Ficatul este unul dintre cele mai importante organe interne ale omului, orice substanta care intra in organism – fie prin piele sau pe cale digestiva - afectand sau fiind afectata de catre ficat. Din aceasta perspectiva, esential pentru sanatate este mentinerea unui ficat curat si sanatos.
Ficatul este situat in asa-numita “loja hepatica”, aflata sub diafragm si este protejat de carcasa cartilaginoasa a coastelor. Fiind deopotriva atat o glanda cat si un organ, ficatul este cel mai mare organ/ glanda din organism, marimea lui fiind diferita la femei fata de barbati - la femei masoara aproximativ 1.5 kg iar la barbati 1.8 kg.
Ficatul indeplineste peste 500 de functii importante in organism si are capacitatea de regenerare, de refacere a celulelor afectate pe termen scurt de o leziune sau o boala. Ficatul este alcatuit din doi lobi inegali. Cel stang este mai mare si are atasati alti doi lobi mai mici - cuadrat si caudat. Fiecare lob este format din mii de unitati numite lobuli, prin centrul carora trec capilarele care conduc sangele afara din ficat, spre vena hepatica.
Pentru o buna intelegere a rolului ficatului in organism prezentam cele patru functii de baza ale acestuia:
1. Celulele hepatice secreta continuu bila, un lichid vascos si amar, de culoare galben-maro. Bila, sau fierea, cum este numita popular, contine saruri minerale necesare in digestia lipidelor la nivelul intestinului subtire. Prin canalele biliare interhepatice, bila ajunge in canalul hepatic si, de aici, in canalul coledoc. Fara bila, aproximativ 40% din grasimile pe care le primim prin alimentatie ar fi eliminate prin fecale, iar vitaminele A, D, E si K nu ar fi absorbite de organism.
2. Ficatul ajuta la distribuirea si stocarea nutrientilor din mancare - ficatul este cel care converteste carbohidratii si proteinele in exces in acizi grasi si trigliceride care sunt transportate si pastrate in tesutul adipos. Glucoza care ajunge in sange in urma alimentatiei este transformata de catre ficat in glicogen (depozite de energie) printr-un proces numit glicogenoza. Atunci cand nivelul de glucoza din sange scade, ficatul este cel care transforma glicogenul in glucoza, asigurand astfel un plus de energie organismului.
3. Ficatul are un rol deosebit de important in cadrul metabolismului lipidic si anume: oxidarea trigliceridelor pentru a produce energie; activarea si conversia vitaminelor B in depozite de fosfat necesare bunei functionari a organismului; sintetizarea inozitolului si a lecitinei - conversia colesterolului in saruri biliare si producerea proteinelor necesare coagularii sangelui.
4. Ficatul filtreaza toxinele din sange - toate toxinele acumulate de organism, fie prin alimentatie sau din cauza poluarii, odata ajunse in ficat sunt detoxifiate, metabolizate, selectate si eliminate prin secretia biliara.
Tocmai datorita acestor numeroase si variate functii pe care le indeplineste in organism, ficatul este unul dintre cele mai expuse organe la factorii nocivi. Desi are o capacitate uimitoare de regenerare, nu trebuie sa ne bazam pe acest lucru, fiind cunoscut faptul ca ficatul poate suferi transformari ireversibile daca este expus factorilor nocivi de mediu, exceselor alimentare, medicamentelor sau abuzului de alcool. Cu peste saptezeci de mii de substante chimice diferite in cadrul lantului alimentar, este imperativ necesara curatarea periodica a ficatului si mentinerea unei bune sanatati hepatice, permitand astfel acestuia sa isi indeplineasca corect si eficient functiile in organism.
Printre amenintarile care pun in pericol sanatatea ficatului se numara proasta calitate a apei, o alimentatie dezechilibrata, poluarea, consumul de droguri sau alcool, bolile infectioase sau stresul. Daca unele dintre acestea cum ar fi alimentatia sau consumul de alcool pot fi controlate, factori precum poluarea, stresul sau calitatea apei nu depind de noi. In aceste conditii devine imperios necesar sa ne ocupam in primul rand preventiv de sanatatea ficatului, prin utilizarea remediilor naturale, total inofensive.