Top 10 alimente alcaline, pentru o sanatate de fier

Actualizat: 22 Octombrie 2013
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Dieta oamenilor este constituita in cea mai mare parte din alimente alcaline si alimente acide.

Primele dintre acestea sunt considerate benefice starii de sanatate, intrucat neutralizeaza elementele nocive pentru organism si protejeaza impotriva aparitiei bolilor grave, precum cancerul.

Alimentele alcaline regleaza pH-ul organismului, contribuie la pierderea in greutate si la prevenirea multor afectiuni specifice vietii moderne (artrita, diabetul etc.).

Ce indica pH-ul organismului

In linii mari, pH-ul masoara cat de alcalin sau acid este organismul nostru. Astfel, un pH egal cu 0 arata ca organismul este complet acid, pe cand un pH de 14 indica faptul ca este in totalitate alcalin. Un pH de 7 este considerat a fi neutru.

Un corp sanatos nu este 100% alcalin sau 100% acid. De pilda, stomacul are in mod ideal un pH de 1,35 - 3,5, intrucat trebuie sa fie mai acid, pentru o digestie corespunzatoare. Pe de alta parte, sangele trebuie sa fie mai degraba alcalin, deci sa aiba un pH de 7,35 - 7,45.

Cele mai alcaline alimente

Dieta alcalina este formata in mare parte din alimente vegetale legume, fructe proaspete, produse din soia, fructe oleaginoase sau cereale. Din aceasta categorie ies alimentele acide, precum carnea, pestele, lactatele, produsele procesate, zaharul alb, faina alba sau cofeina. Alimentele cu cel mai mare grad de alcalinizare sunt urmatoarele

1. Spanacul

Spanacul este bogat in clorofila, un alcalinizant puternic si un aliment necesar productiei de celule rosii in sange. Acesta mai contine si vitamina A, mangan, acid folic, magneziu, fier, vitamina C, vitamina B2, calciu, potasiu, vitamina E si fibre alimentare.

Beneficii pentru sanatate este un puternic antioxidant, previne cancerul ovarian, incetineste procesul de imbatranire a organismului si trateaza anemia.

2. Varza kale

Varza kale este un alt aliment cu efect de alcalinizare in organism, bogat in antioxidanti care previn instalarea cancerului, substante care reduc nivelul colesterolului si nutrienti care ajuta la detoxifiere.

La fel ca spanacul, varza kale este bogata in vitamina K, vitamina A si vitamina C, furnizand totodata si o cantitate generoasa de clorofila.

Beneficii pentru sanatate substantele nutritive furnizate se transforma in compusi care previn dezvoltarea cancerului, previn ateroscleroza, protejeaza sanatatea cardiaca, inhiba proliferarea celulelor canceroase la nivelul vezicii urinare etc.

3. Castravetii

Cea mai bogata leguma in apa (95%), castravetele este si un alcalinizant puternic, un aliment hidratant, cu multi antioxidanti in compozitie (inclusiv importantii lignani). Lariciresinolul, pinoresinolul si secoisolariciresinolul sunt trei lignani asociati cu un risc diminuat de dezvoltare a afectiunilor cardiace, precum si a mai multor tipuri de cancer (cancer de san, cancer uterin, cancer ovarian si cancer de prostata).

Castravetii mai sunt bogati si in vitaminele K si C, dar si in mineralele alcaline calciu, fier, fosfor, potasiu, magneziu, seleniu, cupru, mangan, fier si zinc.

4. Broccoliul

Broccoli este un aliment alcalin indispensabil unei diete sanatoase, care sporeste vitalitatea si energia organismului. Aceasta leguma crucifera populara previne dezvoltarea cancerului, imbunatateste sanatatea digestiva si a sistemului cardiovascular, stimuleaza procesele de detoxifiere in corp si furnizeaza o cantitate importanta de antioxidanti.

Consumat in stare cruda, broccoliul are un efect de alcalinizare foarte puternic. Poate fi introdus in salate, sucuri proaspete, supe sau gatit pe gratar.

5. Fructele de avocado

Fructele de avocado sunt bogate in grasimi sanatoase (85% din caloriile sale provin din grasimi), de aceea este recomandat in orice dieta benefica intaririi starii de sanatate. Acidul oleic din aceste fructe ajuta la reducerea nivelului de colesterol rau LDL si previne instalarea afectiunilor cardiace, stimuland productia de antioxidanti.

Fructele de avocado mai contin si alti nutrienti cu beneficii importante pentru sanatate, cu rol antiinflamator, care reduc riscul de imbolnavire cardiaca si diminueaza nivelul glicemiei in sange.

Continand antioxidanti esentiali, precum alfa carotenul, beta carotenul, luteina, seleniul etc., fructele de avocado sunt considerate si unele dintre cele mai alcaline alimente pe care omul le poate introduce in dieta zilnica.

6. Telina

Telina, similar castravetilor, este un aliment alcalin foarte apreciat pentru continutul sau bogat de apa, fiind folosita deseori in prepararea sucurilor proaspete si supelor. Unul dintre beneficiile majore ale telinei este aportul seminificativ de vitamina C, cu efectele sale binecunoscute pentru sanatate.

Telina mai furnizeaza si ftalide, nutrienti care s-au dovedit eficienti in reducerea nivelului de colesterol, precum si anticoagulante cumarinice, ce inhiba dezvoltarea anumitor tipuri de cancer. Aceeasi leguma sanatoasa si alcalina contine din plin potasiu si sodiu, fiind un excelent diuretic - ajuta organismul sa elimine lichidul in exces.

7. Ardeiul gras rosu

Lista celor mai alcaline alimente este completata de ardeiul gras rosu, un adevarat izvor de nutrienti esentiali pentru mentinerea starii de sanatate si prevenirea instalarii afectiunilor grave flavonoizi (luteolina, quercitina, hesperidina), carotenoizi (alfa caroten, beta caroten, luteina si zeaxantina), acid feluric etc.

In numeroasele studii de specialitate, ardeii grasi rosii s-au dovedit utili in reducerea riscului de imbolnavire cardiaca, dezvoltarea diabetului de tip II, degenerarea maculara etc. Totodata, acest tip de ardei furnizeaza paleta binecunoscuta de antioxidanti (vitaminele C, A si E), in cantitati generoase ardeiul gras rosu are de doua ori mai multa vitamina C decat portocalele!

8. Usturoiul

Usturoiul este si el un puternic aliment alcalin, avand o actiune importanta asupra functionarii proceselor metabolice in corp. In plus, usturoiul intareste imunitatea organismului, contribuie la reglarea presiunii arteriale, ajuta la detoxifiere si lupta cu succes impotriva bolilor.

9. Lamaia

O sursa importanta de vitamina C si un dezinfectant natural excelent, lamaia este si unul dintre cele mai alcaline alimente. In plus, contribuie la detoxifierea ficatului si are un efect tonic.

10. Ardeiul iute

Capsacinina din ardeiul iute, un alt aliment alcalin important, are importante proprietati antibacteriene. In plus, acest soi de ardei ajuta la combaterea stresului si la intarirea sistemului imunitar in sezonul rece.


Citeste si despre:

Top 7 remedii eficiente in caz de intepaturi de albine De cat somn aveti nevoie pentru o sanatate de fier Alimentatia - cheia succesului pentru o sanatate de fier Jamieson, alegerea potrivita pentru o imunitate de fier! Topul alimentelor pentru oase sanatoase Alimente recomandate pentru mentinerea sanatatii Alimentele care ajuta la detoxifiere.Beneficii si importanta detoxifierii pentru organism Spirulina, o comoara pentru sanatate! Feroglobin - Sanatate cu fier pentru toata familia Terapii naturale din plante pentru „sanatate curata” Anemia feripriva (prin carenta de fier) Prunele - beneficii si retete sanatoase 3 cereale integrale pe care sa le consumati mai des in retete sanatoase Importanta calciului in sanatatea oaselor
Cere sfatul medicului ×