Dr Raluca Boatca
Medic dentist specialist chirurgie dento-alveolara
Cum oare sa nu fie discutat acest subiect de nenumarate ori in ultimul timp, cand estetica, zambetul, constituie in vremurile actuale elemente esentiale pentru imbunatatirea relatiilor socio-economice si sexuale. Si daca am spus zambet, evident am spus si dinti. Dintii, ca si pielea, sunt rezultatul unui cod genetic, au o forma si o culoare proprie care ne individualizeaza.
Esteea data de smaltul dentar, de ceea ce practic vedem noi in gura? Culoarea dintilor naturali este data de 3 parametri: nuanta care difera de la galben-rosu-maroniu pana la gri, si care prin concentratia pigmentului predominant contribuie la intensitatea culorii; cel de-al 3-lea parametru este reprezentat de luminozitate/stralucire, care insa din pacate se pierde cu trecerea timpului.
Contrar asteptarilor, culoarea este data de pigmentul aflat in dentina, smaltul fiind translucid, dar care se poate impregna cu diversi coloranti alimentari, cafea sau fum de tigara pierzandu-si astfel din stralucire si dobandind mult cunoscutele pete de pe suprafata dintilor.
Atunci, daca mama natura ne ofera o culoare mai galbena, sau in copilarie am urmat un tratament cu tetraciclina sau fluor in exces, exista posibilitatea schimbarii ei si reaparitiei zambetului larg pe fata noastra?
Raspunsul este DA.
E necesara precizarea unor diferente ce exista intre agentii de albire ce actioneaza doar asupra ”petelor” superficiale si procedurile de albire profesionala ce utilizeaza agenti de decolorare cu actiune asupra culorii interne a dintilor.
De ceva vreme, publicitatea si-a facut simtita prezenta si in acest domeniu, promovand paste de dinti si gume de mestecat “miraculoase” ce promit “dinti foarte albi”. Trebuie stiut ca aceste produse au un grad redus de eficienta si ca rezultatul optim se poate obtine doar cu ajutorul medicului dentist.
In oricare dintre situatii, periajul efectuat corect si regulat alaturi de mijloacele secundare de igienizare (ata dentara, apa de gura etc.) raman obligatorii.
Produsele profesionale folosesc agenti decoloranti pe baza de peroxid care penetreaza structura dentara, modificand culoarea de baza a dintilor. Tehnicile profesionale se impart in tehnici efectuate in cabinetul dentar, efectuate acasa sau mixt si au avantajul ca pacientul primeste toate indicatiile si contraindicatiile (carii, probleme gingivale etc), precum si instructiunile de utilizare.
E adevarat ca, asa cum fiecare alege cat de mult sa se bronzeze artificial, tot asa fiecare poate alege si intensitatea decolorarii dintilor, dar medicul dentist are datoria sa il avertizeze asupra aspectului uneori nenatural al dintilor “albi de portelan” precum si asupra faptului ca la unii pacienti raspunsul poate fi mai notabil in comparatie cu altii ca urmare a variabilitatii structurii dentare.
In cazul albirii la domiciliu se efectueaza in prealabil o gutiera (o mascuta din silicon moale care reproduce forma dintilor) in care se va insera gelul recomandat de catre medicul dentist. Albirea efectuata in cabinetul dentar prezinta in plus o serie de avantaje cum ar fi controlul unor efecte nedorite precum sensibilitatea termica a dintilor (senzatia de incalzire) sau iritatia temporara a gingiilor.
Conform studiilor unor cercetatori americani acestea sunt singurele dezavantaje ale albirii, structura prismatica a smaltului ramanand neafectata. Un alt avantaj major il constituie faptul ca dupa 30 de minute petrecute in cabinet iesiti cu un zambet mult mai luminos si cu increderea in propria persoana la un nivel mult mai inalt.
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.