Pigmentarea pielii este rezultatul unui proces complex in urma caruia se obtine culoarea pielii unei persoane. Atunci cand o persoana este bolnava pielea sa poate deveni mai inchisa (hiperpigmentare) sau mai deschisa (hipopigmentare).
Hiperpigmentarea pielii este provocata de o crestere a nivelului de melanina, substanta din organism care ofera culoare (pigment) pielii.
Hiperpigmentarea afecteaza atat barbatii, cat si femeile, indiferent etnie si rasa. Desi apare cel mai frecvent la persoanele de varsta mijlocie si la cele mai in varsta, conditia poate fi intalnita si la tineri.
Exista mai multe tipuri de hiperpigmentare, fiecare dintre acestea fiind clasificate in functie de cauza care le declanseaza:
- hiperpigmentare provocata de expunerea la soare - razele soarelui pot declansa arsuri solare sau chiar cancer de piele. Totusi, expunerea la razele ultraviolete ale soarelui joaca un rol important in dezvoltarea hiperpigmentarii. Atunci cand soarele atinge pielea, melanocitele sunt stimulate sa produca mai multa melanina, pentru ca aceasta sa absoarba razele ultraviolete si pentru a proteja pielea in cazul supraexpunerii la soare.
- hiperpigmentarea postinflamatorie - aceasta este rezultatul unui prejudiciu al pielii ca urmare a unor leziuni acneice, psoriazis, arsuri, frecare sau chiar a tratamentului profesional de ingrijire a pielii. Acest tip de hiperpigmentare se va estompa pe masura ce pielea se va regenera de la sine. Procesul poate dura luni de zile sau chiar mai mult.
- lentigo - acestea sunt cunoscute ca pete brune care apar odata cu inaintarea in varsta sau ca urmare a unor disfunctii ale ficatului. Totusi, nu s-a putut demonstra cu exactitate care este cauza principala a aparitiei acestor pete. Chiar daca se gasesc la peste 90% dintre persoanele care au pielea deschisa la culoare, acestea nu sunt cauzate direct de procesul imbatranirii, soarele avand un rol important si in acest caz. Petele care apar in lentigo pot sa apara si ca urmare a mostenirii genetice.
- melasma sau cloasma - este o conditie frecvent intalnita care afecteaza mai ales femeile. Aceasta este caracterizata de prezenta unor pete maro care apar cel mai frecvent pe fata. Melasma poate sa apara inclusiv la femeile insarcinate si este adesea numita masca de sarcina. Vinovata de declansarea acestei afectiuni este fluctuatia de hormoni din timpul sarcinii. Alti factori care pot provoca melasma sunt: folosirea a diverse medicamente sau produse cosmetice, terapia hormonala si expunerea la soare.
- hiperpigmentare cauzata de boli - colorarea intensa a pielii poate fi un simptom al unei afectiuni medicale, cum ar fi boala Addison. Exista si alte afectiuni care pot provoca hiperpigmentare, inclusiv boala Cushing sau hipertiroidia.
Pentru a creste procentul de succes al tratamentului este esential ca medicul dermatolog sa faca o analiza detaliata a pielii. Este important sa se depisteze cauza care ar putea sta la baza hiperpigmentarii, pentru ca aceasta sa fie tratata. Pacientului i se vor solicita diverse informatii despre stilul sau de viata, dar si despre posibilele conditii medicale sau genetice care ar putea determina aparitia hiperpigmentarii. Detaliile pe care medicul le-ar putea solicita pacietului ar putea fi legate de:
Un rol important in diagnosticarea hiperpigmentarii il are utilizarea lampii Wood, dar si lupa cu rol de marire.
Lampa Wood cu radiatii ultraviolete este folosita pentru persoanele care au un tip de piele mai mic de V (maro inchis). Cu ajutorul acestei lampi se va determina gradul de severitate al hiperpigmentarii, daca aceasta este izolata la stratul epidermic sau a patruns in derm.
Lupa care mareste este eficienta pentru a se observa in detaliu aspectul zonei hiperpigmentate si pentru a se stabili cu mai mare precizie tratamentul adecvat.
In ultimii 10 ani s-au dezvoltat diverse abordari terapeutice pentru hiperpigmentare. Aceasta evolutie creste probabilitatea tratarii conditiei chiar si in cazurile dificile. Exista mai multe tipuri de tratament. Acestea includ fie aplicarea topica a diferite substante, fie alte tipuri de proceduri non-chirurgicale.
- Hidrochinona - Aceasta substanta este folosita de peste 50 de ani pentru tratarea hiperpigmentarii. Pentru ca formula sa fie cat mai benefica pentru piele ar trebui sa contina antioxidanti, retinoizi si acizi hidrozi. Din pacate, combinatia poate fi iritanta pentru anumite persoane si poate provoca reactii grave atunci cand este utilizata in concentratii mari.
- Acidul azelaic - Acesta este incorporat in compozitia solutiilor pentru tratarea acneei, dar s-a dovedit benefic si in terapia hiperpigmentarii.
- Acidul kojic - Este un derivat natural din anumite specii de fungi care are efecte similare hidrochinonei in tratarea hiperpigmentarii. De fapt, in urma combinarii acidului kojinc cu acid glicolic si hidrochinona se poate obtine o formula care va oferi pielii cele mai bune rezultate. Dezavantajul este ca acidul kojic poate cauza aparitia dermatitei de contact.
- Acid mandelic sau AHA - Este un derivat din migdale si este folosit in tratamentul multor conditii severe ale pielii, inclusiv toate tipurile de hiperpigmentare. Adesea, acesta este combinat cu acid salicilic, pentru o eficacitate mai mare. S-a demonstrat in urma cercetarilor ca acidul mandelic are mai putine efecte secundare decat acidul glicolic.
- Niacinamida - Aceasta actioneaza prin prevenirea transferului de melanina la keratinocite, celulele din stratul exterior ale pielii. O forma activa de niacina (vitamina B3) s-a demonstrat ca reduce in mod semnificativ hiperpigmentarea, inclusiv melasma si are putine efecte secundare asupra pielii.
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.