Cele mai multe dintre bolile de rinichi nu sunt insotite de simptome evidente, de aceea intelegerea semnelor subtile ale acestora este importanta pentru depistarea lor.
Rinichii au rolul de a regla cantitatea de lichid din organism si elibereaza trei hormoni importanti: eritropietina, renina si calcitrolul. Eritropietina stimuleaza productia de celule rosii din maduva osoasa, renina regleaza tensiunea arteriala si calcitroulul, forma activa a vitaminei D care ajuta la mentinerea normala a valorilor calciului si a echilibrului chimic din organism.
Primele semnale de avertizare ale afectiunilor renale sunt foarte subtile, iar multi oameni nici nu stiu ca au o problema.
Pentru ca bolile renale sa fie diagnosticate la timp se va acorda atentie oricareia dintre urmatoarele manifestari:
- nevoia frecventa de a urina;
- urina spumoasa, neobisnuit de decolorata sau inchisa la culoare, si prezenta sangelui in urina;
- umflarea anormala a membrelor inferioare;
- anemie si oboseala;
- ameteli;
- greata;
- alterarea gustului;
- respiratie urat mirositoare;
- scurtarea respiratiei;
- dureri de spate sau in partile laterale, langa sold.
- Litiaza renala acuta - este caracterizata de scaderea brusca a functiei renale, declansata de un accident care lezeaza rinichiul, o pierdere brusca de sange sau o substanta toxica din compozitia unui medicament. Afectiunea poate duce la pierderea permanenta a functiei renale daca nu este tratata imediat. Totusi, in cazul in care rinichii nu sunt grav deteriorati, insuficienta renala poate fi tratata.
- Insuficienta renala cronica - este pierderea treptata a functiei renale si este cea mai comuna forma a bolilor de rinichi. Daca este lasata netratata, aceasta poate duce la insuficienta renala permanenta care se poate solda cu un atac de cord sau accident vascular cerebral. In fazele de debut ale bolii nu apar manifestari evidente. Pe masura ce afectiunea progreseaza, pot sa apara urmatoarele simptome: oboseala, piele uscata si mancarimi ale pielii, greata, umflarea si amorteli ale membrelor, probleme de concentrare, inchiderea la culoare a pielii sau crampe musculare. Alte complicatii includ: anemia, slabiciunea oaselor, leziuni ale nervilor si boli cardiovasculare.
- Nefropatie in stadiu final - afectiunea presupune pierderea totala a functiei renale, prejudiciul fiind permanent si ireversibil. Printre putinele solutii de tratament se numara dializa sau transplantul de rinichi. Daca este depistata precoce, progresia bolii poate fi incetinita.
- In mod normal, proteina si albumina nu sunt filtrate prin rinichi. Prin urmare, prezenta acestora in urina indica o deteriorare timpurie a functiei renale. Se recomanda ca cei cu boli de rinichi sa urmeze o dieta saraca in proteine cu un aport de sare scazut pentru a se mentine sub control tensiunea arteriala. Se vor evita alimentele prajite si mancarurile condimentate.
- Pentru ca 2/3 din bolile de rinichi sunt cauzate de hipertensiunea arteriala si de diabetul zaharat controlul tensiunii arteriale si a nivelului de glucoza din sange au un rol important in pastrarea sanatatii rinichilor. In cazul hipertensiunii arteriale si a diabetului zaharat, este esentiala analiza regulata a urinei pentru a se depista prezenta albuminei.
Prin urmare, pentru ca afectiunile renale sa fie tratate corect iar consecintele lor sa fie minime, este indicat ca acestea sa fie depistate in stadiile incipiente.
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.