Adevarul despre melanom, cel mai periculos cancer de piele

Actualizat: 30 Iulie 2013
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Melanomul, cel mai agresiv tip de cancer de piele care face tot mai multe victime anual, ramane inca un pericol neluat in seama de populatia Planetei. In Romania, rata incidentei de cancer malign este de 4,7 la suta de mii in cazul barbatilor si de 4,4 la suta de mii in cazul femeilor.

Riscurile dezvoltarii acestei maladii cu potential letal ridicat se adreseaza tuturor categoriilor de varsta.

In anul 2012, in Romania au fost depistate peste o mie de cazuri de melom malign si s-au inregistrat 364 de decese din aceasta cauza. In ultimele trei decenii, incidenta melanomului avansat a crescut de peste doua ori in Europa, potrivit Societatii Romane de Dermato-Oncologie.

Preventia este deosebit de importanta in cazul melanomului cutanat, intrucat acest cancer de piele metastateaza extrem de rapid, de cele mai multe ori inainte ca boala sa fie diagnosticata.

Informatii esentiale despre melanom

Melanomul este cancerul de piele cu cea mai rapida viteza de extindere dintre toate tipurile de cancer cutanat. In SUA, Societatea Americana de Cancer raporteaza in jur de 9.500 de decese cauzate de melanom in fiecare an, iar in ciuda statisticilor ingrijoratoare, oamenii continua sa ignore necesitatea protejarii pielii impotriva acestei tumori cutanate provocate de actiunea razelor ultraviolete asupra celulelor dermei.

Prin urmare, detinerea informatiilor esentiale despre raspandirea melanomului si efectele sale devastatoare asupra sanatatii sunt extrem de importante, pentru scaderea incidentei acestui cancer de piele care ucide in mod tacit.

- Melanomul este produs de razele UV. Cauza principala a melanomullui este expunerea neprotejata la radiatiile ultraviolete, atat cele naturale, cat si cele artificiale. Statisticile arata ca un sfert din supravietuitorii melanomului nu folosesc lotiuni de protectie solara dupa insanatosire, iar 2% dintre acestia continua sa se bronzeze artificial la solar.

- Melanomul poate sa apara la varste foarte fragede. In ultimele decenii, cazurile de melanom diagnosticat in randul copiilor s-au inmultit alarmant. Cresterea semnificativa se inregistreaza la adolescenti, mai exact in perioada de varsta 15-19 ani. De altfel, melanomul a devenit al doilea tip de cancer depistat la tinerii cu varste cuprinse intre 15 si 19 ani. Varsta medie de diagnosticare a melanomului este de 50 de ani, pe cand la alte tipuri de cancer este de 65-70 de ani.

- Melanomul poate fi vindecat. Depistat in faza incipienta, melanomul poate fi vindecat in totalitate. Odata ce produce metastaza, sansele de supravietuire scad dramatic.

- Melanomul nu produce simptome evidente. De cele mai multe ori, melanomul debuteaza cu aparitia de alunite si ale semne distinctive ale pielii, care nu se evidentiaza in mod special de alte excrescente obisnuite. Prin urmare, controlul efectuat de un medic dermatolog este foarte important, atunci cand se sesizeaza modificari ale aspectului pielii (alunite, negi etc.).

- Melanomul nu apare doar la nivel cutanat. Melanomul poate sa apara atat la nivelul pielii (fata, gat, umeri si membre), cat si la nivelul ochilor, membranelor mucoase sau sub unghii.

- Melanomul are factori de risc specifici. Cel mai agresiv tip de cancer de piele apare in special la persoanele cu piele deschisa la culoare, cu istoric familial in care au existat cazuri de cancer cutanat, cu arsuri solare severe suferite in timp (chiar si in copilarie) si la persoanele cu mai mult de 10 sedinte de bronz artificial la solar efectuate in cursul unui an, pana la varsta de 30 de ani.

- Riscul melanomului este mai mare in cazul folosirii solarului. Radiatiile ultraviolete folosite de echipamentele pentru obtinerea bronzului artificial sunt de trei ori mai invazive decat razele UV ale soarelui, deci mult mai periculoase decat expunerea pielii in mediul exterior. In plus, razele UV ale solarului patrund foarte adanc in piele, distrugand fibrele dermei, afectand elasticitatea acesteia si cauzand imbratranire prematura, riduri si linii fine.

- Melanomul este cel mai letal tip de cancer de piele. Chiar daca melanomul este responsabil de doar 4% dintre toate tipurile de cancer cutanat, el provoaca 80% din decesele cauzate de cancerul de piele. Pacientii cu evolutie nefavorabila sunt cei care primesc un diagnostic tardiv. In schimb, cei care se recupereaza prin diagnostic timpuriu beneficiaza de procentul de 98% al sanselor de vindecare prin tratamentul administrat in primele faze ale bolii.

- Melanomul afecteaza in special populatia caucaziana. Chiar daca poate sa apara la barbatii si femeile de toate varstele, rasele si tipurile de piele, melanomul este mai frecvent in randul cauzienilor. De asemenea, persoanele cu parul roscat sau blond natural si ochi deschisi la culoare sunt mai vulnerabile imbolnavirii. Motivul consta in faptul ca acestea detin in mod genetic mai putin pigment de protectie (melanina) la nivelul pielii, ochilor si parului, impotriva radiatiilor ultraviolete.

Masuri de prevenire a melanomului

- Aplicarea cremelor de protectie solara inainte de expunerea la soare. Aceste produse scad riscul dezvoltarii tuturor tipurilor de cancer cu pana 70%, daca au un factor de protectie SPF de minimum 30 si un spectru larg de protectie UVAUVB. In cazul unei expuneri prelungite la radiatiile ultraviolete, se recomanda reaplicarea periodica a lotiunii solare, in special in cazul inotului sau al transpiratului excesiv.

- Protejarea fetei si a ochilor. Purtarea unei palarii si a ochelarilor de soare cu protectie UVB este foarte importanta in timpul verii.

- Evitarea petrecerii timpului in exterior in jurul pranzului. In intervalul orar 10-14, ultravioletele prezinta cea mai mare intensitate, din acest motiv este important sa nu va expuneti la soare in acest moment al zilei.

- Monitorizarea medicala permanenta. Un control anual la medicul dermatolog va poate salva viata. De asemenea, este importanta si autoexaminarea regulata a pielii si verificarea aparitiei excrescentelor cutanate suspecte. Orice modificare a alunitelor si a altor semne distinctive impune efectuarea unui examen clinic si a unei dermatoscopii. Aceste modificari se refera la forma asimetrica, marginile neregulate, schimbarile de nuanta si cresterea diametrului sau a dimensiunii alunitelor.


Facilitati de tratament

Clinici si cabinete medicale

Episculpt Beauty Sibiu
Tel: 0757758837
Selimbar, Doamna Stanca 5F

Citeste si despre:

Ce boli poate indica pielea uscata? Sanatatea pielii capului Cancerul de prostata Testul genetic BRCA - cand si de ce se recomanda Imunoterapia oncologica moderna in tratarea cancerelor solide la pacientii adulti Cele mai eficiente produse pentru pielea sensibila si iritata Cum apare si cum se extinde cancerul Biopsia - cum se obtine si rolul ei in oncologia moderna Cancerul de piele - melanomul Cancerul de piele - ce inseamna si cum ne putem feri de acesta Leziunile cutanate precanceroase si cancerul de piele