Alimente bogate in fier

Actualizat: 28 Noiembrie 2024
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate
Dr. Ileana Nasui
Consultant medical:

Dr. Ileana Nasui
Medic Rezident - Medicina Interna

Spitalul Clinic Municipal de Urgență Timisoara

Generalitati


Cele mai multe dintre alimentele bogate in fier sunt de origine animala. Din acest motiv poate fi dificil pentru vegani, vegetarieni si oamenii care evita consumul de carne rosie, sa asimileze suficient fier pe parcursul unei zile. Din fericire exista multiple suplimente pe care le puteti lua. Totusi ar fi indicat sa obtineti fierul din alimentele pe care le introduceti in dieta dumneavoastra.

Importanta fierului in dieta

Care este necesarul zilnic de fier?

Aportul de fier recomandat pentru barbati si femeile aflate la post-menopauza este de 8 mg/zi. Cantitatea indicata pentru femei inainte de menoapuza este de 18 mg/zi si recomandarea creste la 27 mg/zi pentru femeile gravide. Copiii cu varsta cuprinsa intre 7-12 luni au nevoie de 11 mg, de la 1-3 ani de 7 mg/zi, de la 4-8 ani de 10 mg/zi, de la 9-13 ani 8 mg/zi, 14-18 ani 11 mg/zi (baieti) si 15 mg/zi (fete).

Cum poate creste absorbtia de fier?

Este indicat ca alimentele care contin fier sa fie insotite de urmatoarele alimente pentru a creste absorbtia:

- carne, peste
- portocale, pepene galben, capsuni, grapefruit
- broccoli, varza de Bruxelles, tomate, suc de rosii, cartofi, ardei verde si rosu, vin alb

Alimente bogate in fier

Printre alimentele care au un continut important de fier se numara:

- orez brun - o ceasca preparat - 0.8 mg
- paine integrala de grau - 1 felie - 0.9 mg
- germeni de grau - 2 linguri - 11 mg
- briosa - 1 briosa simpla - 1.4 mg
- fulgi de ovaz - 1 ceasca preparata - 1.6 mg
- pita de grau - o felie - 1.9 mg
- spaghete imbogatite cu fier - 1 ceasca preparata - 2 mg
- tarate - 1 ceasca - 6.3 mg
- seminte de floarea soarelui - 30 mg - 1.5 mg
- lapte de soia - o ceasca - 1.4 mg
- boabe de fasole - conserva jumatate de ceasca - 1.6 mg
- naut - 1/2 cana de conserva - 1.6 mg
- tofu - jumatate de ceasca - 1.8 mg
- burger de soia - mediu - 1.8-3.9 mg
- spanac crud - o ceasca - 1 mg
- spanac fiert - o ceasca - 3.5 mg
- seminte de dovleac - 1/2 ceasca prajite - 8.5 mg
- fistic - 1/2 ceasca - 4.4 mg
- broccoli - 1/2 ceasca de broccoli fiert - 0.7 mg
- fasole verde - 1/2 cana fiarta - 0.8 mg
- fasole lima - 1/2 ceasca fiarta - 1.8 mg
- sfecla - 1 ceasca 1.8 mg
- mazare - 1/2 ceasca congelata fiarta - 1.3 mg
- cartofi - gatiti sau fierti - 1 cartof mediu - 4 mg
- pepene verde - o felie medie - 3 mg
- legume cu frunze verzi - 1/2 ceasca - 2 mg

Grupuri cu risc de insuficienta de fier

Femeile insarcinate
In timpul sarcinii, volumul plasmei si masa celulelor rosii se extind datorita cresterii dramatice a productiei materne de globule rosii. Ca urmare a acestei expansiuni si pentru a satisface nevoile fatului si ale placentei, cantitatea de fier de care femeile au nevoie creste in timpul sarcinii. Deficitul de fier in timpul sarcinii creste riscul de mortalitate materna si infantila, nastere prematura si greutate mica la nastere.

Sugari si copii mici
Sugarii – in special cei nascuti prematur sau cu greutate mica la nastere sau ale caror mame au deficit de fier – sunt expusi riscului de deficienta de fier din cauza necesarului ridicat de fier din cauza cresterii lor rapide. Sugarii nascuti la termen au de obicei suficiente rezerve de fier si au nevoie de putin, sau chiar deloc, fier din surse externe pana la varsta de 4 pana la 6 luni. Cu toate acestea, sugarii nascuti la termen au riscul de a deveni deficit de fier la 6 pana la 9 luni, cu exceptia cazului in care obtin cantitati adecvate de alimente solide care sunt bogate in fier biodisponibil sau formula fortificata cu fier.

Femei cu sangerare menstruala abundenta
Femeile de varsta reproductiva care au menoragie sau sangerari anormal de abundente in timpul menstruatiei prezinta un risc crescut de deficienta de fier. Se crede ca cel putin 10% dintre femeile care au menstruatie au menoragie, dar procentul variaza foarte mult in functie de criteriile de diagnostic utilizate. Femeile cu menoragie pierd semnificativ mai mult fier pe ciclu menstrual, in medie, decat femeile cu sangerare menstruala normala.

Donatori frecventi de sange
Donatorii frecventi de sange au un risc crescut de deficit de fier. In Statele Unite, adultii pot dona sange la fiecare 8 saptamani, ceea ce poate epuiza rezervele de fier. Aproximativ 25%-35% dintre donatorii obisnuiti de sange dezvolta deficit de fier.

Persoanele cu cancer
Pana la 60% dintre pacientii cu cancer de colon au deficit de fier la diagnostic, probabil din cauza pierderii cronice de sange. Prevalenta deficitului de fier la pacientii cu alte tipuri de cancer variaza de la 29% la 46%. Principalele cauze ale deficitului de fier la persoanele cu cancer sunt anemia de boli cronice si anemia indusa de chimioterapie. Cu toate acestea, pierderea cronica de sange si deficientele altor nutrienti (datorita, de exemplu, anorexiei induse de cancer) pot exacerba deficitul de fier la aceasta populatie.

Persoanele care au tulburari gastro-intestinale sau au suferit o interventie chirurgicala la nivelul tractului gastro-intestinal
Persoanele cu anumite afectiuni gastrointestinale (cum ar fi boala celiaca, colita ulceroasa si boala Crohn) sau care au suferit anumite proceduri chirurgicale gastrointestinale (cum ar fi gastrectomia sau rezectia intestinala) au un risc crescut de deficit de fier, deoarece tulburarea sau interventia chirurgicala necesita restrictii alimentare sau duce la malabsorbtia fierului sau pierderea de sange in tractul gastrointestinal. Combinatia dintre aportul scazut de fier si pierderea mare de fier poate duce la un echilibru negativ al fierului; productia redusa de hemoglobina; sau anemie microcitara, hipocroma.

Persoanele cu insuficienta cardiaca
Aproximativ 60% dintre pacientii cu insuficienta cardiaca cronica au deficit de fier si care ar putea fi asociat cu un risc mai mare de deces in aceasta populatie. Cauzele potentiale ale deficientei de fier la persoanele cu insuficienta cardiaca includ o alimentatie deficitara; malabsorbtie; mobilizarea defectuoasa a depozitelor de fier; casexie cardiaca; si utilizarea aspirinei si a anticoagulantelor orale, care ar putea duce la pierderea unei cantitati de sange in tractul gastrointestinal.


Citeste si despre:

Alegeri alimentare sanatoase Top 26 cele mai sanatoase alimente din lume Topul alimentelor care ne ajuta sa facem fata mai usor caniculei Analiza mineralelor sau ionograma (sodiu, clor, calciu, fosfor, potasiu, fier, magneziu, plumb, iod) Anemia feripriva (prin carenta de fier) Ce afectiuni pot fi detectate cu ajutorul unui RMN cerebral 13 alimente benefice sanatatii femeilor 6 simptome neobisnuite ale carentei de fier. Afla daca suferi de aceasta problema! Fierul si importanta acestuia in alimentatia copilului Importanta fierului in dieta Surse vegetale de fier