Petele pe piele pot indica diferite afectiuni

Actualizat: 04 August 2023
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Petele aparute pe piele


Petele de pe piele sau petele pigmentare sunt de regula cauzate de expunerea la soare si sunt in general inofensive, insa unele pete pot indica un cancer de piele, patologii hepatice sau alte afectiuni. Astfel este ideal sa investigati petele aparute pe piele, pentru a primi un diagnostic corect si un tratament eficient.

Tipuri

Petele pot fi de diferite tipuri si aspecte, inclusiv culori diferite.

Petele maronii includ melasma, o afectiune dermatologica ce produce pete de dimensiuni variate la nivelul fetei, maro-cenusii, fiind mai comuna in randul femeilor. Melasma poate disparea de la sine, sau poate avea nevoie de tratament cosmetic pentru indepartare.

Petele rosii pot fi semne a diferitelor afectiuni dermatologice atopice (dermatita atopica, keratoza) sau pot fi semnele unei arsuri solare. Cancerul de piele incepe de asemenea prin pete rosii pe piele, ce isi modifica rapid aspectul si dimensiunea.

Petele pigmentare pot fi semn al unei afectiuni serioase sau pot fi inofensive, insa in ambele cazuri pacientii isi doresc de cele mai multe ori un tratament, fie si doar din motive estetice. Petele pigmentare se pot dezvolta oriunde pe suprafata corpului, insa apar mai frecvent in regiunile expuse la soare: fata, umeri, brate, spate, fata dorsala a palmelor.

Petele ce apar la pacientii cu patologii hepatice apar in mod caracteristic la nivelul palmelor. Petele ce apar in cadrul endocarditei infectioase, prin proces imunologic, apar in varfurile degetelor.

Petele de la nivelul pielii pot fi individuale, de dimensiuni variabile, sau pot conflua si forma pete de dimensiuni mai mari.

Cauze

Petele de pe piele, in special cele inchise la culoare, sunt rezultatul hiperproductiei de melanina, un pigment ce face pielea sa fie mai inchisa la culoare. Petele pot fi si rezultatul eliberarii de radicali liberi, molecule ce ataca celulele sanatoase si dau aspect imbatranit pielii.

Expunerea la raze UV

Razele ultraviolete (UV) provin in special de la soare si de la aparatele de autobronzare (solar) si sunt o cauza importanta ale petelor pigmentare. Hiperpigmentarea apare mai des la persoanele de varsta medie, atunci cand pielea incepe sa dea semne de expunere excesiva constanta, de-a lungul anilor. Astfel, persoanele ce nu obisnuiesc sa foloseasca produse de protectie solara si care se expun constant la razele UV, vor avea pete pigmentare la un moment dat.

Persoanele cu par de culoare deschisa sau cu piele foarte deschisa sunt la risc de a suferi arsuri solare si pete pigmentare ulterior.

Patologii dermatologice

Diverse afectiuni dermatologice pot fi responsabile de aparitia petelor pigmentare, asociate sau nu cu alte simptome.

Acestea includ:
• Hiperpigmentare post-inflamatorie: in urma unei reactii alergice, infectii, arsuri sau in urma acneei
• Melasma: cunoscuta si ca ,,masca gravidica’’ fiindca afecteaza frecvent femeile gravide
• Linea nigra: o linie hiperpigmentata, verticala, ce apare in mijlocul abdomenului la femeile insarcinate
• Melanoza Riehl: forma speciala de dermatita ce este cauzata de expunerea la soare
• Eritromelanoza foliculara: o pigmentare brun-rosiatica la nivelul fetei si gatului

Medicamente

Anumite medicamente pot cauza pete pigmentare pentru ca fac pielea sa aiba sensibilitate crescuta la razele UV (fotosensibilitate).

Acestea includ:
• Estrogenii si alte preparate hormonale
• Tetraciclinele (o clasa de antibiotice)
• Amiodarona, un antiaritmic
• Fenitoina, un anticonvulsivant
• Sulfonamidele utilizate in tratamentul infectiilor

Alte cauze

Alte cauze ale petelor pigmentare includ:
• Sarcina
• Patologii hepatice (pete pigmentare la nivelul palmelor si degetelor)
• Boala Addison
• Hemocromatoza
• Tumori pituitare

Metode de diagnostic

Medicul de familie sau medicul dermatolog sunt cei ce pot face diferenta dintre diferitele tipuri de pete si pot oferi recomandari de tratament. Biopsia tegumentara sau alte investigatii suplimentare sunt necesare doar daca petele au aspect suspect la examenul obiectiv.

Optiuni de tratament

Petele pigmentare nu sunt dureroase si au de regula aceeasi textura ca si restul pielii. Tratamentul se poate adresa fie unei patologii de fond, caz in care medicul dermatolog va va recomanda consulturi de specialitate, fie aspectului inestetic ce il poate deranja pe pacient.

Unele pete se pot estompa cu timpul, de la sine sau cu ajutorul tratamentelor facute de catre pacient. Altele necesita tratamente topice, sub forma de creme dermatologice sau sub forma de proceduri neinvazive cosmetice.

Remedii facute acasa

Nu exista multe remedii ce pot fi facute acasa dovedite ca eficiente impotriva petelor pigmentare. Unii pacienti au raportat beneficii ale sucului de citrice intrucat acesta contine Vitamina C. Expertii recomanda insa aplicarea unui serum cu vitamina C produs special pentru a fi aplicat pe piele. Nu incercati remediile de acasa decat la recomandarea si aprobarea medicului.

Tratament topic

Cremele special concepute pentru depigmentare se elibereaza cu prescriptie medicala si aplicate constant, vor reduce vizibilitatea petelor pigmentare. Tratamentul folosind aceste creme dureaza cateva luni.

Hidrochinona este un ingredient activ continut in cremele pentru petele pigmentare. Aceasta functioneaza prin reducerea cantitatii de melanina din piele. Aceasta se recomanda a fi utilizata doar pe termen scurt din cauza potentialelor efecte secundare la aplicarea indelungata.

Produsele ce contin Vitamina C si pot fi aplicate topic sunt de asemenea eficiente, intrucat reduc pigmentarea si ofera luminozitate in zona in care sunt aplicate. Retinoizii, substante foarte potente derivate din vitamina A, sunt de asemenea eficienti.

Astfel orice crema ce contine retinoizi, vitamina C sau hidrochinona poate fi utilizata ca tratament topic in hiperpigmentari si alte tipuri de pete pe piele. Ingredientele precum acidul glicolic, acidul kojic sau alfa-hidroxi acidul sunt de asemenea utile si pot completa tratamentul.

Efectele secundare includ roseata, tumefierea, iritatia si pot aparea in urma aplicarii oricarui produs topic. Cremele pentru depigmentare contin de regula ingrediente puternice, abrazive, astfel ca este recomandata utilizarea precauta a acestora.

Aplicarea cremei cu factor de protectie solara este de asemenea puternic recomandata in paralel cu tratamentul pentru petele pigmentare.

Proceduri cosmetice

Medicii dermatologi si esteticieni au dezvoltat numeroase tehnici si produse ce pot fi integrate in tratamentul petelor pigmentare, indiferent de localizarea acestora in organism.

Unele dintre acestea nu sunt recomandate persoanelor cu piele sensibila.

Optiunile includ:
• Tratament cu laser: Acest tip de tratament utilizeaza o energie bazata pe lumina puternica si indeparteaza straturile pielii usor, prin microabraziuni, ceea ce duce la estomparea petelor pigmentare.
• Peeling chimic. Peeling-ul sau exfolierea chimica utilizeaza acid salicilic/glicolic pentru a indeparta stratul superficial al pielii si a stimula regenerarea tegumentului. Rezultatul este o piele cu aspect mai sanatos, cu tonus mai bun.
Microdermabraziunea: utilizeaza un dispozitiv sub forma de stilou dotat cu foarte multe micro-ace, ce exfoliaza bland pielea. Microdermabraziunea este considerata una dintre procedurile cu risc minim.
• Crioterapia: se utilizeaza o solutie de azot lichid sau gazos, ce este aplicata local pe petele de pe piele.

Preventie

Petele pigmentare apar preponderent odata cu inaintarea in varsta, la persoanele adulte de varsta mijlocie.

Exista cateva modalitati prin care puteti preveni aparitia petelor:
• Utilizati crema cu protectie solara: crema de protectie solara trebuie aplicata zilnic, indiferent de anotimp, in special la nivelul tenului, pentru a preveni petele pigmentare, cancerul de piele si imbatranirea precoce
• Utilizati alte metode de protectie solara: purtati palarie de soare, haine cu maneca lunga, adapostiti-va la umbra si evitati orele de varf pentru expunerea la soare
• Mergeti regulat la medic pentru a identifica anumite patologii de fond

Concluzie

Petele de la nivelul pielii sunt fie rosii fie brune si se numesc pete pigmentare. Desi deseori apar in urma expunerii indelungate la razele ultraviolete, petele pigmentare pot fi si semn al unei alte afectiuni. Nu ezitati sa mergeti la un consult dermatologic atunci cand va apar astfel de pete.

Bibliografie:
https://www.verywellhealth.com/causes-of-dark-spots-1069545
https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/age-spots/symptoms-causes/syc-20355859


Facilitati de tratament

Clinici si cabinete medicale

Episculpt Beauty Sibiu
Tel: 0757758837
Selimbar, Doamna Stanca 5F

Citeste si despre:

Cancerul de piele sau melanomul Petele de varsta sau lentigo solar: cauze, simptome si tratament Cauzele sangerarilor mamelonare, dar si manifestarile ce le pot insoti Cauzele aparitiei punctelor/petelor rosii de la nivelul penisului Ghid de ingrijire a pielii, in functie de tipul de ten Cele mai eficiente produse pentru pielea sensibila si iritata Cum tratezi petele pigmentare? Prezentati risc crescut pentru cancerul de piele? Modificari de culoare ale pielii - semnele hiperpigmentare Cum se trateaza dermatita in functie de severitatea afectiunii De ce apar si cum pot fi tratate petele de pe dinti?