Lentigo

Mica pata cutanata. lentigo corespunde unei cresteri a numarului de melanocite, celule raspunzatoare de pigmentatia cutanata. Ele formeaza pete de culoare bruna, rotunde, cu diametrul de cativa milimetri. Un lentigo poate fi foarte greu de deosebit de alte pete pigmentare, ca nevul nevocelular (mica malformatie cutanata care poate necesita o ablatie chirurgicala).

Diferite tipuri de lentigo - Exista doua forme particulare de lentigo. 
- Lentigo senil care reprezinta pete brune de cativa centimetri diametru pe spatele mainilor persoanelor in varsta. Acest lentigo este lipsit de semnificatie patologica si se trateaza prin crioterapie (zapada carbonica sau azot lichid). 
- lentigo sau melanoza lui Dubreuilh, apare la persoanele tinere si formeaza o pata de culoare maronie, atingand uneori mai multi centimetri in diametru, pe obraji, pe frunte, pe pleoape sau chiar pe spatele mainilor si pe fata posterioara a gambelor. Aceasta constituie o leziune precanceroasa, cu prognostic mai degraba favorabil, tratat prin ablatie chirurgicala.

Sinonim: alunita, lentigina.

Citeste si despre:

Petele de varsta sau lentigo solar: cauze, simptome si tratament Complexul Carney Keratoza seboreica Modificari de culoare ale pielii - semnele hiperpigmentare Cancerul de piele - melanomul Hiperpigmentarea Cancerul de piele: melanomul malign Ce este albinismul? Dr. Ioana Silvia Simian: “Nu exista nicio cale sanatoasa de a ne bronza!”