Beneficiile pentru sanatate ale orzului

Actualizat: 05 Octombrie 2018
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Orzul este un tip de cereala integrala bogata in fibre si proteine care ofera numeroase beneficii pentru sanatate celor care il consuma.

Fiert, orzul are o aroma delicioas de alune si textura gumata. in plus, orzul este o sursa excelenta de carbohidrati si poate fi consumat la micul dejun.

Orzul este apreciat pentru continutul sau ridicat de fibre si proteine, care stimuleaza sanatatea metabolismului si ajuta la cresterea nivelului de energie.

Continut nutritiv

Orzul este bogat in mangan, seleniu, fosfor, cupru, magneziu, fier, zinc si potasiu, insa cantitatea de calciu, vitamina C si acid pantotenic din compozitia sa, este destul de redusa.

Orzul este bogat in vitamina B6, diamina, niacina, riboflavina si acid folic. Consumul a 100 grame de orz ofera unei persoane 352 calorii. Aceste cereale integrale sunt bogate in proteine, vitamine, minerale si aminoacizi esentiali pentru sanatate.

Mai mult, orzul este una dintre cele mai importante surse de fibre atat solubile cat si insolubile si este bogat in tocotrienol, un antioxidant care diminueaza riscul aparitiei bolilor cardiovasculare si a problemelor declansate de colesterolul crescut.

Consumati orz la micul dejun

- Beneficii pentru nivelul de zahar din sange - Consumul de orz la micul dejun poate contribui la echilibarea nivelului de zahar din sange mai ales, gratie celor opt tipuri de aminoacizi esentiali care se regasesc in compozitia sa.

Consumul regulat de orz poate estompa modificarea glucozei din sange, o reactie normala care apare la orice persoana, dupa masa.

- Fibre alimentare - Continutul de fibre alimentare prezente intr-o portie moderata de orz, reprezinta un alt avantaj pentru care orzul trebuie consumat la micul dejun.

Fibrele alimentare sunt esentiale pentru ca miscarile intestinului sa fie normale si eficiente, pentru instalarea senzatiei de satietate si pentru controlul greutatii.

- Sursa de zinc - Un alt beneficiu al consumului de orz la micul dejun este cantitatea de zinc pe care acesta o contine.

Zincul este un element important, cu efecte pozitive asupra organismului uman, util in procesul vindecarii. In plus, acesta este considerat o sursa de antioxidanti care incetineste semnalele vizibile de imbatranire ale pielii precum si imbatranirea accelerata a muschilor, ca rezultat al imbatranirii.

Tipuri de orz

Orzul poate fi disponibil sub diverse forme: decorticat, frunze sau extract de orz, toate fiind folosite ca surse alimentare. Totusi doar anumite forme ale orzului sunt folosite pe scara larga:

- Orzul decojit (decorticat) - orzul in forma sa decojita contine cea mai mare canitate de nutrienti. Totusi acest tip de orz decorticat, are nevoie de mai mult timp pentru a fi digerat atunci cand este consumat alaturi de alte mancaruri obisnuite

- Iarba de orz - frunzele tinere sunt surse excelente de vitamine, minerale, aminoacizi si antioxidanti. Desi nivelul de fibre dietetice din acestea nu este la fel de mare ca cel care se regaseste in boabele de orz, frunzele contin clorofila, care poate ajuta la detoxifierea organsimului de toxine daunatoare.

- Faina de orz - faina de orz poate fi folosita ca substitut pentru faina de grau, inclusiv pentru prajituri. Faina din orz integral este mult mai hranitoare.

- Apa de orz - principalul beneficiu al apei de orz este pastrarea sanatatii rinichilor mai ales in momente de stres. Aceasta poate fi utilizata in scop terapeutic pentru persoanele care sufera de boli de rinichi si ale vezicii urinare.


Citeste si despre:

Dieta cu fibre - beneficii pentru slabit si sanatate Beneficiile telinei pentru sanatate Efectele benefice ale consumului de cereale 9 reguli pentru o inima sanatoasa Dieta macrobiotica pentru toamna 13 alimente benefice sanatatii femeilor Cat de sanatoase sunt cerealele? De ce merg romanii la stomatolog? Pentru un zambet ca la Hollywood Probioticele. De la disbioza la eubioza si imunitate optima. 9 sfaturi pentru o alimentatie sanatoasa Cele mai bune alimente pentru iarna Carbohidratii sanatosi pe care ar trebui sa ii consumati zilnic 27 de idei pentru un mic dejun gustos si sanatos Sfaturi pentru a obtine beneficii din consumul de cereale integrale Boala celiaca (enteropatia glutenica) Gluten