Dificultatile de atentie si concentrare

Actualizat: 30 Martie 2023
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate
Dr. Ovidiu Balaban-Popa
Consultant medical:

Dr. Ovidiu Balaban-Popa
Medic specialist psihiatru

Spitalul de Psihiatrie Voila

Generalitati


Deficitul de atentie si tulburare hiperkinetica (ADHD) este o problema intalnita frecvent in randul copiilor si adolescentilor. Intrucat ADHD persista inclusiv la adulti, aceasta afectiune a fost cercetata intens mai ales in ultimii ani.

Studiile au demonstrat ca, uneori, copiii diagnosticati cu ADHD si cei care au urmat tratament in trecut pentru aceasta boala, pot manifesta mai tarziu, la varsta adulta, simptomele bolii.

Modul in care afectiunea se manifesta variaza in functie de stilul de viata al fiecarui individ. Impactul afectiunii tinde sa fie multidimensional, poate afecta relatiile interumane, munca dar si activitatile de zi cu zi.

ADHD

Adultii care manifesta ADHD au o impulsivitate comportamentala care poate lua forma obsesiei pentru jocurile de noroc, cumparaturi sau a utilizarii de substante ilegale. In acelasi timp, in viata de zi cu zi, acesti adulti au tendinta de a fi impulsivi, nu au rabdare si izbucnesc, deseori, verbal. Astfel de situatii au loc chiar daca acesti indivizi regreta reactia lor, mai tarziu.

In plus, adultii cu ADHD pot avea dificultati in gestionarea timpului si a organizarii, ceea ce poate duce la intarzieri frecvente si la nerespectarea termenelor limita. Aceasta problema poate crea tensiuni in relatiile profesionale si personale si poate conduce la un sentiment de frustrare si stres constant.

De asemenea, adultii care prezinta simptomele ADHD pot avea probleme de concentrare si de mentinere a atentiei pe o perioada indelungata. Acest lucru poate afecta capacitatea lor de a indeplini sarcini complexe sau de a se angaja in discutii lungi si detaliate. In consecinta, acesti indivizi pot fi perceputi ca fiind nepoliticosi, dezinteresati sau chiar lenesi, ceea ce poate provoca probleme de comunicare si intelegere in relatiile interpersonale.

Un alt aspect important al vietii adultilor cu ADHD este impactul asupra starii lor emotionale. Acestia pot manifesta o sensibilitate crescuta la critica si pot avea o stima de sine scazuta. De asemenea, este posibil sa experimenteze stari de anxietate si depresie ca urmare a dificultatilor pe care le intampina in viata de zi cu zi.

Hiperactivitatea este asociata cu impulsivitatea: persoanele care sunt nelinistite si nu pot sta prea mult timp intr-un loc, cele care sunt nervoase, simt nevoia sa actioneze intr-un fel (ating obiecte, se misca incontinuu etc.). O alta caracteristica este tendinta de a face cat mai multe lucruri, care rezulta din nevoia lor de a se angaja in activitati variate.

Adultii cu ADHD sunt usor de distras de lucrurile din jurul lor sau de propriile ganduri si prin urmare, finalizeaza mai greu sarcinile pe care le incep. Acestia se plictisesc rapid si se concentreaza cu dificultate asupra rezolvarii actiunilor pe care le intreprind. ADHD poate afecta abilitatea unei persoane de a planifica, organiza si programa anumite indatoriri. Structurarea activitatilor tinde sa fie o cerinta dificila si uneori se afla in imposibilitatea de a face acest lucru.

Persoanele adulte cu ADHD au dificultati in a incepe sau a termina un proiect sau amana sarcinile lasand lucrurile nefinalizate pana in ultimul minut, fie intarzie la intalnirile planificate, pierd sau pun diverse obiecte in locuri gresite. Simptomele au un impact semnificativ asupra starii lor emotionale si psihice. In ciuda faptului ca acesti adulti sunt capabili si chiar calificati, vor intampina greutati la locul de munca si nu vor avea succes in relatiile interpersonale. Aceste consecinte afecteaza starea lor de spirit si declanseaza si mai multa iritabilitate. Adultii care sufera de ADHD nu reusesc sa faca fata sentimentului de frustrare care ii demotiveaza.

Modalitati de ameliorare a simptomelor ADHD

Crearea unei rutini zilnice stabile poate ajuta persoanele cu ADHD sa isi mentina organizarea si sa se concentreze mai bine pe sarcini. Rutina ar trebui sa includa activitati precum trezitul la aceeasi ora, programarea meselor si a timpului de relaxare, precum si stabilirea unor momente fixe pentru indeplinirea sarcinilor casnice si profesionale. Acest lucru ii poate ajuta sa isi dezvolte un sentiment de structura si sa isi gestioneze mai eficient timpul.

Stabilirea unor obiective realiste este importanta pentru a evita supraincarcarea si stresul excesiv. Persoanele cu ADHD ar trebui sa invete sa isi evalueze corect abilitatile si sa isi planifice sarcinile in functie de acestea, pentru a nu ajunge sa se simta coplesiti. Impartirea obiectivelor pe termen lung in etape mai mici si mai usor de realizat poate fi, de asemenea, un mod eficient de a gestiona sarcinile.

Prioritizarea sarcinilor si stabilirea unui sistem de prioritati poate fi o modalitate eficienta de a gestiona timpul si a mentine controlul asupra lucrurilor care trebuie finalizate. Acest lucru presupune evaluarea importantei si urgentei fiecarei sarcini si alocarea unui nivel de prioritate in consecinta. Astfel, persoanele cu ADHD pot invata sa se concentreze pe ceea ce este cu adevarat important, in loc sa se rataceasca in detalii nesemnificative.

Comunicarea eficienta este esentiala pentru a evita intreruperile impulsive si pentru a mentine relatii sanatoase cu cei din jur. Persoanele cu ADHD ar trebui sa practice ascultarea activa si sa isi controleze impulsul de a intrerupe sau de a raspunde inainte ca interlocutorul sa isi fi incheiat gandul.

Crearea unui mediu suportiv de lucru poate contribui la reducerea stresului si la imbunatatirea performantei la locul de munca. Acest lucru poate include discutarea nevoilor si acomodarilor cu sefii si colegii, precum si crearea unui spatiu de lucru organizat si lipsit de distrageri.

Dezvoltarea relatiilor interpersonale este cruciala pentru persoanele cu ADHD, care pot intampina dificultati in comunicare si in gestionarea emotiilor. Implicarea in activitati sociale si in petrecerea timpului de calitate cu prietenii si familia poate ajuta la consolidarea legaturilor si la cresterea increderii in sine.

Solicitarea de ajutor profesionist, cum ar fi psihoterapia sau consilierea, poate fi extrem de benefica pentru ameliorarea simptomelor ADHD si pentru invatarea unor strategii eficiente de gestionare a stresului si a problemelor emotionale. Terapia cognitiv-comportamentala (TCC) este una dintre cele mai utilizate abordari pentru tratarea ADHD la adulti, deoarece se concentreaza pe identificarea si modificarea gandurilor si comportamentelor nesanatoase. In plus, terapia de grup sau de familie poate fi utila pentru a imbunatati comunicarea si a intelege mai bine impactul ADHD asupra relatiilor.

Un alt aspect important al tratamentului ADHD la adulti este evaluarea necesitatii medicamentelor. In unele cazuri, medicamentele stimulante sau non-stimulante pot fi prescrise pentru a ajuta la reducerea simptomelor, cum ar fi impulsivitatea, hiperactivitatea si dificultatea de concentrare. Totusi, decizia de a lua medicamente ar trebui luata in colaborare cu un medic specialist, tinand cont de beneficiile si riscurile potentiale.

Adoptarea unui stil de viata sanatos poate contribui, de asemenea, la ameliorarea simptomelor ADHD. Acest lucru poate include adoptarea unei diete echilibrate, exercitii fizice regulate si mentinerea unui somn adecvat. De asemenea, practicarea tehnicilor de relaxare, cum ar fi meditatia sau yoga, poate ajuta la gestionarea stresului si la imbunatatirea concentrarii.

In concluzie, ameliorarea simptomelor ADHD la adulti presupune o abordare multidimensionala, care implica adaptari la stilul de viata, dezvoltarea unor strategii de gestionare a timpului si a organizarii, comunicarea eficienta, consolidarea relatiilor interpersonale si, in unele cazuri, terapia si tratamentul medicamentos. Este important ca adultii cu ADHD sa isi asume responsabilitatea pentru imbunatatirea calitatii vietii lor si sa caute ajutor profesionist atunci cand este necesar. Cu un plan de tratament adecvat si sprijinul adecvat, persoanele cu ADHD pot gestiona simptomele si pot avea o viata implinita si productiva.


Facilitati de tratament

Clinici si cabinete medicale

Clinica Aproape
Tel: 0722187700
Bucuresti, Bld. Alexandru Ioan Cuza, Nr. 13A, Sector 1

Citeste si despre:

Dificultatile de concentrare Deficitul de atentie (ADHD) la adulti: ce simptome prezinta? Suferi de lipsa de concentrare si capacitate de memorare scazuta? Dislexia - dificultatea de a invata cititul si scrisul Atentie la pozitia copilului: ii poate crea mari probleme la coloana! (P)Oare sunt insarcinata? 6 semne ce pot indica prezenta unei sarcini Somnifobia sau Frica de somn ADHD si remediile florale Bach Oboseala si somnolenta: cauze comune 8 sfaturi alimentare pentru a va imbunatati memoria Dieta pentru sindromul ADHD