Placenta Abruptio

Actualizat: 29 Octombrie 2012
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


In mod normal in timpul sarcinii, placenta este atasata ferm de peretele interior al uterului pana in momentul in care se naste copilul. Placenta abruptio reprezinta separarea prematura a placentei inainte de nastere. De vreme ce placenta este considerata linia vietii care asigura aportul de substante nutritive si de oxigen de la mama la fat, aceasta separare poate fi amenintatoare de viata pentru fat si uneori si pentru mama de asemenea.

Placenta abruptio poate determina o nastere prematura, o greutate mica la nastere (de 2500g sau mai mica) si pierderi masive de sange la mama. In cazuri rare (in mai putin de 1 din 1000 de nasteri), o placenta abruptio severa poate duce la decesul fatului.

Placenta abruptio, care mai este denumita si abruptio placenta sau placental abruption, afecteaza aproximativ 9 din 1000 de nasteri. De obicei apare in trimestrul trei de sarcina, dar ea poate aparea oricand dupa saptamana 20. Pana la 15 procente din placenta abruptio nu sunt evidente pana in momentul in care nasterea incepe sa progreseze sau abia dupa nastere.

Cuprins articol

  1. Generalitati
  2. Cauze
  3. Simptome

Cauze

Cauzele placenta abruptio nu sunt bine intelese si unele femei o dezvolta fara sa aiba nici o cauza care sa poata fi identificata. Totusi, se poate reduce riscul prin tratarea sau evitarea unora din factorii de risc cunoscuti care au fost asociati cu placenta abruptio.

Factorii de risc sunt:

- tensiunea arteriala crescuta (140/90 mm Hg sau mai mare), indiferent daca este crescuta in mod cronic sau a crescut datorita sarcinii (hipertensiunea indusa de sarcina, numita preeclampsia). Hipertensiunea este cel mai frecvent factor de risc asociat cu placenta abruptio.
- prezenta unei placenta abruptio in trecut. Dupa ce a avut placenta abruptio, o femeie are o sansa de 4-17% sa aiba o alta la o sarcina ulterioara. Dupa doua sarcini complicate cu placenta abruptio, o femeie are o sansa de 25% sa aiba inca una.
- fumatul. Riscul de placenta abruptio creste cu 20% cu fiecare 10 tigari pe care o femeie insarcinata le fumeaza pe zi. De la 15-25% din cazurile de placenta abruptio sunt asociate cu fumatul de tigarete.
- consumul de cocaina
- antecedente de leziuni fizice ale uterului, precum cele cauzate de un accident de automobil sau de o lovitura directa in abdomen.
- ruperea prematura a membranelor (RPM) cu durata mai mare de 24 ore. Unele cercetari sugereaza ca placenta abruptio se dezvolta in circa 3-5% din aceste cazuri.
- istoric de probleme uterine, precum o tumora a uterului (leiomiomul uterin)
- alte sarcini in trecut.
- de asemenea, incidenta placentei abruptio creste usor cu varsta, aparand la 3 din 1000 de femei insarcinate cu varsta intre 20 si 24 ani, crescand la 7 din 1000 de femei gravide care au peste 35 ani.
- sarcina cu mai multi feti. Placenta abruptio afecteaza aproximativ 12 din 1000 de sarcini multiple.
- nastere prin cezariana in trecut. Aceasta creste usor riscul de placenta abruptio.
- unele studii sugereaza ca nivelurile scazute de acid folic (o vitamina din grupul B) ar putea fi asociate cu placenta abruptio. Nivelul scazut de acid folic (folat) este asociat cu nivelurile scazute de homocisteina in organism, care afecteaza vasele sanguine si circulatia sangelui in placenta. Daca femeia gravida ia vitamine prenatale, acestea contin suficient acid folic pentru a acoperi necesitatile. Vitaminele prenatale contin acid folic deoarece toate femeile care sunt sau care ar putea deveni insarcinate au nevoie de 400 ug (0.4 mg) de folat pe zi pentru a se preveni defectele de tub neural la fat.

Simptome

In cazul in care se dezvolta placenta abruptio, pot aparea unul sau mai multe simptome, inclusiv:
- sangerare vaginala care este mica sau mare din punct de vedere cantitativ, in functie de localizarea separarii de peretele uterin si de durata de timp de care este nevoie sa sangele sa treaca prin placenta
- un uter sensibil sau dureros
- semne ale unei nasteri premature, inclusiv contractii regulate, durere sau sensibilitate in partea inferioara a spatelui sau in zona abdominala si/sau un uter ferm, simtit ca rigid.


Citeste si despre:

Declansarea prematura a travaliului Factorul V Leiden Sensibilizarea la antigenul Rh in timpul sarcinii Operatia cezariana Preeclampsia si hipertensiunea arteriala in timpul sarcinii Preeclampsia in sarcina - o complicatie ce poate fi fatala Semne ale travaliului si momentele in care vizita la medic este necesara (P)Oare sunt insarcinata? 6 semne ce pot indica prezenta unei sarcini dm sprijina femeile din Romania Sarcina, consumul de droguri si substante cu potential periculos Pierderea unei sarcini si moartea neonatala Glanda tiroida si preconceptia Policitemia perinatala si sindromul de hipervascozitate Placenta previa Cum descoperi ca ai placenta anterioara Procesul de colectare si depozitare al celulelor stem placentare