Primul ajutor in caz de sangerare severa

Actualizat: 22 Septembrie 2011
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Este important sa se cunoasca masurile de prim ajutor in caz de sangerare severa. Mainile persoanei care va acorda primul ajutor vor fi curate sau vor fi acoperite de manusi sintetice, speciale. Nu se vor repozitiona organele deplasate. In cazul in care rana este abdominala si pozitia organelor a fost modificata, acestea nu se vor impinge la loc. Plaga se va acoperi cu un pansament.

Masuri de prim ajutor in cazul sangerarilor severe

1. Persoana care sangereaza va fi asezata in pozitie orizontala si va fi acoperita cu o patura pentru a se preveni pierderea caldurii corpului. Daca este posibil, pozitia capului va fi usor mai jos decat trunchiul sau se vor ridica picioarele. Aceasta pozitie va reduce riscul aparitei lesinului prin cresterea fluxului de sange la nivelul creierului. Daca este posibil se va ridica putin si zona care sangereaza.

2. Mainile persoanei care acorda primul ajutor vor fi acoperite de manusi. Se va indeparta orice murdarie si resturi evidente de la nivelul ranii. Nu se va elimina, fara ajutor specializat, nici un obiect de mari dimensiuni sau care este infipt in corpul victimei. Rana nu se va sonda si se va curata. Principala preocupare trebuie sa fie oprirea sangerarii.

3. Se va aplica presiune directa asupra ranii pana cand sangerarea se va opri. Se va folosi un bandaj steril sau o carpa uscata si se va tine presiunea in mod continuu timp de cel putin 20 de minute fara sa se verifice daca s-a oprit sangerarea. Presiunea se va mentine prin legarea ranii cu un bandaj strans (sau o bucata de carpa curata) si banda adeziva. Se vor folosi mainile in cazul in care nu este disponibil nimic altceva. Daca este posibil, se vor purta manusi din cauciuc sau latex sau o punga curata de plastic pentru protectie.

4. Nu se va muta tifonul sau bandajul. Daca sangerarea continua sa patrunda prin tifon sau alt material, acesta nu se va indeparta, se va mentine in continuare pe rana. In schimb se vor adauga mai multe materiale absorbante in partea superioara a ranii.

5. Se va apasa cu putere o artera principala daca este necesar. Daca sangerarea nu se opreste nici in urma presiunii directe, se va aplica presiune pe artera care furnizeaza sange in zona ranii. Punctele de presiune ale bratului sunt in interiorul bratului chiar deasupra cotului si chiar sub axila. Punctele de presiune ale piciorului sunt localizate chiar in spatele genunchiului si in zona abdomenului. Se va presa artera principala in aceste zone, spre os. Se vor tine degetele plate. Cu cealalta mana se va exercita presiune pe rana.

6. Se va imobiliza partea vatamata a corpului dupa ce s-a oprit sangerarea. Rana se va bandaja si se va solicita serviciul de urgenta cat mai repede posibil.

Daca se banuieste ca ar fi implicata o hemoragie interna, se va solicita serviciul medical de urgenta.
Semnele de hemoragie interna includ:
- sangerari din diverse cavitati ale corpului (nas, urechi, rect sau vagin);
- voma sau tuse care contine sange;
- vanatai pe gat, piept, abdomen sau intre coaste si sold;
- rani care au penetrat craniul, pieptul sau abdomenul;
- sensibilitate abdominala, posibil insotita de rigiditate sau spasme ale muschilor abdominali;
- fracturi;
- stare de soc indicata de slabiciune, anxietate sau piele rece la atingere.


Citeste si despre:

Primul ajutor in cazul epistaxisului (sangerarea nazala) Primul ajutor in caz de inconstienta Masuri de prim ajutor in cazul muscaturilor de caine. Cum pot fi prevenite infectiile Lovitura la cap - prim ajutor, investigatii Ghid de prim ajutor pe timp de vara Tipuri de soc si masuri de prim ajutor Sangerarea rectala O metoda unica de tratament a oncologiei utilizata in Turcia! Ce este cancerul pancreatic si cum se aplica „chirurgia Whipple” in procesul de tratament? Sangerarea uterina de natura functionala Protocolul national de triaj al pacientilor din structurile pentru primirea urgentelor Epistaxisul - sangerarea nazala Semne de alarma in timpul sarcinii - cand este cazul sa te ingrijorezi si ce este normal Colonoscopia - scop, pregatire, cum se realizeaza Recuperarea prin fizioterapie a rupturilor partiale de muschi Sangerarile intre menstruatii pot fi semnul unei afectiuni severe