Efectele benefice ale consumului de cereale

Actualizat: 02 Martie 2016
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Inca de la inceputurile agriculturii, cerealele au furnizat beneficii nelimitate in ceea ce priveste sanatatea. Pentru oameni, cerealele sunt un aliment de baza in dieta zilnica.

Cerealele sunt bogate in glucide complexe, care ofera energie si ajuta la prevenirea cancerului, constipatiei, tulburarilor de colon, la pastrarea nivelului corespunzator de zaharuri din sange si, de asemenea, imbogatesc starea generala de sanatate cu proteine abundente, grasimi, lipide, minerale, vitamine si enzime.

Cerealele sunt imbogatite cu niacina, fier, riboflavina si tiamina, iar cele mai multe cereale au un continut abundent de fibre, mai ales orzul, ovazul si graul. Cerealele au in componenta lor tarate solubile care ajuta la scaderea nivelului de colesterol din sange si tin la distanta bolile de inima.

Consumul de cereale inseamna un aport de cantitati mari de proteine, cerealele pentru micul dejun sunt adesea consumate cu lapte, care presupun o masa bogata in proteine. Pentru sugari, cerealele imbogatite cu fier sunt alimentele premium solide.

Ce sunt cerealele?

Cerealele sau boabele apartinand familiilor monocotiledonate Poaceae sau Gramineae sunt cultivate pe scara larga pentru a obtine componente comestibile ale semintelor lor de fructe. Botanic, aceste fructe sunt numite ”cariopse” si sunt impartite structural in endosperm, germeni si tarate.

Boabele de cereale sunt cultivate in cantitati uriase si ofera mai multa energie decat orice alt tip de cultura, prin urmare, acestea sunt cunoscute ca fiind culturi de baza.
Istoria cerealelor.

Fie ca este vorba de istoria lumii, cresterea civilizatiilor sau dezvoltare in ceea ce priveste alimentatia umana, cultivarea cerealelor a jucat un rol semnificativ. Cuvantul cereale este derivat din ”Ceres” – numele unei zeite romane a agriculturii si recoltei. Se spune ca, in urma cu aproape 12.000 de ani, comunitatile agricole antice din zona Asiei de Sud-Vest au cultivat primele boabe de cereale. Primele culturi neolitice au fost cele de grau si orz.

Productia de cereale. Altele decat valoarea lor superior nutritiva, cerealele sunt popular folosite in bucatariile din intreaga lume pentru cresterea lor prolifica si productia abundenta in majoritatea tarilor. Diferite tari au ca hrana principala cerealele. Motivul pentru aceasta diversitate este statistica de productie.

De exemplu, graul este cea mai importanta cereala in dietele mai multor tari europene sau India. Pe de alta parte, orezul este bobul primar folosit in China, Japonia, Asia de Sud-Est, Bangladesh, Pakistan, Brazilia, Vietnam si SUA.

Alimentul de baza in America Centrala si Africa este porumbul, in timp ce sorgul este larg consumat in India si Africa. Multi factori, cum ar fi diferentele climatice, alegerea populatiei, calitatea productiei sunt responsabile pentru astfel de diferente globale ale consumului de cereale din regiunile tropicale si subtropicale.

Cerealele sunt cunoscute sub numele de stalpul vietii. Cu toate acestea, acest nume nu este justificat in totalitate in adevaratul sens al cuvantului, deoarece nu se poate trai doar cu cereale intreaga viata.

Ce reprezinta un mic dejun cu cereale?

Cerealele pentru micul dejun sunt de fapt niste produse alimentare ambalate ce sunt disponibile in aproape toate magazinele alimentare comerciale. Aceste tipuri de cereale sunt uneori consumate reci sau sub forma de amestec cu lapte sau apa si apoi se adauga fructe.

Fulgii de porumb, terciul si fulgii de ovaz sunt cele mai bune exemple de cereale pentru micul dejun. De obicei, aceste cereale sunt inmuiate sau fierte pentru a atinge o structura moale, ceea ce le face mult mai gustoase. Indulcitorii, cum ar fi mierea, zaharul sau siropul de artar sunt apoi adaugate pentru un gust mai bun.

Cerealele pentru micul dejun au devenit extrem de populare in tarile dezvoltate, deoarece ofera un bol plin de elemente nutritive intr-un mod scurt si simplu.

Tipuri de cereale

Boabele cele mai cunoscute includ orezul, porumbul, graul, orzul si ovazul.

a.Orezul – orezul este, probabil, cea mai comuna si populara cereala consumata in toata lumea, in special in regiunile tropicale si temperate. Orezul nu poate creste in regiunile reci.

b.Porumbul – este o cereala de baza in continente precum Africa si America de Sud si este folosit ca hrana pentru animale la nivel mondial. Popcornul este un produs din porumb, care a devenit o gustare favorita pentru toate grupele de varsta din intreaga lume.

c.Graul – aceasta cereala este consumata in zonele temperate, mai ales in Australia, America de Nord, Europa si Noua Zeelanda. Graul este un ingredient important in produsele alimentare, cum ar fi painea, biscuitii, prajiturile, clatitele, fulgii de cereale, placintele, rulourile, briosele.

d.Orzul – aceasta cereala este populara si foarte nutritiva, care este cultivata pentru malt.

e.Ovazul – ovazul a fost o cereala discontinua in Scotia, cu toate acestea, acum ovazul a ajuns sa fie foarte popular ca cereala pentru micul dejun in aproape toate tarile lumii. Datorita proprietatilor sale bogate in fibre, ovazul este considerat vital pentru toate varstele si este utilizat ca hrana si pentru animale.

Beneficiile pentru sanatate ale cerealelor

1.Sursa de energie cu un buget redus – cerealele sunt cea mai mare sursa de energie pentru om. Furnizeaza aproape 30% din totalul de calorii intr-un regim alimentar obisnuit.

Acest procentaj se ridica pana la 70-80% in ceea ce priveste continentele precum Africa si Asia (din moment ce oamenii din aceste regiuni nu isi pot permite sa manance alte produse alimentare, cum ar fi fructe, legume, carne sau produse lactate).

Cerealele sunt ieftine si sunt o sursa disponibila pe scara larga. Acesta este motivul principal pentru care oamenii, indiferent de buget, prefera cerealele ca furnizor major de energie in dieta. Aportul de cereale tinde sa fie destul de mare in randul familiilor cu venituri mici.

2.Continutul ridicat de minerale – in cereale, aproximativ 95% dintre minerale sunt sulfiti si fosfati de magneziu, potasiu si calciu. Cantitatea de fosfor din cereale este denumita fitica. Fitatii prezenti in cereale reduc considerabil activitatea de absorbtie a fierului. Cerealele nerafinate au mai multi fitati in comparatie cu cerealele rafinate. Zincul, cuprul si manganul sunt prezente in cereale in cantitati foarte mici. In randul cerealelor, orezul este cel mai sarac in fier si calciu.

3.Preventia cancerului – produsele integrale de grau reduc sansele de a dezvolta cancer de san. Cerealele sunt bogate in fitosteroli sau steroizi pe baza de plante si de estrogen de plante care stimuleaza hormonul estrogen. Fitosterolii leaga receptorii de estrogen prezenti in tesuturile sanului si blocheaza estrogenul uman sa promoveze dezvoltarea cancerului mamar. Multe studii au aratat ca boala cancerului de colon poate fi evitata prin consumul de produse integrale de grau sau orice alta cereala bogata in fibre.

4.Preventia constipatiei si a tulburarilor de colon – cerealele au fibre atat solubile, cat si insolubile, cum ar fi celuloza, pectina si hemiceluloza. Aceste fibre sunt prezente in tarate. Prin urmare, este recomandat sa se consume cereale integrale pentru a vindeca problemele extreme ale constipatiei. Cerealele imbunatatesc in mod eficient peristaltismul in intestin, mentinand astfel sistemul intern curat. Orezul brun este benefic in tratarea acestor boli.

5.Mentinerea nivelului normal de zahar din sange – continutul de fibre din cereale scade viteza de secretie a glucozei din alimente, mentinand astfel la un nivel constant zaharul din sange.

6.Furnizarea de proteine – proteinele sunt prezente in fiecare tesut al bobului de cereale. Concentratia proteinelor devine mai densa in endosperm dinspre centru spre linia de frontiera. Proteinele din cereale sunt de diferite tipuri, cum ar fi albumine, prolamine, gliadine si globuline. Acest tipuri de proteine sunt denumite proteine gluten. Acest gluten are o elasticitate extraordinara si proprietati mobile. Continutul de proteine difera la fiecare tip de cereala.

7.Sursa de vitamine – daca suferiti de o deficienta in complexul de vitamine B, adaugati cereale integrale in dieta dumneavoastra. Cele mai multe dintre cerealele ce contin vitamine sunt prezente in exteriorul taratelor, dar procesul de rafinare reduce continutul de vitamina B si de aceea este recomandat consumul de cereale integrale. Cerealele sunt de obicei lipsite de vitamina A sau vitamina C. Porumbul are cantitati mici de caroten.

Boabele de cereale sunt prelucrate pentru a extrage uleiurile ce sunt bogate in vitamina E. Boabele de cereale sunt bogate in enzime, in special amilaza, lipaza si proteaza.

Cerealele sunt, fara indoiala, alimente nutritive, dar, din pacate, procesul de rafinare degradeaza calitatea lor. Gradul de macinare si de rafinare, intr-o oarecare masura, micsoreaza continutul nutritiv al cerealelor. Unele substante nutritive se pierd in timpul pregatirii alimentelor, in special in timpul spalarii, metodelor de inmuiere si gatire, ce conduc la epuizarea de nutrienti a cerealelor.

Selectia de cereale pentru copii. Cerealele s-au dovedit a fi un aliment benefic pentru copilul dumneavoastra. Acestea ofera energie si nutritie suficienta pentru o crestere sanatoasa. In cazul in care puteti hrani copilul cu cel putin o ceasca de cereale pe zi, copilul castiga aproape jumatate din necesarul zilnic de vitamine si minerale.

Daca adaugati lapte sau iaurt cu cereale, aceste mese vor imbunatati continutul nutritional. Unele alegeri bune pentru copil in timpul mesei includ meiul, orzul, hrisca, secara, ovazul sau graul integral.

Consumul de cereale are efecte negative?

Exista unele dezavantaje ale consumului de cereale, atunci cand vine vorba de consumul excesiv. Cele mai multe soiuri comerciale de cereale au o varietate de sare, zahar, grasimi care ar trebui evitate sa fie consumate in exces.

Cele mai multe cereale sunt acide in natura, astfel, ele pot produce stari acide la nivelul tesuturilor si al sangelui. Consumul necontrolat de cereale poate duce la imbatranire prematura si creste riscul de aparitie a mai multe boli, cum ar fi artrita.

Boabele sunt relativ mai dificil de digerat decat salatele, fructele sau legumele, de aceea, este intotdeauna recomandat sa consumati cereale in cantitati moderate pentru a evita conditiile de boli cronice. Chiar si atunci, boabele de cereale trebuie consumate dupa ce sunt gatite.

Caldura excesiva distruge mineralele, enzimele si vitaminele, astfel incat coptul sau gatitul sub abur este preferat in cele mai multe cazuri. Daca suferiti de o boala celiaca sau de sindromul de colon iritabil, incercati sa evitati boabele de cereale intregi, deoarece pot agrava aceste conditii.


Citeste si despre:

Beneficii oferite de consumul de soia Hipertensiunea - Valori crescute ale presiunii arteriale Beneficiile consumului de alimente in stare naturala Dieta pe care o urmati aduce beneficii pielii? Beneficiile pentru sanatate oferite de bere 3 lucruri pe care trebuie sa le stii despre scarlatina Beneficiile uimitoare ale semintelor de chia Orezul brun vs orezul alb - beneficii si atentionari Otetul din cidru de mere si beneficiile sale pentru sanatate Alimente pe care sa le consumati intotdeauna impreuna Consumul redus de fibre - 6 riscuri pentru sanatate