Dificultatile de atentie si concentrare

Publicat: 21 Septembrie 2011 | Actualizat: 21 Septembrie 2011
Autor: SfatulMedicului

Generalitati


Deficitul de atentie si tulburare hiperkinetica (ADHD) este o problema intalnita frecvent in randul copiilor si adolescentilor. Intrucat ADHD persista inclusiv la adulti, aceasta afectiune a fost cercetata intens mai ales in ultimii ani.
Studiile au demonstrat ca, uneori, copiii diagnosticati cu ADHD si cei care au urmat tratament in trecut pentru aceasta boala, pot manifesta mai tarziu, la varsta adulta, simptomele bolii.

Modul in care afectiunea se manifesta variaza in functie de stilul de viata al fiecarui individ. Impactul conditiei tinde sa fie multidimensional, poate afecta relatiile interumane, munca dar si activitatile de zi cu zi.
Adultii care manifesta ADHD au o impulsivitate comportamentala care poate lua forma obsesiei pentru jocurile de noroc, cumparaturi sau a utilizarii de substante ilegale. In acelasi timp, in viata de zi cu zi, acesti adulti au tendinta de a fi impulsivi, nu au rabdare si izbucnesc, deseori, verbal. Astfel de situatii au loc chiar daca acesti indivizi regreta reactia lor, mai tarziu.

Hiperactivitatea este asociata cu impulsivitatea: persoanele care sunt nelinistite si nu pot sta prea mult timp intr-un loc, cele care sunt nervoase, simt nevoia sa actioneze intr-un fel (ating obiecte, se misca incontinuu etc.). O alta caracteristica este tendinta de a face cat mai multe lucruri, care rezulta din nevoia lor de a se angaja in activitati variate.

Adultii cu ADHD sunt usor de distras de lucrurile din jurul lor sau de propriile ganduri si prin urmare, finalizeaza mai greu sarcinile pe care le incep. Acestia se plictisesc rapid si se concentreaza cu dificultate asupra rezolvarii actiunilor pe care le intreprind. ADHD poate afecta abilitatea unei persoane de a planifica, organiza si programa anumite indatoriri. Structurarea activitatilor tinde sa fie o cerinta dificila si uneori se afla in imposibilitatea de a face acest lucru.

Persoanele adulte cu ADHD au dificultati in a incepe sau a termina un proiect sau amana sarcinile lasand lucrurile nefinalizate pana in ultimul minut, fie intarzie la intalnirile planificate, pierd sau pun diverse obiecte in locuri gresite. Simptomele au un impact semnificativ asupra starii lor emotionale si psihice. In ciuda faptului ca acesti adulti sunt capabili si chiar calificati, vor intampina greutati la locul de munca si nu vor avea succes in relatiile interpersonale. Aceste consecinte afecteaza starea lor de spirit si declanseaza si mai multa iritabilitate. Adultii care sufera de ADHD nu reusesc sa faca fata sentimentului de frustrare care ii demotiveaza.

Modalitati de ameliorare a simptomelor ADHD

Iata cateva modalitati de ameliorare a simptomelor ADHD:
- Crearea unei rutini - aceasta are rolul de a va ajuta sa mentineti contactul cu lucrurile de baza necesare pentru a duce la bun sfarsit scopurile propuse.
- Stabilirea unor obiective realiste - se va rezista tentatiei de a planifica prea multe lucruri intr-o singura zi. Chiar daca o persoana crede ca ar putea face multe lucruri, poate sa nu fie in masura sa le finalizeze si va fi afectata. Stabilirea de obiective realiste contribuie la reducerea presiunii.
- Prioritizarea - este importanta pentru a se mentine controlul asupra lucrurilor care trebuie finalizate.
- Comunicarea eficienta - se va incerca sa nu se intrerupa prea mult sau intr-un mod impulsiv interlocutorii intr-o comunicare.
- Crearea unui mediu suportiv de lucru - se va incerca identificarea greselilor de la locul de munca si rectificarea acestora. Un prim pas ar putea fi discutia cu cei din jur si construirea unei structuri de sprijin pe care va puteti baza.
- Dezvoltarea relatiilor interpersonale - este important sa se incerce consolidarea relatiilor cu prietenii si membrii familiei.
- Solicitarea de ajutor profesionist - acesta va ajuta la ameliorarea starii dvs. Cu ajutorul psihoterapiei si al tratamentului medicamentos poate fi controlat impactul negativ al ADHD.


Facilitati de tratament

Clinici si cabinete medicale

Cabinet Psihoterapie Iulia Ciornei
Tel: 0755191265
Bucuresti, Zona Piata Universitatii
Cabinet Individual de Psihologie Iuliana Szabo
Tel: 0751026331
Cluj-Napoca, Strada I. C. Bratianu, Nr 6, Apt 4

Medici

Psiholog, psihoterapeut Mihaela Buciu
Psihologie - Cabinet de psihoterapie, psihologie și consiliere
Bucuresti, 0740018132
Psihoterapeut Iulia Ciornei Iulia Ciornei
Psihologie - Cabinet Psihoterapie Iulia Ciornei
Bucuresti, 0755191265

Servicii si oferte medicale

Email
Clinici
recomandate
Medici
recomandati
Servicii
specializate

Lucrarile la o autostrada din Romania sunt in avans fata de graficul asumatLucrarile la o autostrada din Romania sunt in avans fata de graficul asumat

Test de matematica: Poti obtine punctaj maxim?Test de matematica: Poti obtine punctaj maxim?

Un copil nu spune ca sufera de anxietate, ci Ma doare burticaUn copil nu spune ca sufera de anxietate, ci Ma doare burtica

Citeste si despre:

Tulburarea cu deficit de atentie, hiperactivitate (ADHD)

Hipoglicemia (nivelul scazut al concentratiei zaharului in sange)

Dificultatile de concentrare

Deficitul de atentie (ADHD) la adulti: ce simptome prezinta?

Dintre secretele articulatiilor: glucozamina si condroitina

Colesterol crescut la 20 de ani? Dr. Irina Macovei-Dorobantu, cardiolog: In cazul pacientilor cu dislipidemii genetice este necesar screening-ul rudelor de gradul I

Ai grija de inima ta cu acesti nutrienti esentiali

Suferi de lipsa de concentrare si capacitate de memorare scazuta?

Dislexia - dificultatea de a invata cititul si scrisul

ADHD si remediile florale Bach

Oboseala si somnolenta: cauze comune

Care sunt efectele ADHD asupra sexualitatii?