Avortul: ce riscuri presupune?

Actualizat: 09 Iulie 2019
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate
Dr. Cora Balaban-Popa
Consultant medical:

Dr. Cora Balaban-Popa
Medic specialist neonatolog

Spitalul Municipal Campina

Avortul nu este legal in toate tarile


Avortul reprezinta o modalitate medicala prin care se poate pune capat unei sarcini. Exista mai multe tipuri de avort, fiecare optiune depinzand de durata sarcinii. La nivel mondial, aproximativ jumatate din cazurile de sarcini neintentionate se termina prin avort. Totusi, trebuie stiut ca avortul nu este legal in toate statele lumii.

Cand poate fi realizat un avort?

In general, avortul se efectueaza in primul trimestru al sarcinii sau in prima parte din cel de-al doilea trimestru de sarcina. Primul trimestru dureaza de la conceptie pana la saptamana 12 de sarcina. Al doilea trimestru cuprinde intervalul dintre saptamanile 13-28. Studiile au constatat ca aproximativ 2 treimi dintre avorturi au loc in primele 8-13 saptamani de sarcina.

De obicei, in primul trimestru, optiunile pentru avort includ:

- avortul medicamentos;
- avortul prin vacuum-aspiratie.

Prima varianta de avort se realizeaza pana la aproximativ 10 saptamani de la ultima menstruatie si presupune administrarea de medicamente. Optiunile chirurgicale, precum vacuum-aspiratia si avortul prin dilatatie si evacuare, sunt realizate mai frecvent dupa 10 saptamani de la ultima menstruatie.

In al doilea trimestru, o femeie poate suferi urmatoarele interventii pentru intreruperea sarcinii:

- dilatatie si evacuare;
- avort prin inductia artificiala a travaliului.

Avortul in cel de-al treilea trimestru de sarcina este rar, dar poate fi efectuat atunci cand viata mamei este in pericol. Metodele utilizate sunt identice cu cele din al 2-lea trimestru de sarcina.

Avortul medicamentos

Avortul medicamentos necesita administrarea unor medicamente in anumite momente indicate de catre medic. Aceste medicamente opresc dezvoltarea sarcinii si declanseaza contractia uterului, avand ca efect eliminarea produsului de conceptie. In general, contractiile incep la 1-4 ore de la administrarea medicamentelor, iar femeia in cauza va suferi crampe si sangerari in timp ce fatul este eliminat.

Totusi, simptomatologia variaza de la pacienta la pacienta, in unele cazuri fiind severa. Durata acestui tip de avort este de aproximativ 4-5 ore, dar aceasta durata poate varia de la persoana la persoana.

Avantaje

Avantajele avortului medicamentos sunt reprezentate de urmatoarele aspecte:

- nu implica interventii chirurgicale;
- se poate realiza in primul trimestru de sarcina;
- nu necesita anestezic.

Dezavantaje

Dezavantajele includ:

- nu se poate realiza in al doilea trimestru;
- poate produce simptome neplacute, precum durerea severa;
- exista riscul de a nu fi eficient.

Se recomanda ca atunci cand acest tip de avort este realizat la domiciliu, persoana in cauza sa fie acompaniata de o persoana apropiata, deoarece momentele respective pot fi destul de dificile.

Recuperare

Recuperarea in urma unui avort medicamentos poate implica:

- sangerari ce pot dura chiar si cateva saptamani;
- controale frecvente la medic pentru a monitoriza recuperarea.

Riscuri asociate

Medicamentele utilizate in cazul acestui tip de avort pot avea efecte secundare, precum:

- greata;
- sangerari vaginale severe;
- ameteala;
- fatigabilitate;
- diaree;
- febra.

Avortul prin vacuum-aspiratie

Aceasta metoda de intrerupere a sarcinii este recomandata a fi efectuata in primul trimestru de sarcina. Medicul incepe procedura de aspiratie prin introducerea unui specul in vaginul pacientei, urmand ca ulterior sa realizeze anestezia zonei respective.

Apoi, medicul va folosi tije speciale subtiri, numite dilatatoare, pentru a deschide colul uterin si pentru a introduce tubul de aspiratie in uter.

Avantaje

Avantajele avortului prin vacuum-aspiratie sunt reprezentate de:

- posibilitatea de a fi efectuat in primele 12 saptamani de sarcina;
- procedura este rapida, durand doar 5-10 minute;
- este o procedura relativ lipsita de durere, desi unele femei prezinta crampe, transpiratii sau greata;
- nu necesita anestezie generala.

Dezavantaje

Principalul dezavantaj al intreruperii de sarcina prin vacuum-aspiratie consta in faptul ca nu este disponibil in al doilea trimestru de sarcina.

Recuperare

Recuperarea dupa aceasta procedura implica:

- odihna imediata dupa interventie;
- administrarea de antibiotice pentru a preveni infectiile;
- evitarea contactului sexual pentru cel putin o saptamana de la interventie.

Trebuie stiut ca unele femei pot experimenta crampe si sangerare pentru o anumite perioada de timp de la interventie.

Riscurile avortului

Complicatiile potentiale ale avortului prin vacuum-aspiratie includ sangerarea si infectia. Cu toate acestea, riscul acestor complicatii este scazut. Medicul trebuie informat imediat daca apar simptome anormale dupa avort.

Dilatatia si evacuarea

Aceasta metoda de avort chirurgical este utilizata, de obicei, in timpul celui de-al doilea trimestru. Medicul va realiza anestezia generala a pacientei inainte de a incepe sa efectueze tehnica propriu-zisa. Prin anesteziere se doreste ca persoana in cauza sa nu simta nimic in timpul procedurii.

Procedura incepe prin introducerea unui specul in vaginul pacientei, iar ulterior are loc dilatarea si deschiderea colului uterin. Apoi, medicul va indeparta produsul de conceptie cu ajutorul forcepsului, dar si a aspiratiei. Aspiratia este utilizata pentru a elimina orice tesut restant.

Avantaje

Avantajele acestei proceduri includ:

- se poate realiza in al doilea trimestru de sarcina;
- este o modalitate sigura si eficienta de intrerupere a sarcinii.

Dezavantaje

Dezavantajul principal al avortului de acest tip consta in necesitatea utilizarii unui anestezic general.

Recuperare

Recuperarea dupa acest tip de avort implica odihna abundenta. Durerile usoare si crampele sunt simptome ce pot sa apara chiar si cateva zile dupa procedura. De asemenea, timp de 2 saptamani pot sa existe sangerari.

Riscuri

Potentialele complicatii ale avortului prin dilatatie si evacuare sunt reprezentate de:

- infectie;
- sangerari severe;
- leziuni uterine.

Avortul prin inductia travaliului

Acest tip de avort reprezinta o metoda de intrerupere a sarcinii aflate in al doilea sau al treilea trimestru. Trebuie stiut ca aceasta modalitate este utilizata rar, mai ales atunci cand viata unei femei este in pericol.

Inducerea travaliului se realizeaza cu medicamente, iar uterul va elimina complet produsul de conceptie in aproximativ 12-24 de ore. Medicamentele utilizate pot fi administrate pe cale orala, prin plasare in vagin sau injectare in uter. In plus, pot fi folosite antialgice si anestezice, deoarece durerea poate fi intensa in acest tip de avort.

Recuperare

De obicei, acest tip de avort implica spitalizare pentru cateva ore sau chiar zile, in functie de starea de sanatate, dar si de alti factori. Medicul va determina durata internarii si o va estima cu aproximatie inainte de avort.

Riscuri

Medicamentele care determina declansarea travaliului pot provoca efecte secundare, precum:

- greata si varsaturi;
- febra;
- diaree.

Exista si complicatii mai rare, cum ar fi:

- hemoragie;
- leziuni ale colului uterin;
- infectie;
- rupturi uterine;
- existenta resturilor fetale sau placentare dupa avort.

Concluzii

Avortul reprezinta mijlocul medical prin care se poate realiza o intrerupere de sarcina. Exista mai multe tipuri de avort, fiecare avand propriile avantaje si dezavantaje. Tipurile de avort sunt reprezentate de:

- avortul medicamentos;
- avortul prin vacuum-aspiratie;
- avortul prin dilatatie si evacuare;
- avortul prin inducerea travaliului.

Medicul va recomanda o anumita metoda in functie de stadiul sarcinii. De asemenea, acesta poate discuta cu persoana in cauza despre alte optiuni ce ar putea inlocui avortul, de exemplu adoptia.

Bibliografie:
Caring for yourself after your abortion. (n.d.). https://www.bpas.org/abortion-care/abortion-aftercare/
Chapter 2: Clinical care for women undergoing abortion. Safe abortion: Technical and policy guidance for health systems. (2012). https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK138188/
Dilation and evacuation. (n.d.). https://www.bpas.org/abortion-care/abortion-treatments/surgical-abortion/dilatation-and-evacuation/
Farooq, F., et al. (2011). Comparison of manual vacuum aspiration, and dilation and curettage in the treatment of early pregnancy failure [Abstract]. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23272429
How does the abortion pill work? (n.d.). https://www.plannedparenthood.org/learn/abortion/the-abortion-pill/how-does-the-abortion-pill-work
Induced abortion. (2015). https://www.acog.org/Patients/FAQs/Induced-Abortion
Jatlaoui, T. C., et al. (2018). Abortion surveillance — United States, 2015. https://www.cdc.gov/mmwr/volumes/67/ss/ss6713a1.htm
Lohr, P. A., et al. (2014). Abortion. https://www.bmj.com/bmj/section-pdf/750967?path=/bmj/348/7940/Clinical_Review.full.pdf
Second-trimester abortion. (2013). https://www.acog.org/Clinical-Guidance-and-Publications/Practice-Bulletins/Committee-on-Practice-Bulletins-Gynecology/Second-Trimester-Abortion?IsMobileSet=false
Second trimester labor induction abortion. (n.d.). https://www.michigan.gov/mdhhs/0,5885,7-339-73971_4909_6437_19077-46297--,00.html
The abortion pill. (n.d.). https://www.plannedparenthood.org/learn/abortion/the-abortion-pill
Vacuum aspiration. (n.d.). https://www.bpas.org/abortion-care/abortion-treatments/surgical-abortion/vacuum-aspiration/
Vacuum aspiration for abortion. (2018). https://www.uofmhealth.org/health-library/tw1078
What happens during an in-clinic abortion? (n.d.). https://www.plannedparenthood.org/learn/abortion/in-clinic-abortion-procedures/what-happens-during-an-in-clinic-abortion


Citeste si despre:

Avortul chirurgical Avortul provocat - pierderea provocata a sarcinii Poate fumatul sa provoace avort spontan? Riscurile consumului de alcool de catre femei Sindromul post-avort - simptome si tratament Infectii Urinare Dese? Cum poti sa-ti calculezi riscul unei noi infectii urinare Avortul spontan - diagnostic, semne si simptome Masajul terapeutic - beneficii si riscuri Manipularea manuala a maselor care prezinta riscuri pentru lucratori, in special de afectiuni dorsolombare Care sunt riscurile in cazul donarii unui rinichi? Avortul - efecte secundare