rapid in sange);
- consumul unei linguri de zahar sau de sirop de porumb.

Daca unei persoane i s-a diagnosticat hipoglicemia iar unul dintre medicamentele folosite pentru tratamentul diabetului zaharat este un medicament oral cu alfaglicozidaza, nivelul scazut al glucozei din sange poate fi tratat doar cu tabletele sau gelul cu glucoza.

La un sfert de ora dupa ce bolnavul a mancat un aliment care contine zahar, va verifica, din nou, nivelul de zahar din sange. Daca nu se va simtiti mai bine si valoarea acestuia este tot mica (70 mg/dL), va consuma un alt aliment din lista de mai sus.

Se poate consuma si un carbohidrat asociat cu proteine, cum ar fi biscuiti cu unt de arahide sau biscuiti cu branza sau o jumatate de sandwich. Se va pastra o evidenta a datei si a orei din zi cand a aparut criza si cum s-a manifestat aceasta.

Se va contacta medicul daca exista mai mult de un episod de hipoglicemie inexplicabila intr-o saptamana. Criza de hipoglicemie se poate manifesta in timp ce pacientul se afla in afara locuintei sale.

In aceasta situatie acesta are nevoie de o persoana care sa-i administreza o injectie cu glucagon. Glucagonul este un medicament care se achizitioneaza cu prescriptie medicala si care ridica nivelul zaharului din sange.

Daca o persoana apropiata sufera o reactie hipoglicemianta severa, se va solicita ambulanta sau aceasta va fi transportata la cel mai apropiat spital, pentru tratament.

Se va evita introducerea unui aliment in gura persoanei inconstiente pentru ca acesta s-ar putea sufoca.

Este foarte periculos sa se conduca autovehicule de catre cei care au un nivel scazut al zaharului in sange. Daca totusi acest lucru nu poate fi amanat si exista astfel de simptome, masina se va parca in afara drumului, iar bolnavul va consuma un aliment dulce.

Va astepta cel putin 15 minute si va repeta procedura, daca este cazul. Se va combina o proteina si o sursa de carbohidrati (biscuiti cu unt de arahide sau biscuiti cu branza), inainte de a se continua drumul.

Este important sa se pastreze permanent in masina un aliment dulce, unul care contine proteine si altul care sa contina carbohidrati tot timpul in masina pentru situatii de urgenta.

Medicamente pentru tratamentul diabetului care au legatura cu hipoglicemia

Anumite tipuri de medicamente orale pot provoca scaderea nivelului de zahar in sange. Acestea includ sulfonileuricele si meglitinidele.

Inhibitorii de alfa-glucozidaza, biguanidele si triazolidindionele nu ar trebui sa provoace hipoglicemie, dar o pot face atunci cand sunt utilizate alaturi de alte medicamente pentru diabet.

Vechile medicamente orale pentru tratamentul diabetului au tendinta de a scade nivelul de zahar mult mai des decat o fac noile medicamente folosite pentru tratamentul diabetului de tip 2.

Exemple de medicamente de prima generatie:

- orinase (tolbutamida);
- tolinase (tolazamide);
- diabinese (clorpropamida);

Alte substante medicamentoase care contribuie la diminuarea valorilor de zaharuri din sange includ aspirina, warfarina, alopurinol, benemid sau probenecid alaturi de medicamente speciale pentru diabet zaharat.

Hipoglicemia se poate manifesta daca bolnavului i se administreaza prea multa insulina comparativ cu volumul carbohidratilor consumati. Indicat ar fi sa i se ceara medicului parerea daca schema de tratament urmata poate provoca sau nu, hipoglicemie.

Prevenirea crizelor

Daca aveti diabet zaharat, ati putea alege una din urmatoarele variante pentru a preveni hipoglicemia:

- urmati-va planul de masa stabilit;
- mancati cel putin trei mese la aceeasi ora in fiecare zi, cu gustari intre acestea;
- nu serviti mesele la distante mai mari de patru-cinci ore;
- faceti o jumatate de ora exercitii fizice dupa mese;
- verificati nivelul de insulina si dozele medicamentelor de diabet inainte de a le lua;
- informati-va cand atinge nivelul maxim medicamentul pentru diabet;
- luati tot timpul la dvs. o sursa de zahar. Este important sa aveti zahar, proteine si carbohidrati pentru situatii de urgenta;
- testati valoarea zaharului din sange, atat de des pe cat va solicita medicul dvs.;
- asigurati-va ca un membru al familiei sau un prieten stie cum sa va administreze o injectie cu glucagon, in cazurile severe de hipoglicemie, atunci cand puteti fi inconstient.

Episoadele dese sau prelungite de hipoglicemie pot fi riscante pentru sanatatea dvs. Este foarte important sa recunoasteti semnele de avertizare ale nivelului scazut de zahar din sange si sa luati masurile necesare.

Discutati cu medicul dvs. daca aveti mai mult de o criza inexplicabila de hipoglicemie, in aceeasi saptamana. Purtati o bratara cu eticheta sau carte de identitate in care sa afirmati ca aveti diabet zaharat.


Citeste si despre:

Cum recunoastem semnele hipoglicemiei Neuropatia diabetica, complicatia frecventa a diabetului care poate duce la amputare Diabetul zaharat non-insulino-dependent (DZ de tip II) la copii Diabetul zaharat si kinetoterapia Diabetul zaharat insulino-dependent recent diagnosticat Ce afectiuni pot fi detectate cu ajutorul unui RMN cerebral Hipoglicemia (nivelul scazut al concentratiei zaharului in sange) Diabetul zaharat tip 2 (non-insulino-dependent) Manifestari ale variatiilor glicemice: hipoglicemia si hiperglicemia. In ce consta tratamentul? Complicatiile cronice ale diabetului insulino-dependent Dieta pentru hipoglicemie