Cum putem pastra valorile glicemiei in limite normale?

Actualizat: 13 Decembrie 2018
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate
Consultant medical:

Dr. Livia Claudia Todireasa
Medic specialist medicina de familie

Generalitati


Diabetul este o boala in care organismul fie nu produce, fie nu poate folosi hormonul pancreatic numit insulina. Acest hormon controleaza cantitatea de glucoza (zahar) din sange si procentul in care glucoza este absorbita in celule, deoarece celulele au nevoie de glucoza pentru a produce energie.

Mai mult de cat atat, singura hrana pentru creier este glucoza, iar pentru o buna functionare a sistemului nervos trebuie mentinut un nivel optim al glucozei.

Dupa ce consumati un anumit fel de mancare care contine carbohidrati sau proteine in mod natural, zaharul din sange creste intre 120-130mg/dl, dar in general nu mai mult de 140mg/dl.

Aceasta crestere elibereaza insulina din celulele pancreatice numite celule beta, deschizand astfel “usile” celulelor din corp pentru a capta glucoza in interiorul lor.

Dupa ce glucoza a pastruns in celule, nivelul zaharului din sange revine la normal si scapa de varfurile insulinice pana ce organismul asimileaza din nou proteine si carbohidrati. In fiecare zi, la fiecare ora, nivelul zaharului in sange variaza chiar si la persoanele care nu au diabet.

Atunci cand nivelul zaharului din sange scade prea mult, apare hipoglicemia, iar capacitatea individului de concentrare si energie scade si ea, facandu-si aparitia simptomele tipice hipoglicemiei.

In cazul in care glicemia creste prea mult, poate aparea hiperglicemia si este posibil ca persoana in cauza sa sufere de diabet si sa nu stie.

La persoanele cu diabet zaharat, indiferent ca este de tip 1 dau de tip 2, glucoza se aduna in fluxul sanguin, in loc sa fie luata de celule si folosita in scopul producerii de energie.

De aceea, daca nu este depistat la timp si nici controlat, diabetul poate afecta si celelalte functii ale organismului, determinand afectiunilor cardiovasculare, renale, pulmonare, genitale, afectiuni dermatologice, cu aparitia piciorului diabetic, infectii la nivelul gurii si la nivelul gingiilor care se vindeca greu.

Pe langa insulina care este responsabila de reducerea glicemiei, un alt hormon contrareglator este si glucagonul, care este responsabil de cresterea glucozei in sange, actioneaza impreuna cu adrenalina, cortizonul si hormonii glandei tiroide ca un mic sistem producator de energie sau de stocare a glucozei in ficat.

Atunci cand apare diabetul, tot sistemul este perturbat si intreg mecanismul de reglare este afectat, fie ca vorbim de diabet de tip 1, in care exista un deficit de insulina, fie ca este vorba despre diabetul de tip 2, unde productia de insulina este suficienta, dar nu poate transporta glucoza. In ambele cazuri, nivelul glicemiei este in permanenta crescut.

Controlul glicemiei

Acest control se face sub stricta supraveghere a unui medic specialist, care fie a diagnosticat boala, fie va are in evidenta la cabinetul de familie si nu trebuie sa initiati de la sine o dieta pentru ca este posibil sa va faceti mai mult rau decat bine.

Daca ne referim la persoanele diagnosticate cu diabet de orice tip, atunci lucrurile stau in felul urmator: medicul specialist va face o schema de tratament, cu dozele de insulina pe care trebuie sa vi le faceti zilnic si sa le ajustati in functie de valorile glicemiei indicate de glucometru, cand discutam de un pacient insulino-dependent sau sa va luati tratamentul zilnic cu antidiabetice orale cand, vorbim de un diabet tratat cu medicamente.

Pe langa metodele terapeutice clasice, glicemia poate fi reglata si prin consumul sau evitarea anumitor alimente, dar si prin anumite metode comportamentale.

Sfaturi utile privind reglarea glicemiei

1. Eliminati factorii care va streseaza deoarece organismul, in situatii stresante, produce un hormon de stres numit cortizol care, impreuna cu hormonul glucagon, cresc nivelul glicemiei.

Astfel, cu cat eliminati situatiile stresante, cu atat nivelul glicemiei se mentine in limite normale. Incercati tot felul de tehnici de relaxare si luati-va pauze mici si dese de la serviciu, pentru a nu acumula oboseala excesiva care perturba si ea nivelul glicemiei.

2. Adoptati o dieta saraca in grasimi si bogata in fibre, cu fructe si legume proaspete, precum si diverse sucuri de legume si fructe. Toate reduc nevoia de insulina si scad nivelul grasimilor in sange.

Fibrele ajuta la reducerea nivelului de zahar in sange, iar alaturi de un pranz copios, puteti consuma la desert biscuiti cu fulgi de ovaz sau de orez cu unt de arahide sau branza.

Tipul de carbohidrati este la fel de important ca totalul cantitatii de carbohidrati, iar alimentele cu un continut glicemic crescut cum sunt orezul alb, pastele fainoase, faina si produsele de panificatie, legumele bogate in amidon sunt rapid convertite in zahar in cursul digestiei si duc rapid la cresteri ale insulinei.

In schimb, carbohidratii care se gasesc in alimentele cu continut glicemic scazut, cum sunt sparanghelul, broccoli, varza, fasolea verde, legumele si fructele sarace in amidon sunt convertite in zahar mai lent, ceea ce creste treptat secretia de insulina.

Cel mai indicat ar fi sa evitati asa-numitele “alimente albe”, deoarece contin fie prea mult amidon, fie o cantitate suplimentara de zahar, care va face rau.

3. Consumati alimente cu un indice glicemic redus, precum produsele din faina integrala, linte, naut, fasole uscata, ciocolata amaruie, mazarea verde etc.

4. Este indicat sa slabiti, in cazul in care aveti probleme cu greutatea, iar medicul v-a sugerat faptul ca sunteti supraponderali si trebuie sa luati masuri suplimentare.

Kilogramele in plus determina o rezistenta la insulina, ceea ce duce la o rezistenta la tratament in cazul celor diagnosticati cu diabet. Se recomanda sa slabiti treptat, cu ajutorul unui nutritionist, iar in cazul celor cu diabet este indicata o scadere lunara de 1-2 kg si sustinuta de antrenamente fizice de intensitate mica.

5. Suplimentati dieta cu spirulina, deoarece ajuta la stabilizarea nivelului zaharului in sange, alaturi de alte alimente precum produsele lactate, usturoiul, varza murata, soia si zarzavaturile.

6. Scortisoara poate fi un tratament benefic pentru cei cu diabet. Consumata zilnic, sub forma de capsule, s-a dovedit ca are efecte fabuloase asupra glicemiei.

Asociata mai ales cu prajiturile fara zahar, in ceai, sau cu fructe precum merele sau piersicile poate fi condimentul excelent, insa consumul permanet nu trebuie incurajat deoarece are si potentiali toxici.

7. Lichidele consumate va pot modifica nivelul glicemiei, asa ca specialistii recomanda evitarea bauturilor carbogazoase, indulcide cu diverse arome si incurajeaza consumul de minimum 2 litri de apa pe zi sau ceai neindulcit.

8. Utilizati indulcitori precum zaharina si stevia in loc de zaharul clasic, deoarece zaharina nu contine carbohidrati care sa modifice nivelul zaharului din sange, iar stevia este planta cu proprietati in scaderea nivelului glicemic, dupa unele studii recente.

9. Acordati o atentie deosebita suplimentelor ce contin zinc si crom deoarece studiile au aratat ca aceste doua minerale imbunatatesc efectul insulinei in cazul diabeticilor.

10. Apelati cu incredere si la remedii naturale sub diverse forme, fie ceai, fie tincturi din: afine, radacina de papadie, ienupar, ghimbir, aloe vera, ginseng, schinduf au dovedit un real ajutor in imbunatatirea productiei de insulina, dar si un aport nutritiv benefic pentru ficat si pancreas.

Concluzii

Se recomanda precautie im administrarea unor suplimente in cazul in care sunteti alergic sau suferiti de o afectiune care va contraindica efortul fizic sau consumul anumitor suplimente.

Cea mai importanta precizare este sa nu renuntati la tratamentul prescris de medic in favoarea acestor suplimente si sfaturi, ci doar sa le utilizati ca efect adjuvant.


Citeste si despre:

Cum putem sa facem fata singuratatii in pandemie? Sfaturi pentru mentinerea glicemiei in limite normale Cum sa reducem valorile colesterolului in mod natural Cum putem renunta la fumat fara a creste in greutate? Cum putem preveni obezitatea? Iata ce dieta putem adopta pentru beneficii pe termen lung Cum putem preveni disfonia si care sunt cauzele aparitiei? Manifestul emotiilor reale - 6 vedete din Romania provocate sa arate #EmotiiReale Beneficiile si perspectivele chirurgiei robotice Cum putem mentine colesterolul in limite normale? Cum putem preveni infectarea cu virusul H1N1 - gripa porcina? Cum putem sa ne mentinem colesterolul la un nivel optim? Secretele calendarului: Care sunt semnele ovulatiei si cum putem prezice ovulatia Cum putem preveni efectele secundare ale epilarii cu ceara Afectiuni cutanate in diabetul zaharat
Cere sfatul medicului ×