Hipoglicemia la nou-nascuti: cum o recunosti si ce trebuie facut

Actualizat: 08 Martie 2022
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate
Dr. Cora Balaban-Popa
Consultant medical:

Dr. Cora Balaban-Popa
Medic specialist neonatolog

Spitalul Municipal Campina

Ce este hipoglicemia


Hipoglicemia este termenul medical ce face referire la scaderea nivelului de zahar din sange. La nou-nascuti, hipoglicemia este frecventa imediat dupa nastere, dar de obicei se corecteaza atunci cand sugarul incepe sa se hraneasca in mod regulat.

Medicii detecteaza de obicei hipoglicemia atunci cand copilul este inca in spital. Ei nu vor trimite acasa sugarii cu hipoglicemia pana cand valorile glicemiei nu vor fi stabile.

Uneori, insa, hipoglicemia poate sa persiste sau sa revina. Daca hipoglicemia apare dupa primele 48 de ore dupa nastere, aceasta poate reprezenta un semn al unei afectiuni de baza.

Hipoglicemia la un nou-nascut

Hipoglicemia la un nou-nascut este tratabila. Cu toate acestea, fara tratament, aceasta afectiune poate provoca daune de durata. Parintii care observa simptome de hipoglicemie trebuie sa actioneze rapid.

Medicii pot recomanda geluri pe baza de zahar, hraniri mai regulate sau suplimentarea laptelui matern cu formule speciale.
Acest articol are scopul de a prezenta cele mai importante manifestari ale hipoglicemiei la nou-nascuti, dar si cauzele, metodele de tratament si cele de prevenire.

Manifestarile hipoglicemiei la nou-nascuti

Nu toti nou-nascutii cu hipoglicemie dezvolta simptome, mai ales in stadiile incipiente. Din acest motiv, multe spitale si clinici testeaza glicemia la nastere pentru bebelusii care sunt expusi riscului. De asemenea, nivelul zaharului din sange va fi evaluat ulterior la intervale regulate de timp. Majoritatea medicilor considera ca glicemia mai mica de 47 de miligrame pe decilitru (mg/dl) este definitia hipoglicemiei la un nou-nascut.

Cand un nou-nascut cu hipoglicemie prezinta simptome, parintele poate observa anumite elemente, precum tremor, modificari de culoare ale pielii sau buzelor (in albastru sau alb), lipsa de interes pentru mancare, slabiciune musculara si musculatura flasca, niveluri reduse ale energiei, temperatura corporala scazuta si convulsii. Hipoglicemia poate fi mai severa daca nivelurile glucozei din sange continua sa scada sau ramane scazuta timp de 3 sau mai multe zile.

Ce trebuie facut?

Nu este neobisnuit ca bebelusii sa aiba temporar hipoglicemie imediat dupa nastere. Daca se intampla acest lucru, un medic le va monitoriza glicemia pentru a vedea daca aceasta revine la normal. Daca aceasta se normalizeaza, tratamentul s-ar putea sa nu mai fie necesar. Cu toate acestea, in cazul in care un copil prezinta manifestari ale hipoglicemiei in zilele, saptamanile sau lunile urmatoare nasterii, parintii trebuie sa solicite sprijin medical.

Pentru a incerca sa ridice nivelul de zahar din sangele sugarului, medicul poate recomanda administrarea de lapte matern, formule de lapte praf sau un amestec de glucoza si apa.

Manifestarile hipoglicemiei la nou-nascuti sunt similare cu cele produse de multe alte afectiuni, asa ca ajutorul trebuie oferit de un profesionist in domeniu. Hranirea prompta la nastere si hranirea continua, la cerere, poate reduce riscul de hipoglicemie. Astfel, o nutritie adecvata va ajuta la prevenirea hipoglicemiei in cele mai multe cazuri. In plus, hranirea frecventa cu lapte matern a unui sugar va ajuta la asigurarea unei aprovizionari adecvate de lapte matern.

Care sunt cauzele?

Exista mai multe motive pentru care un nou-nascut poate dezvolta hipoglicemie. Printre cele mai frecvente cauze se regasesc:

Hipoglicemia tranzitorie

O scadere a glicemiei poate fi normala pentru un nou-nascut, acesta facand tranzitia catre viata din afara uterului. Acest tip de hipoglicemie este cunoscut sub numele de hipoglicemie tranzitorie, iar atata timp cat nu dureaza mult si nu implica valori prea scazute, de obicei nu dauneaza copilului.

Hipoglicemia tranzitorie apare deoarece, in interiorul uterului, un fat isi obtine nutrientii din placenta prin intermediul cordonului ombilical. Imediat dupa nastere cordonul ombilical este taiat, iar aportul obisnuit de glucoza al celui mic este oprit. De obicei, hipoglicemia tranzitorie se corecteaza rapid atunci cand sugarul incepe sa se hraneasca in mod regulat. La unii sugari, totusi, scaderea glicemiei este prea mare si va necesita atentia medicului.

Alimentatia inadecvata

Unii nou-nascuti nu primesc suficienta hrana la nastere. Acest lucru se poate intampla atunci cand exista intarzieri de hranire, cand parintele nu alimenteaza copilul la cerere sau cand exista probleme cu productia/aprovizionarea cu lapte matern. Anumite afectiuni de sanatate ale mamei pot face ca alaptarea sa fie dificila si sa vina la pachet cu o alimentatie inadecvata. De asemenea, o educatie inadecvata a parintilor cu privire la alimentatia corecta a copiilor poate produce aceeasi problema.

Afectiuni medicale

Exista o varietate de afectiuni medicale care pot cauza dificultati de hranire la nou-nascuti sau probleme de absorbtie si stocare a energiei. Aceste pot fi cauze chiar si a hipoglicemiei persistente.

Cateva exemple de afectiuni care pot creste riscul sau care pot cauza hipoglicemie la nou-nascuti sunt reprezentate de:
• Hiperinsulinism congenital;
• Hipotiroidism;
• Galactozemie;
• Intoleranta la fructoza;
• Sindromul Beckwith-Wiedemann;
• Sindromul Soto;
• Sindromul Costello.

Potrivit unui studiu din 2020, hipoglicemia poate fi un efect secundar al steroizilor prenatali. Betametazona este un astfel de medicament, fiind utilizata intr-o singura cura in cazul femeilor insarcinate care prezinta risc de nastere prematura.

Rolul acestui medicament este de a accelera dezvoltarea plamanilor fetali. Studiul a constatat ca o clampare intarziata a cordonului ombilical va putea oferi o anumita protectie impotriva acestui efect secundar la nou-nascutii nascuti prematur.

Factori de risc

Un nou-nascut este mult mai predispus la a dezvolta hipoglicemie daca asociaza una dintre urmatoarele elemente:

Greutate mare la nastere

Bebelusii care au o greutate mai mare pentru varsta lor gestationala au nevoi metabolice si de glucoza mai mari. Acest lucru poate creste probabilitatea de hipoglicemie, deoarece este posibil sa nu primeasca atat de multa glucoza cat au nevoie din laptele matern sau din formulele de lapte praf.

Bebelusii cu parinti diabetici au sanse mai mari sa prezinte greutate mai mare la nastere fata de cea normala pentru varsta lor gestationala.

Greutatea mica la nastere

Nou-nascutii care sunt prea mici pentru varsta lor gestationala au mai putine depozite de grasime si o mai mica rezerva de glicogen. Acest lucru inseamna ca sunt mai putin capabili sa produca glucoza si au mai multe sanse sa dezvolte hipoglicemie. Riscul este cu atat mai mare cu cat se asociaza si alte probleme, cum ar fi o alimentatie deficitara.

Prematuritatea

Bebelusii prematuri au probleme similare cu cei nascuti cu o greutate mica. Astfel, este posibil ca acestia sa nu produca suficienta glucoza. Hipoglicemia este frecventa in special la prematurii nascuti intre 34 si 36 de saptamani.

Complicatii aparute in timpul nasterii

Suferinta fetala, eclampsia sau hipotermia sunt complicatii aparute in timpul nasterii si care ridica riscul de hipoglicemie al bebelusului. Sugarii care sufera acest tip de stres vor avea nevoie mai mare de energie si vor dezvolta temporar niveluri ridicate de insulina. Astfel, organismul va avea o tendinta de reducere a zaharului din sange, aceasta putand dura zile sau saptamani.

Diagnostic si tratament

Daca glicemia scade sub 40 mg/dl in primele 4 ore de viata sau sub 45 mg/dl in primele 4-24 de ore, medicul poate recomanda cresterea frecventei hranirii pentru a creste glicemia. In multe cazuri este posibil ca acest lucru sa fie facut cu laptele matern. Totusi, exista cazuri in care poate fi folosind lapte de donator sau formule de lapte praf.

O provocare a administrarii laptelui artificial la scurt timp dupa nastere este ca poate afecta lactatia. Astfel, medicii pot recomanda geluri orale pe baza de zahar pentru a imbunatati nivelurile de glucoza, deoarece unele dovezi arata ca acestea nu afecteaza lactatia.

In cazul sugarilor cu glicemie foarte scazuta sau care nu raspunde la alte metode de tratament, medicii pot sugera internarea si monitorizarea, dar si administrarea de glucoza pe cale intravenoasa.

Complicatii si preventie

Hipoglicemia tranzitorie care se rezolva rapid este putin probabil sa fie daunatoare. Cu toate acestea cazurile severe sau persistente de hipoglicemie pot provoca anumite complicatii grave, precum probleme de dezvoltare, leziuni ale creierului, convulsii sau chiar moarte.

Hipoglicemia poate fi normala dupa nastere, dar anumite metode de preventie pot face ca aceasta sa fie gestionata mai bine si sa nu devina o problema persistenta. Astfel, sugarii cu risc trebuie identificati, iar hranirea lor trebuie realizata imediat in prima ora dupa nastere. De asemenea, nivelurile de glucoza trebuie verificate constant, astfel incat masurile sa poata fi luate la timp.

Bibliografie:
Abramowski, A., et al. (2021). Neonatal hypoglycemia.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK537105/
Edwards, T., et al. (2021). Clinical aspects of neonatal hypoglycemia: A mini review.
https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fped.2020.562251/full
Hitchings, L., et al. (2020). The effect of delayed cord clamping on blood sugar levels on 34–36 week neonates exposed to late preterm antenatal steroids [Abstract].
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33043779/
Hypoglycemia in a newborn baby. (n.d.).
https://www.stanfordchildrens.org/en/topic/default?id=hypoglycemia-in-the-newborn-90-P01961
Kalarikkal, S. M., et al. (2021). Breastfeeding.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK534767/
Thompson-Branch, A., et al. (2017). Neonatal hypoglycemia [Abstract].
https://publications.aap.org/pediatricsinreview/article-abstract/38/4/147/35039/Neonatal-Hypoglycemia?redirectedFrom=fulltext


Citeste si despre:

Cum recunoastem semnele hipoglicemiei Cauzele episoadelor de hipoglicemie Manifestari ale variatiilor glicemice: hipoglicemia si hiperglicemia. In ce consta tratamentul? Coma hipoglicemica Hipoglicemia Infectii Urinare Dese? Cum poti sa-ti calculezi riscul unei noi infectii urinare Hipoglicemia - nivelul scazut al glucozei in sange Interviu cu Dr. Cristina Blot: Hipoglicemia poate pune pacientul diabetic in real pericol? Fitoterapia hiperglicemiilor Coma diabetica Cum putem pastra valorile glicemiei in limite normale?
Cere sfatul medicului ×