Programul national de vaccinari obligatorii

Actualizat: 10 Septembrie 2015
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


In Romania exista un program national de vaccinari obligatorii. Pe langa acestea se poate face imunizarea ocazionala in anumite situatii epidemiologice (cum ar fi epidemiile de gripa, de hepatita A) sau vaccinarea antirabica in cazul muscaturilor de caine. In lume, 13 milioane de oameni mor din cauza bolilor infectioase in fiecare an.

Mai mult de jumatate din acestia sunt copii sub varsta de 5 ani. Cele mai multe decese pot fi prevenite prin imunizare. Si totul se rezolva printr-o injectie... Oare merita riscul?

De ce trebuie imunizat copilul inainte de inceperea scolii?

Unele dintre imunizarile facute in perioada primului an de viata nu sunt suficiente pentru protectia copilului in anii de scoala. Imunitatea fata de difterie, tetanos, tuse convulsiva si poliomielita poate sa dispara in timp. Imunitatea fata de pojar, varicela si rubeola poate sa nu apara sau sa fie prea scazuta dupa o singura doza de vaccin.

Imunizarea prescolarilor va duce la cresterea nivelului de anticorpi (substante din organism care lupta impotriva bolii) si realizeaza protectia acestora. Atunci cand va prezentati cu copilul la medic pentru imunizarea prescolara veti avea ocazia de a verifica daca celelalte imunizari au fost facute adecvat.

Vaccinarile incluse in programul national de imunizari

- vaccinarea antituberculoza;
- vaccinarea antihepatita B;
- vaccinarea antipoliomielita;
- vaccinarea DTP;
- vaccinarea antirujeolica;
- vaccinarea antirubeolica.

Programul National de Imunizari al Romaniei

In Romania, controlul bolilor ce pot fi prevenite prin vaccinare este organizat in cadrul Programului National de Imunizari, care asigura preventia prin vaccinare sistematica si de masa a copiilor.

Noua schema de vaccinare, este urmatoarea:

Varsta recomandata Tipul de vaccinare Comentarii
Primele 24 de ore / 2-7 zile Vaccin hepatitic B (Hep B)
Vaccin de tip Calmette Guerin (BCG)
In maternitate
2 luni Vaccin hexavalent
(dTPa-VPI-Hib-HepB)
Vaccin pneumococic conjugat (1)
Medicul de familie
4 luni Vaccin hexavalent
(dTPa – VPI – Hib – HepB)
Vaccin pneumococic conjugat
Medicul de familie
11 luni Vaccin hexavalent
(dTPa – VPI – Hib – HepB)
Vaccin pneumococic conjugat
Medicul de familie
12 luni Vaccin rujeolic – rubeolic – oreion (ROR) Medicul de familie
5 ani
7 ani
Vaccin rujeolic – rubeolic – oreion (ROR) Medicul de familie
6 ani (2) Vaccin tetravalent diftero-tetano-pertussis acelular – poliomielitic
(dTPa – VPI / VPI)
Medicul de familie
8 ani (3) Vaccin poliomielitic inactivat (VPI) Medicul de familie
14 ani Vaccin diftero-tetanic / Vaccin diftero-tetano-pertussis acelular (dT / DTPa) Medicul de familie

Nota:

(1) Vaccinul pneumococic conjugat va fi inclus in calendarul de vaccinari in functie de fondurile disponibile
(2) Copiii cu varsta de 6 ani care au in antecedentele vaccinale o doza de DTPa la 4 ani vor fi vaccinati cu VPI, iar cei care nu au in antecedentele vaccinale o doza de DTPa la 4 ani vor fi vaccinati cu DTPa – VPI
(3) Copiii cu varsta de 8 ani care au in antecedentele vaccinale o doza de DTPa la 4 ani vor fi vaccinati cu VPI in 2015 (copiii care nu au fost scolarizati in clasa pregatitoare)
Aceasta recuperare se aplica numai in anul 2015.


Citeste si despre:

Legislatia privind vaccinarile Investigatii si teste pentru copii, de la nastere pana la varsta de 18 ani Sfaturi utile pentru calatorii…exotice! Vaccinul antituberculoza (BCG) Poliomielita (paralizia infantila) – infectia cu virusul poliomielitic Asistenta medicala a prescolarilor, elevilor si studentilor Program national de asistenta medicala, psihologica si sociala a consumatorilor de droguri - 2009-2012 Cum alegi un laborator medical bun: 3 factori importanti Cum poti profita de ultima tehnologie in materie de analize medicale Program de interes national de prevenire a consumului de tutun, alcool si droguri - 2009-2012 Adaptarea - in cazul unei slujbe cu program de noapte Programul national de protectie sociala Bani de liceu Programul national de diabet zaharat Programul de reabilitare cardiaca Alegerea unui program de slabit EMC - medici de familie in Programul de diabet