Sarcina si igiena orala

Actualizat: 22 Aprilie 2010
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Specialistii recomanda viitoarelor mamici sa aibe foarte mare grija de sanatatea dintilor si gingiilor pe toata durata sarcinii. Sarcina este o perioada foarte sensibila, in care din cauza modificarilor hormonale generale, organismul are un risc semnificativ mai crescut de aparitie a unor complicatii infectioase. Din punct de vedere al sanatatii orale, pe durata sarcinii femeile se pot confrunta cu gingivite sau cu boli stomatologice mai grave, boli care se pot rasfrange si asupra fatului, si care nu afecteaza doar mama.

Pentru a veni in ajutorul viitoarelor mamici, specialistii au intocmit o lista a celor mai frecvente afectiuni dentare ce pot sa caracterizeze aceasta perioada, precum si sfaturi utile in evitarea lor. Respectand aceste sfaturi si recomandari si consultand medicul dentist ori de cate ori apar probleme, mamicile se pot proteja de infectii nedorite, dar pot sa isi protejeze si bebelusul.

Controale recomandate anterior sarcinii

Expertii sunt de parere ca orice femeie care doreste sa ramana insarcinata trebuie sa isi consulte medicul generalist si medicul stomatolog anterior sarcinii. Uneori, chiar si cele mai nesemnificative infectii sau probleme medicale (pentru pacienta) pot fi importante si pot avea un impact asupra organismului in dezvoltare al copilului. In plus, printr-o simpla vizita la dentist se pot realiza o serie de interventii cu rol profilactic si orice problema poate fi tratata inainte de debutul sarcinii.

In timpul sarcinii

Specialistii recomanda ca femeile insarcinate sa isi anunte medicul cu privire la starea lor, de fiecare data cand se prezinta la un consult stomatologic, chiar si la unul de rutina. Ca o masura de precautie, tratamentele stomatologice ar trebui evitate pe cat posibil in primul trimestru si in prima jumatate al celui de-al doilea trimestru de sarcina.

Aceasta perioada este considerata ca fiind de importanta critica in dezvoltarea fatului si din acest motiv se insista ca orice ar putea avea un potential efect periculos, toxic sau nociv (in orice fel) asupra produsului de conceptie, sa se evite. Daca situatia o impune insa, tratamentul stomatologic de rutina (fara administrarea anestezicelor, antibioticelor) poate fi realizat dupa trimestrul doi de sarcina. Interventiile stomatologice trebuie insa amanate pana dupa sarcina, datorita necesitatii administrarii unor sedative sau medicamente care pot trece si in circulatia fetala, si care pot avea efecte nedorite asupra acestuia.

Medicul stomatolog ar trebui informat cu privire la orice tratament pe care il ia femeia in perioada sarcinii, precum si dozele si durata administrarii, inclusiv daca este vorba doar de vitamine sau suplimente naturale, prescrise de medicul specialist, care supravegheaza si evolutia sarcinii. Uneori, pe baza acestor informatii medicul stomatolog va trebui sa modifice tratamentul recomandat pacientei. Unele medicamente, cum ar fi tetraciclina, pot altera definitiv dezvoltarea dintilor copilului, si din acest motiv ele nu ar trebui administrate in sarcina.

Pe toata durata sarcinii se recomanda evitarea realizarii radiografiilor dentare (sau generale). Acestea pot avea importante efecte teratogene si pot induce aparitia mutatiilor si a malformatiilor congenitale, chiar daca in prezent efectele lor sunt semnificativ mai reduse comparativ cu cele care erau raportate in urma cu cateva decenii. Daca insa realizarea lor este esentiala, cum sunt cazurile urgentelor stomatologice, pacienta trebuie sa ii comunice medicului ca este insarcinata, iar acesta va trebuie sa incerce sa reduca pe cat posibil expunerea fatului la radiatii. Chiar daca radiografiile sunt realizate la nivelul extremitatii cefalice, ele pot fi periculoase, deoarece intotdeuna exista un procent de radiatii ionizante care se imprastie in mediu si intra in contact cu tot ce intalnesc.

Sarcina poate fi o perioada in care femeia sa incerce sa evite consulturile periodice la stomatolog, insa expertii in domeniu avertizeaza: daca doresc sa fie responsabile, viitoarele mamici trebuie sa acorde o importanta sporita danturii si cavitatii bucale in aceasta perioada, nu sa faca uitate vizitele la stomatolog. In sarcina, mai mult chiar decat de obicei, pacientele trebuie sa se duca la stomatolog pentru realizarea investigatiilor periodice, pentru a se stabili daca au aparut infectii gingivale, semne de afectiuni periodontale.

Acestea sunt importante sa fie diagnosticate cat mai prompt deoarece modificarile hormonale din sarcina le cresc frecventa de aparitie. Bolile periodontale, gingivitele si sangerarile gingivale trebuie diagnosticate cat mai rapid. Specialistii recomanda femeilor sa acorde atentie sporita gingiilor in perioada sarcinii si daca observa aparitia tumefactiilor, durerilor, inrosirii sau sangerarilor, se recomanda prezentarea la medic cat mai rapid posibil. Prevenirea aparitiei diverselor afectiuni gingivale este la fel de importanta pe durata sarcinii ca si in general, mai ales ca in aceste 9 luni este cu adevarat mai bine sa previi decat sa tratezi, mai ales ca tratamentul in sarcina nu mai este la fel de accesibil si nici la fel de mult recomandat.

Greturile matinale

In cazul in care greturile matinale intervin in timpul periajului zilnic, specialistii recomanda schimbarea pastei de dinti cu una fara arome, fara miros. Medicul stomatolog este cel care poate recomanda o astfel de pasta de dinti, astfel incat ea sa satisfaca si nevoile de igiena orala ale pacientei.

De asemenea, se recomanda si clatirea zilnica a gurii cu apa cu bicarbonat de sodiu sau apa de gura, dupa fiecare periaj sau ori de cate ori femeia simte un gust ciudat in gura sau dupa fiecare episod de varsatura.

Dieta pentru dinti sanatosi ajuta dezvoltarii armonioase a bebelusului

Dieta este foarte importanta in vederea mentinerii si promovarii unei sanatati orale cat mai bune, insa in perioada sarcinii, tot ce consuma femeia poate influenta si organismul in dezvoltare al fatului.


De aceea, specialistii recomanda urmatoarele:

1. Evitarea gustarilor dulci: poftele in sarcina sunt foarte frecvent orientate spre alimente cat mai dulci. Totusi, specialistii insista sa aminteasca legatura dintre carii si frecventa cu care astfel de gustari sunt consumate. In plus, unele studii au aratat ca unele bacterii raspunzatoare de degradarea smaltului si aparitia problemelor stomatologice pot trece cu usurinta de la mama la fat, deci femeia trebuie sa fie cu atat mai atenta in legatura cu ceea ce consuma la fiecare masa sau intre mese;
2. Adoptarea unei diete sanatoase, echilibrate: mugurii dentari apar inca din luna a treia de sarcina, si din acest motiv specialistii recomanda ca dieta mamei sa fie foarte bogata in lactate (lapte proaspat, branza, iaurt), astfel incat organismul sa nu aibe un deficit de calciu. Un plus de calciu va stimula dezvoltarea armonioasa a dintilor, gingiilor si oaselor fatului.

Recomandari dupa sarcina

In cazul in care in timpul sarcinii ati avut probleme stomatologice, indiferent de natura lor (chiar daca a fost vorba de o simpla gingivita de sarcina), specialistii va recomanda ca dupa incheierea ei, dupa nasterea copilului, sa va prezentati la un consult de specialitate, in vederea evaluarii corecte si amanuntite a cavitatii bucale si in vederea aprecierii riscului de aparitie a unei boli periodontale.

Complicatii stomatologice in timpul sarcinii

Pe langa bucuriile induse de sarcina si de existenta bebelusului, aceasta perioada poate fi si destul de frustranta, mai ales daca mama are deja probleme de sanatate si probleme de natura stomatologica. Femeile insarcinate sunt susceptibile infectiilor dentare, iar tratamentul lor nu poate fi intotdeauna cel clasic sau cel mai eficient. Ca urmare bolile au evolutie trenanta si adesea se pot complica usor. Exista o gama variata de probleme la care femeile insarcinate sunt susceptibile, printre care tumori dentare de sarcina, gingivita de sarcina, boala periodontala.

Gingivita de sarcina este poate cea mai frecventa afectiune stomatologica ce apare pe fondul sarcinii, fiind diagnosticata la aproximativ 50% dintre femeile insarcinate. Gingivita de sarcina determina umflarea gingiilor, inrosirea si inflamarea lor generalizata. Se poate complica cu sangerare la periaj sau la folosirea atei dentare. Ea este cauzata de proliferarea bacteriilor care se afla intre dinti. Gingivita poate sa apara la oricine, insa femeile insarcinate au un risc semnificativ mai mare, deoarece estrogenii si progesteronul crescuti in sarcina stimuleaza fluxul sangvin general inclusiv la nivelul gingiilor.

Boala periodontala poate sa apara ca o complicatie a gingivitei netratate sau tratata necorespunzator. Aceasta afectiune se caracterizeaza prin distrugerea fibrelor care tin dintii in alveolele dentare si care impiedica mobilizarea lor. O astfel de boala trebuie atent monitorizata in timpul sarcinii, deoarece se pare ca existenta ei se coreleaza cu un risc semnificativ mai crescut de nastere prematura sau nasterea unui bebelus cu greutate mica la nastere.

Tumorile dentare se dezvolta daca pacienta sufera de boala periodontala sau de gingivita indusa de sarcina. Cunoscute si ca granuloame piogene, aceste formatiuni tumorale sunt localizate la nivelul gingiilor, determinand o simptomatologie importanta: disfagie, greutate la vorbit, durere, disconfort local. Tumorile pot fi inlaturate prin interventie stomatologica, daca este necesar.


Urgente stomatologice

Urgentele stomatologice de tipul cariilor dentare sau fracturarea unui dinte nu se recomanda a fi rezolvate in timpul sarcinii. Cel mai probabil tratamentul lor va fi temporizat pana cand se va permite administrarea unor medicamente care sa nu afecteze fatul.

Proceduri stomatologice de evitat in sarcina

Pentru ca sa nu existe pericole sau factori de risc pentru dezvoltarea anormala a bebelusului, mamicile ar trebui sa evite anumite interventii stomatologice, cum ar fi:
- Albirea dintilor, sau alte proceduri cu caracter cosmetic;
- Interventii pe canal sau alte interventii dentare extensive;
- Radiografii stomatologice;
- Orice interventie care necesita o perioada indelungata de stat pe scaun (favorizeaza aparitia embolilor venosi).


Citeste si despre:

Cum rezolvi problemele dentare din timpul sarcinii? Modificari dento-gingivale si tratamente stomatologice in sarcina 6 reguli importante pentru igiena intima a femeilor Aspecte care pot fi imbunatatite prin igiena personala Cum influenteaza sanatatea orala imunitatea organismului Igiena intima: ghid pentru femei Top 5 lucruri esențiale pe care sigur nu le stiai despre Omega-3 Infectii Urinare Dese? Cum poti sa-ti calculezi riscul unei noi infectii urinare Una din cinci femei se confrunta cu vaginita in timpul sarcinii 5 lucruri pe care nu le stiati despre dintii dumneavoastra! Parodontoza - boala care macina dintii Sensibilitatea excesiva a dintilor poate fi prevenita! Importanta nutritionistului in perioada de sarcina Lucruri minunate care se intampla numai in sarcina
Cere sfatul medicului ×