Cele mai bune alimente pentru iarna

Actualizat: 02 Octombrie 2024
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Multa lume nu stie ce sa manance in timpul sezonului de iarna si sfarsesc prin a consuma alimente nesanatoase.

Multi ajung sa evite complet alimentele sanatoase de sezon si consuma in cantitati mari alimente care ingrasa.

Cu schimbarea anotimpurilor vin si modificari in stilul de viata.

Schimbarea obiceiurilor alimentare in functie de sezon ajuta organismul sa ramana sanatos. Acest lucru va poate feri de imbolnaviri pe timp de iarna.

Stiintific, s-a dovedit ca sezonul rece mentine sanatatea organismului si creste puterea sistemului digestiv.

Din cauza temperaturilor scazute din mediu, corpul uman consuma mai multa caldura care este o forma de energie.

Astfel, fiecare persoana va avea nevoie de mai multa energie in sezonul de iarna, ceea ce determina oamenii sa consume mai multe alimente.

Totusi, indicat ar fi sa consumati alimente care sa va ofere energie, dar care sa contina putine calorii.

In plus, trebuie sa urmati o dieta echilibrata pentru a evita dezechilibrele si carentele vitaminice.

Peste

Vitamina D este produsa de organism atunci cand acesta este expus la lumina soarelui.

Deficitul acesteia din lunile de iarna este considerata a fi una din cauzele tulburarii afective sezoniere.

Cercetatorii au confirmat ca in peste exista niveluri ridicate de vitamina D, ce ar putea ajuta la ameliorarea acestor conditii prin cresterea cantitatii de serotonina (unul dintre neurotransmitatorii responsabilii pentru buna-dispozitie).

Iaurt cu culturi de bacterii lactice vii

Iaurtul natural contine culturi de bacterii lactice vii care ajuta la stimularea sistemului imunitar.

Acestea sunt benefice pentru mentinerea echilibrului bacterian din intestin si pentru prevenirea cresterii exagerate de fungi de candia.

De asemenea, iaurtul natural este recomandat si pentru efectele benefice asupra sanatatii generale.

Usturoi

Specialistii au descoperit recent ca usturoiul impiedica declansarea multor boli, mai ales a racelilor si gripei care apar pe timp de iarna.

Acest lucru se intampla gratie alicinei, o substanta continuta de usturoi, care poate stimula productia de celule albe, cele care lupta impotriva infectiilor.

Important este ca usturoiul sa-l consumati pisat, pentru a beneficia din plin de calitatile lui.

Leguminoase

Din familia leguminoase fac parte multe dintre plantele cu pastai, cum ar fi fasolea, lintea, mazarea etc.

Acestea ar trebui sa se numere printre ingredientele retetelor consistente preparate pe timp de iarna, intrucat sunt bogate in substante nutritive importante.

Gustul acestora este foarte placut, iar dupa consumul acestora se instaleaza rapid o senzatie de satietate persistenta.

Varza

Varza este un aliment care poate fi inclus oricand in meniul zilnic, intrucat este scazuta in calorii, dar foarte bogata in nutrienti.

Aceasta este o sursa importanta de vitamina A si contine fitochimicale naturale, cum ar fi luteina si zeaxantina, care sunt necesare pentru mentinerea sanatatii ochilor.

Exista mai multe soiuri de varza, printre care varza furajera sau varza kale.

Toate tipurile de varza sunt bogate in vitamina C, acid folic, fier, magneziu beta-caroten, dar si fitochimicale.

Varza poate fi preparata sub forma de salate, mancaruri sau poate fi introdusa in compozitia ciorbelor calde, care pot fi consumate oricand cu placere in anotimpul friguros.

Alune

Alunele sunt bogate in antioxidanti. Acestea sunt alimente care incalzesc corpul. Sunt o sursa excelenta de vitamina E si B3. Mai mult, fiind o sursa de grasimi mononesaturate sunt recomandate pentru sanatatea inimii.

Cereale integrale

Printre cerealele integrale se numara graul, orzul, ovazul si orezul.

Cunoscute de multa vreme ca fiind esentiale pentru buna functionare a sistemului digestiv si sanatatea inimii, dar si pentru mentinerea nivelului de glucoza din sange in limite normale, cerealele integrale sunt bogate in vitamina B12.

Aceasta vitamina ajuta la prevenirea depresiei, afectiune care apare deseori in zilele scurte si intunecate de iarna.

Dovleac

Dovleacul contine multe fibre si putine calorii.

Acesta este un aliment consistent care poate fi consumat pe vremea rece, fara sa va faceti prea multe griji ca v-ati putea ingrasa.

Este o alternativa buna pentru curele de detoxifiere sau slabire pe care le urmati dupa sarbatorile de iarna.

Sucul dovleacului este bogat in betacaroten si vitamina E, substante care scad riscul declansarii unor boli - de la cancer la boli cardiovasculare.

Rodii

Sucul de rodie este bogat in antioxidanti.

Doar o ceasca pe zi din acest suc ajuta in lupta impotriva radicalilor liberi si previne depunerile de colesterol rau de pe peretii arterelor, cauzand boli cardiovasculare.

De asemenea, sucul de rodie imbunatateste fluxul de sange la persoanele cu boli ale miocardului.

Bucurati-va de sucul acestui fruct pe timp de iarna!

Citrice

Iarna este sezonul citricelor proaspete.

Portocalele sunt incarcate cu vitamina C.

O singura portocala ofera organismului mai mult decat 100% din necesarul zilnic recomandat de vitamina C, dar si alti nutrienti.

In plus, portocalele contin acid folic si vitamina B, fibre si potasiu care va ajuta sa va pastrati sanatatea inimii.

Consumul echilibrat de citrice va va tine departe de racelile si gripele din timpul iernii.

Cartofi dulci

Cartofii dulci sunt foarte nutritivi si sunt alimente excelente care pot fi incluse in meniul din timpul iernii, intrucat ofera corpului caldura.

Acestia sunt o sursa buna de fibre si carbohidrati, de vitamina A, C si chiar minerale, cum ar fi mangan si cupru.

Pot fi consumati fierti, copti sau chiar in supe.

Spanac

Spanacul este indicat sa se consume pe timp de iarna, intrucat este bogat in antioxidanti.

Antioxidantii va ofera energie si tin la distanta depresiile de iarna.

In plus, spanacul este o sursa buna de fier si calciu.

Includeti-l in supe, mancaruri si chiar sucuri!

Carnea de curcan

Carnea de curcan este un aliment excelent pentru preparatele pregatite pe timp de iarna.

Aceasta este slaba, contine foarte multe proteine si este scazuta caloric.

Introdusa in supe sau sandwichuri, carnea de curcan este intotdeauna la fel de gustoasa.


Citeste si despre:

Pot suplimentele alimentare sa-ti creasca imunitatea? Cum alegem o pasta buna de dinti? Cum va puteti mentine iarna temperatura corpului la valori normale 5 trucuri simple pentru a scapa de astenia de toamna 9 sfaturi pentru a reduce caloriile de sarbatori! Ratele de succes FIV – Efectele varstei asupra fertilitatii Sfaturi pentru a evita factorii declansatori ai alergiilor in perioada sarbatorilor Sfaturi alimentare de sarbatori pentru diabetici 9 alimente recomandate cand aveti gripa 10 pericole alimentare Ce trebuie sa stim despre alimentele organice / bio