Mic dictionar de analize medicale, constante biologice (enzime, hormoni, substante organice etc.)

Actualizat: 20 Noiembrie 2018
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Acid vanil mandelic


Acid Vanil Mandelic (AVM sau VMA)urinar - valori normale: 1.7-7.4 mg/24h. In neuroblastom sau ganglioneuroni prezinta valori mai mari de 10mg/24h. Intre 26-66 exista certitudine de feocromocitom.

Aglutinine, aglutinogene

Aglutininele - anticorpi prezenti in unele seruri, capabili sa aglutineze microorganismele sau globulele rosii ce contin aglutinogenul (un antigen) corespunzator.

Grupele sanguine - reprezinta o categorie in care se situeaza fiecare persoana dupa varietatea aglutininelor din sange, care ii sunt proprii, fiecare categorie apartinand unui sistem bine definit.

Sistemul clasic al grupelor sanguine eritrocitare (dependent de aglutininele situate pe globulele rosii) este sistemul ABO, ce cuprinde 4 grupe:

- A (prezenta de aglutinogen A)

- B (prezenta de aglutinogen B)

- AB (ambele aglutinogene)

- O (absenta aglutinogenelor).

Alanin-amino-transferaza

Alanin-amino-transferaza (glutam-oxalacetica) TGO, AST - transferare in forma activa, abundenta in miocard, dar si in alte organe. Se foloseste in diagnosticul infarctului de miocard (cand creste). Valori normale: 14-50 UI/L.

Aloimunizare (Izoimunizare)

Aloimunizare (Izoimunizare) - Imunizarea unui subiect printr-un antigen provenit de la alt subiect apartinand aceleiasi specii.

Amilaza

Amilaza - enzima ce activeaza hidroliza amidonului in maltoza si dextrine. Se gaseste o amilaza in saliva (ptialina) si una in sucul pancreatic.
Valorile sunt crescute in pancreatitele acute (analog lipazei pancreatice), oreion (forme neparotidiene), colecistite, calculi biliari, obstructie intestinala.

Antistreptolizina "O" (ASLO)

Antistreptolizina "O" (ASLO) - anticorpi care neutralizeaza streptolizina (toxina streptococica), care apare in sange dupa afectiuni streptococice (infectii), in special in reumatism articular acut (RAA).

Antistreptokinaza

Antistreptokinaza - anticorpi antistreptococici prezenti in ser in urma infectiei cu streptococ β- hemolitic sau dupa vaccinarea cu STK.

Antiser

Antiser - ser ce contine anticorpi obtinuti prin inocularea unui antigen.

Anatoxina

Anatoxina - preparat obtinut dintr-o toxina bacteriana (difterica, tetanica, botulinica) prin actiunea formolului si caldurii si care si-a pierdut puterea toxica, pastrand-o pe cea imunizanta. Aceasta joaca rol de vaccin impotriva maladiilor grave.

ARC (AIDS – related complex)

ARC (AIDS - related complex) - paraSIDA - ansamblul manifestarilor clinice moderate, intermediare ale infectiei cu HIV, care nu sunt atat de grave ca cele din SIDA.

Arneth formula

Formula Arneth - repartizarea leucocitelor dupa numarul de lobuli nucleari.

Deviere la dreapta se intalneste cand numarul de PMN este mai mare decat mononuclearele (MN).

Deviere la stanga se intalneste cand numarul de PMN este mai mic decat mononuclearele.

Bilirubina

Bilirubina - pigment prezent in bila, ser si fecale, format in sistemul reticuloendotelial, ce provine din degradarea Hb prin pierderea Fe. In icter, concentratia creste si apare in urina.

Bilirubina directa (conjugata), BD- forma a bilirubinei ce se poate doza direct. Conjugarea are loc in ficat, bilirubina directa trecand in bila. In serul normal concentratia este mai mica de 0.2%.

O crestere a bilirubinei directe este expresia unei retentii biliare extrahepatice (coledoc) sau intrahepatice (hepatita). La valori mai mari de 150 mg/l se produce icterul legat de atingere hepatica (icter cataral, ciroza) sau obstructia cailor biliare.

Bilirubina indirecta (libera), BI- forma a bilirubinei ce nu tranziteaza celulele hepatice, deci inainte de a ajunge in bila. Concentratia de 3-6 mg/l este crescuta in icterele hemolitice si in icterul fiziologic al nou-nascutului. La valori mai mari de 15 mg/l intalnim icter prin hemoliza.

Celule lupice

Celule Lupice - celule de lupus eritematos diseminat (Hargraves) care sunt leucocite din seria granulocitara neutrofila care au fagocitat alte celule. Le gasim in LED (lupus eritematos diseminat) in 80-90% din cazuri, forme de PCE, AR (artrita reumatoida) (5-10% din cazuri). Se mai pot gasi in diferite afectiuni infectioase sau hematologice, in mod exceptional in unele hepatite, sclerodermie.

Complement seric

Complement seric - prezinta valori scazute in LED (lupus eritematos diseminat), artrita reumatoida, glomerulonefrita poststreptococica si valori crescute in boli infectioase si inflamatorii la debut, boli neoplazice, hiperlipoproteinemii primare.

Colesterol HDL, VLDL, LDL

Colesterol - substanta organica ce intra in compozitia LP din sange sub forma libera sau ca esteri. Biosinteza sa are loc in toate celulele vii (in ficat si corticosuprarenale).

Este transportat in sange sub forma de trigliceride si de LP. Prin oxidare se transforma in acizi biliari. Transporta acizi grasi nesaturati si participa la sinteza hormonilor steroizi. Depozitele de colesterol stau la originea ateromatozei, existand pericolul de accidente vasculare.

ColesterolHDL - lipoproteine de densitate mare care controleaza depozitarea colesterolului in peretii vasculari. Concentratia sa este scazuta in situatii asociate cu boala ateromatoasa, imbatranirea, tabagismul, contraceptivele, diabetul.

Este important in determinarea "riscului vascular", cu cat este mai mic si deci nu poate asigura protectie, cu atat riscul este mai mare (mai mare de 5 implica risc crescut la barbati si mai mare de 4.5 presupune risc crescut la femei).

Valorile normale sunt cele de 0.35-0.80 gr/l sau 32-96 mg/dl.

Colesterol LDL - lipoproteine de densitate mica, ce contin 50% colesterol. Concentratia este crescuta in caz de hipercolesterolemie familiara. Este important in determinarea "riscului de ateromatoza si de accidente vasculare".

Valorile normale sunt cele de 3.9-4.9 mmol/l sau 0-130 mg/dl.

Colesterol VLDL - lipoproteine cu densitate foarte mica.

Corticotropina

Corticotropina - hormon secretat de hipofiza ce favorizeaza secretia hormonilor corticosuprarenali, cu exceptia aldosteronului. Abreviere: ACTH.

Creatinfosfokinaza (CPK)

Creatinfosfokinaza - CPK - enzima musculara care activeaza transformarea creatininei in creatinfosfat (forma de rezerva energetica). Este crescuta in infarct miocardic si in unele miopatii.

Izoenzima MB a creatinfosfokinazei (CPK-MB) - fractiune izoenzimatica de creatinfosfokinaza, a carei concentratie in sange (exprimata prin procente de izoenzima MB fata de CPK), cand este mai mare de 4% permite diagnosticul de infarct miocardic. Concentratia ei este mai mare la 18 ore dupa necroza.

Creatinina, creatina

Creatina - substanta azotata prezenta in forma libera sau combinata cu fosforul in muschi, creier, sange cu rol in procesele metabolice ale contractiei musculare. Produsul sau de deshidratare interna este creatinina (0.5-1.3 mg/dl).

Titrul sau ramane constant atata timp cat factorul renal de eliminare este normal. Creste nu numai in tulburari renale grave ci si in guta, afectiuni hepatice caracterizate prin distrugerea proteinelor, miopatii. Scade in insuficienta renala cronica.

Cantitatea de creatina transformata in creatinina este intr-un raport direct cu masa de tesut muscular din organism; totodata valoarea creatininei variaza numai in functie de eliminarea sa renala, de unde importanta ei in aprecierea unei tulburari a filtrarii glomerulare.

Electroforeza

Electroforeza - metoda de laborator ce permite separarea in camp electric a diferitelor componente ale unei solutii. Exemple:
- separarea fractiunilor proteice ale serului, care se deplaseaza cu viteze diferite: albumina 50-60%, alfa-1 globulina 3-4%, alfa-2 globulina 9-11%, beta globulina 12-14%, gama globulina 15-18%
- separarea imunoglobulinelor cu proprietati imunitare: IgG, IgM, IgA, IgD, IgE.
Valori patologice:
- nefroza lipoidica (scad albuminele, cresc alfa-2 globulinele)
- colagenoza (cresc gama galobulinele)
- ciroza (scad albuminele, cresc beta si gama globulinele)
- tuberculoza (creste alfa-2 globulinele).

Imuno-electroforeza - metoda de analiza a componentelor antigenice dintr-un lichid biologic prin separarea lor electroforetica si prin punerea in evidenta cu ajutorul unor anticorpi specifici prin precipitare.

Fibrinogen

Fibrinogenul - interes practic in depistarea fibrinolizei si supravegherii corecte a RAA. Valori normale: 200-400 g/l.

Valori scazute in: fibrinemie congenitala (rar), insuficienta hepatica grava, fibrinoliza, interventii chirurgicale, leucemii, neoplasm de prostata si pancreas.

Valori crescute in: infectii bacteriene (RAA), pneumonii diverse.

Fungi


Materialul examinat

Elemente fungice observate
Boala provocata
Secretie vaginala
Pseudomicelii numeroase, cu celule rotunde, inmugurite
Vaginita cu candida
Exudate din cavitatea bucala
Celule rotunde, inmugurite si foarte abundente pseudomicelii
Candidoza mucoasei bucale
Sputa
Celule bronsice, inmugurite si foarte abundentepseudomicelii
Candidoza pulmonara
Grunji (din puroi)
Negri: filamente groase, septate, inglobate intr-o substanta amorfa.


Alb-galbui: filamente subtiri, neseptate, ramificate cu coroana radiara de elemente in forma de maciuca (Actiomyces Israeli)
Micetom cutanat fungic


Actinomicoza

Gama-glutamil transferaza

Gama-Glutamil Transferaza - GGT - enzima a carei dozare in sange permite aprecierea functiei hepatice si biliare. Concentratia ei este crescuta in hepatita, mai devreme decat a transaminazelor, iar scaderea ei are loc mai lent decat regresia hepatitei.

Este crescuta si in staza biliara, in crize si in unele tumori hepatice.
Valori normale: 8-78 u/l.

Globuline

Globulinele, la fel ca si albuminele sunt proteine, globulinele avand greutate moleculara mai mare decat a albuminelor. Globulinele sunt alfa globuline (crescute in boli inflamatorii si neoplazice), beta globuline si gama globuline (suport pentru anticorpi).

Glutamat-piruvat-transaminaza

Glutamat Piruvat Transaminaza (transaminaza glutamo-piruvica) TGP, ALT- transferare abundenta in ficat, de unde in cursul hepatic trece in sange la valori mult crescute peste normal: 21-72 UI/L.

Gonadotrofina

Gonadotrofina - hormon ce actioneaza asupra dezvoltarii si functionarii glandelor sexuale. Sunt gonadotrofine hipofizare (A,B) si gonadotrofina corionica (placentara).

Gonadotrofina A (FSH)- hormon secretat de lobul anterior al hipofizei. La femei provoaca maturatia folicului ovarian si a ovulului, la barbati activeaza spermatogeneza. In urina este reprezentata ca prolanul A. Abreviere: FSH = hormon de stimulare foliculara.

Gonadotrofina B (LH) - hormon secretat de lobul anterior al hipofizei. La femei favorizeaza dezvoltarea corpului galben, iar la barbati actioneaza asupra celulelor interstitiale ale testiculului stimuland producerea de testosteron. In urina este reprezentat ca prolanul B. Abreviere: LH, ICSH.

Gonadotrofina Corionica (HCG) = hormon secretat de corion, apoi de placenta in cursul gestatiei. Fiind eliminat prin urina, el permite diagnosticarea precoce a sarcinii. Abreviere: HCG (gonadotrofina umana corionica).

Lactic dehidrogenaza (LDH)

Lactic dehidrogenaza (LDH) - enzima distribuita in ficat, rinichi, inima, muschi scheletici.

Valori normale: 50-400 u/100 ml ser in functie de metoda.

Valori crescute in boli de inima, infarct miocardic acut (valori maxime la 2-3 zile de la infarct). Constelatia enzimatica in infarct miocardic: LDH>TGO>TGP.

Valori mult crescute: hepatita cronica, ciroza, pancreatita, infectii pulmonare, anemie Biermer (de 10 ori mai mare), tumori maligne. In hepatita virala LDH se mentine la valori fiziologice.

Lipoproteine

Lipoproteine - LP - forma normala de transport a lipidelor in organism. Plasma contine mai multe feluri de lipoproteine, care dupa mobilitatea electroforetica se impart in: HDL (cu densitate mare) crescute in ciroza biliara, VLDL (cu densitate foarte mica) si LDL (cu densitate mica) = lipidograma.

Lipide totale

Lipide totale (aflate in circulatia sanguina si limfatica) - colesterolul, fosfolipidele (lecitina, cefalina, sfingomielina) si trigliceridele.

Valori normale: 600-800 mg%. Variabile fiziologice: in timpul sarcinii si dupa mese.

Valori crescute in afectiuni de origine: renala (sindromul nefrotic), hepatita (ciroza - la inceput, icter prin retentie), pancreatica (diabet, pancreatita acuta), tiroidiana, mixedem, suprarenaliana, hipercorticism, stress psihic, dislipoidoze, maladii arteriale (aterom, arterita, coronarita).

Magneziu

Magneziu - prezinta un interes crescut in ultimii ani, urmarindu-se paralel cu calcemia in starile de hiperexcibilitate neuro-musculara si insuficienta renala severa.

Magneziu seric la adulti: 3-5 mg/100 ml ser, copii sub 10 ani - 1.6-2.4 mg/100 ml.

Valori crescute in: hipertiroidii, insuficiente renale severe, ciroze grave.

Valori scazute, paralele cu calcemia in: tetanii, rahitism, nefroza lipoidica, mixedem; la copii mai frecvent intalnit in diaree, tulburari de absorbtie intestinala.

Sideremie (fier seric)

Fier seric (sideremia) - 80-130 μg/100ml ser(F), 90-150 μg Fe/100 ml ser(B), 60 μg la copiii de 1 an.

Valori crescute in: anemia Biermer, anemii si ictere hemolitice, hepatita, hemosideroza, hemocromatoza.

Valori scazute in: anemii hipocrome (post hemoragice, feriprive, cloroza), anemia prematurilor, anemii hipocrome din infectii (tumori maligne, tulburari de absorbtie).

Trigliceride

Trigliceridele - esteri ai glicerolului cu 3 molecule de acid gras. Sunt constituente ale uleiurilor si grasimilor alimentare, fiind transportori ai colesterolului in sange (80-200 mg/dl).

Uric acid si uree

Acid uric - este produsul final de degradare a purinelor organismului. Este prezent in sange unde se poate acumula in unele stari patologice (guta, nefrite, leucemii tratate, boli infectioase, insuficienta renala cronica, poliglobulie, procese insotite de degradari tisulare) si eliminat prin urina (2.5-7.5 mg/dl).

Medicamente ce afecteaza rezultatul sunt: cofeina, derivati salicilici, vitamina C, terapie cu ACTH, cu medicamente antimicotice, hidrocortizon, dupa radioterapie. Variabile fiziologice: alimentatie bogata in proteine, efort fizic, menopauza, sex, varsta.

Ureea (azotul ureic) - substanta organica sintetizata in ficat, pornind de la amoniac si ajungand in sange. Valori normale.: 0.2-0.4 g/l; se elimina prin urina (Clearance: 75 mil/min).

Concentratia ei poate fi crescuta in hipercatabolismul protidic exogen si endogen si scazand in insuficienta renala si cronica, insuficienta hepatica decompensata.

Vasopresina (ADH)

Vasopresina (ADH) - hormon antidiuretic secretat de hipotalamus si inmagazinat in lobul posterior al hipofizei. Stimuleaza reabsorbtia apei in rinichi, contractia musculaturii netede.

Insuficienta secretorie de vasopresina poate duce la diabetul insipid. Vasopresina reprezinta un marker in diagnosticul diabetului insipid si al evaluarii capacitatii de contractie a rinichiului.


Citeste si despre:

Stresul oxidativ Ameliorarea poliartritei reumatoide prin dieta: intre mit si adevar Ciroza biliara primara (idiopatica) Cauze generale ale infertilitatii masculine 10 afectiuni sexuale neobisnuite Ce reprezinta eticheta UV400 pe ochelarii de soare? Beneficiile pentru sanatate ale apei Testarea hormonilor tiroidieni Hormonii: efectele asupra organismului Analiza hormonilor (hormonul de sarcina, hormonii glandei tiroide, hormonii glandelor suprarenale, frotiu citohormonal) Hormonul uman de crestere (HGH): vinovat de procesul imbatranirii?