Simptomele si stadiile alcoolismului

Actualizat: 20 Iulie 2023
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate
Dr. Ovidiu Balaban-Popa
Consultant medical:

Dr. Ovidiu Balaban-Popa
Medic specialist psihiatru

Spitalul de Psihiatrie Voila

Ce este alcoolismul


Alcoolismul este o afectiune complexa care poate afecta in mod semnificativ toate aspectele vietii unei persoane. Cunoscuta si sub denumirile de dependenta de alcool, abuz de alcool, dependenta alcoolica sau consum nociv de etanol, aceasta afectiune poate varia in severitate, de la usoara pana la severa.

Implicatii si consecinte

Pe langa consecintele asupra sanatatii fizice, dificultatile in relatii, problemele financiare si sociale, exista si alte aspecte importante de luat in considerare.

Unul dintre acestea este impactul asupra sanatatii mintale. Persoanele cu alcoolism prezinta un risc crescut de a dezvolta tulburari de anxietate, depresie si alte afectiuni psihiatrice. Consumul excesiv de alcool poate agrava simptomele existente si poate duce la aparitia unor probleme de sanatate mentala.

Pe plan profesional, alcoolismul poate duce la probleme la locul de munca, scaderea performantei si chiar la pierderea locului de munca. Absenteismul, intarzierile frecvente, productivitatea scazuta si incapacitatea de a-ti indeplini responsabilitatile pot avea consecinte serioase asupra carierei si viitorului profesional.

Semne si simptome

Cateva dintre semnele si simptomele alcoolismului sunt:
• resimtirea unei nevoi puternice de a consuma alcool,
• consumul de alcool in cantitati mai mari sau pe o perioada mai lunga decat era planificat,
• nevoia de a bea tot mai mult pentru a resimti efectele alcoolului,
• petrecerea unui timp semnificativ consumand bauturi alcoolice sau recuperandu-va de pe urma consumului de alcool,
• pierderea memoriei sau incapacitatea de a va aminti evenimente petrecute in timpul consumului de alcool,
• probleme relationale cu prietenii si familia din cauza consumului excesiv de alcool,
• observarea impactului negativ al consumului de alcool asupra muncii, scolii sau responsabilitatilor de acasa,
• aparitia problemelor legale, situatii periculoase sau implicarea in comportamente riscante in timpul consumului de alcool, precum conducerea sub influenta alcoolului, inotul, escaladarea sau utilizarea de echipamente grele,
• continuarea consumului de alcool, chiar si atunci cand acesta agraveaza anxietatea, depresia sau alte probleme de sanatate existente,
• aparitia simptomelor de sevraj cand se intrerupe brusc consumul de etanol. Aceste simptome pot include greata, uscaciunea gurii, batai rapide ale inimii, febra, insomnie, transpiratie, tremuraturi ale mainilor, convulsii, iritabilitate, neliniste, anxietate, depresie, halucinatii, delirium tremens sau chiar deces.

Daca ati experimentat doua sau mai multe dintre aceste simptome in ultimul an, exista posibilitatea sa suferiti de alcoolism. Severitatea afectiunii poate varia in functie de numarul si gravitatea simptomelor prezente.

Diagnosticul alcoolismului se realizeaza de catre cadrele medicale care vor verifica daca simptomele dumneavoastra corespund criteriilor de diagnosticare din Manualul de Diagnostic si Statistica al Tulburarilor Mentale (DSM). Conform DSM-5, alcoolismul poate fi diagnosticat drept usor (2-3 criterii implinite), moderat (4-5 criterii) sau sever (peste 6 criterii).

Alcoolismul poate fi insotit si de alte afectiuni mintale, cunoscute sub denumirea de comorbiditati, sau poate duce la aparitia unor complicatii.

Comorbiditati

Potrivit unui studiu din 2020, alcoolismul este adesea asociat cu alte afectiuni de sanatate mintala, cum ar fi tulburarile de dispozitie, tulburarile anxioase, tulburarile cognitive sau tulburarile legate de consumul de substante.

Existenta unei afectiuni mentale in combinatie cu alcoolismul poarta denumirea de diagnostic dual si poate aparea din mai multe cauze: factori de risc similari, incluzand genetica, trauma si stresul; automedicatie cu alcool pentru a nu mai resimti simptomele negative ale tulburarii de sanatate mentala; alcoolismul poate conduce la aparitia unor tulburari de sanatate mentala, deoarece poate modifica creierul intr-un mod care predispune individul la dezvoltarea acestora.

Complicatii

Conform Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS), consumul de alcool este factorul declansator pentru peste 200 de afectiuni diferite.

Consumul de alcool poate avea complicatii pe termen scurt, inclusiv comportament violent sau agresiv, cresterea riscului de a deveni victima a violentei, leziuni sau accidente care necesita ingrijiri de urgenta, pierderea obiectelor personale, relatii sexuale neprotejate ce pot duce la infectii cu transmitere sexuala sau sarcini neplanificate, precum si intoxicatie cu alcool manifestata prin greata, varsaturi, convulsii si pierderea cunostintei.

Alcoolismul cronic poate avea consecinte serioase asupra sanatatii pe termen lung, incluzand afectiuni precum boli de inima, accident vascular cerebral, pancreatita, boli hepatice (inclusiv ciroza hepatica si boala hepatica grasa), diverse tipuri de cancer (hepatic, oral, de san, intestinal) si sindromul alcoolic fetal, care afecteaza persoanele insarcinate.

In plus fata de complicatiile de sanatate, alcoolismul poate genera si alte provocari, precum probleme in relatii sau divort, abuz domestic, somaj, dificultati financiare, lipsa unui adapost si probleme juridice sau incarcerare. Aceste consecinte pot afecta in mod semnificativ calitatea vietii individului si pot aduce tulburari in multiple aspecte ale existentei sale.

Etapele alcoolismului

Simptomele alcoolismului pot evolua in etape succesive si distincte.

Stadiul de risc. In aceasta etapa, consumul de alcool poate fi social sau utilizat pentru a reduce stresul si a genera o stare de bine. In acest stadiu, se poate dezvolta si toleranta la alcool.

Dependen de alcool in stadiul incipient: Poate aparea consumul secret si solitar de alcool, ganduri frecvente despre consumul de alcool si pierderi de memorie in timpul consumului.

Dependen de alcool in stadiul mediu: Pierderea controlului asupra consumului de alcool si aparitia problemelor in ceea ce priveste locul de munca, scoala, relatiile si sanatatea personala. Testele de laborator si investigatiile medicale pot dezvalui leziuni ale organelor.

Dependenta de alcool in stadiul terminal: Consumul de alcool devine obiectivul principal al vietii, afectand negativ aspecte precum alimentatia, relatiile, sanatatea si fericirea. Apar complicatii severe, care pot avea consecinte fatale.

Concluzii

Alcoolismul este o afectiune medicala care provoaca suferinta si daune persoanei afectate, dar si celor din jur si comunitatii in care aceasta se incadreaza. Recunoasterea simptomelor alcoolismului este primul pas in identificarea acestei afectiuni si in obtinerea ajutorului necesar pentru dumneavoastra sau pentru persoana draga.

Va recomandam sa cereti sprijin profesionist si sa cautati servicii specializate in tratarea alcoolismului, deoarece acestea pot oferi asistenta adecvata pentru depasirea acestei probleme si pentru construirea unei vieti sanatoase si echilibrate.

Bibliografie:
https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/3909-alcoholism
https://www.niaaa.nih.gov/publications/brochures-and-fact-sheets/understanding-alcohol-use-disorder
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3908707/


Facilitati de tratament

Clinici si cabinete medicale

Clinica Aproape
Tel: 0722187700
Bucuresti, Bld. Alexandru Ioan Cuza, Nr. 13A, Sector 1

Citeste si despre:

Dementa Alcoolul etilic Polineuropatia alcoolica si impactul asupra sistemului nervos Boala Dupuytren Ficatul gras (steatoza hepatica) Cauzele si complicatiile cirozei hepatice Redefinirea standardelor in sanatate si nutritie Aronia si sanatatea cardiovasculara: un remediu pentru hipertensiune Insomnia fatala Aspergiloza pulmonara Intoxicatia cu paracetamol Diabetul, alcoolul, cancerul: cauze ale disfunctiilor erectile Ereditatea si alcoolismul 7 semne de alcoolism