Factorii declansatori, simptomele si tratamentul alergiilor

Actualizat: 29 Octombrie 2024
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate
Dr. Ileana Nasui
Consultant medical:

Dr. Ileana Nasui
Medic Rezident - Medicina Interna

Spitalul Clinic Municipal de Urgență Timisoara

Ce sunt alergiile


Alergiile apar atunci cand sistemul imunitar reactioneaza exagerat la contactul cu alergenii. In mod normal, sistemul imunitar protejeaza organismul impotriva substantelor nocive, cum ar fi virusurile sau bacteriile. In alergii, corpul raspunde alergenilor ca si cum ar fi invadatori.

Alergenii sunt in mod obisnuit substante inofensive, dar care declanseaza un raspuns imun si provoaca o reactie la persoanele alergice. Reactia alergica apare daca persoana inhaleaza, atinge, inghite sau intra in contact cu alergenul. Reactiile alergice pot fi usoare, severe sau pot pune in pericol viata.

Factori declansatori

Cei mai frecventi alergeni care declanseaza reactii alergice sunt:
Polenul;
• Acarienii;
• Parul de animale;
• Gandacii de bucatarie;
• Sporii de mucegai;
• Anumite alimente (oua, peste, lapte, capsuni, ciocolata, nuci, grau, soia, crustacee);
• Muscaturi de insecte (viespi, albine, tantari, furnici, purici, muste);
• Medicamente (penicilina, aspirina etc.);
• Latex;
• Produse chimice de uz casnic;
• Anumite metale (nichel, cobalt, crom sau zinc).

Riscul de a dezvolta alergii este mult mai mare daca se asociaza cu astm bronsic, istoric familial de astm sau alergii si varste mai mici de 18 ani.

Simptomele alergiilor

Simptomele alergiilor variaza in functie de tipul alergenilor.

Rinita, de exemplu, este frecvent asociata cu urmatoarele simptome:
- Stranut;
- Secretii nazale si/sau oculare;
- Congestie nazala;
- Prurit nazal si ocular;
- Lacrimare.

In cazul reactiilor alergice la alimente, simptomele includ:
- Diaree;
- Greata si varsaturi;
- Urticarie, eczeme sau prurit;
- Soc anafilactic.

O alergie provocata de muscaturile de insecte poate fi caracterizata prin:
- Roseata la locul muscaturii;
- Umflatura locala;
- Urticarie;
- Durere;
- Prurit.

Simptomatologia alergiei la medicamente poate include:
- Urticarie;
- Wheezing;
- Confuzie;
- Greata;
- Varsaturi;
- Edem al fetei sau al gatului.

Alergiile sezoniere

Anumite alergii pot aparea in orice moment al anului, insa alergiile sezoniere apar, asa cum el spune si numele, in anumite perioade, cand exista anumite tipuri de alergeni in aerul liber. Alergiile sezoniere sunt cel mai adesea provocate de mucegai, polen, ierburi si buruieni, cum ar fi ambrozia.

Alergiile au loc in timpul in care plantele polenizeaza. Factorii declansatori pot varia in functie de locatia geografica si de clima. Polenul si mucegaiul se deplaseaza usor prin aer, chiar si distante mari, din acest motiv alergiile se pot dezvolta si la distanta de sursa.

Factorii de mediu, poluarea si schimbarile climatice asociate temperaturilor in crestere pot contribui la cresterea numarului de alergii.

Diagnostic diferential

Nu toate persoanele care au simptome asemanatoare alergiilor au o alergie. De exemplu, cel putin o treime din persoanele cu simptome nazale nu au alergii.

Diagnosticul diferential poate fi facut si cu raceala si gripa, simptomele fiind comune. Simptomele alergiei exista doar cat dureaza expunerea la un alergen, in timp ce simptomele racelii sau ale gripei dureaza, de obicei, doua saptamani.

Alte afectiuni care produc simptome asemanatoare alergiilor sunt:
Rinita non-alergica (imita rinita alergica, dar nu implica o reactie imuna);
• Infectii sinusale;
• Polipi nazali;
• Deviatie de sept.

Complicatii

Persoanele care sufera de alergii sunt expuse riscului de a dezvolta complicatii care pot fi usoare sau pot duce pana la pierderea vietii.

1. Anafilaxia-  Anafilaxia reprezinta una dintre cele mai grave complicatii ale alergiilor. Este frecvent asociata cu alergiile provocate de alimente, medicamente sau venin de insecte. Simptomele anafilaxiei pot include:

• Scaderea tensiunii arteriale;
• Pierderea constientei;
• Dispnee severa;
• Puls rapid sau slab;
• Greata si varsaturi;
• Confuzie;
• Wheezeng sever.

Anafilaxia reprezinta o urgenta medicala. Poate provoca aritmie, convulsii, soc sau detresa respiratorie. In cazul unei reactii anafilactice trebuie apelat numarul 112 si solicitata imediat asistenta medicala de urgenta.

2. Astmul- Astmul este o afectiune pulmonara cronica, caracterizata prin cai respiratorii inflamate, ce nu isi pot exercita functia in mod corespunzator. Un atac de astm provoaca presiune toracica, tuse, wheezing si dispnee severa. Astmul alergic produce inflamarea cailor respiratorii si iritarea acestora. Cand se inhaleaza factorul iritant, acestea reactioneaza si este declansat atacul de astm. Muschii din jurul cailor respiratorii se strang, facand caile respiratorii sa produca mucus in exces, ducand astfel la probleme respiratorii.

3. Alte complicatii alergice

Persoanele cu alergii sunt, de asemenea, in pericol de a dezvolta:
- Eczeme;
- Infectii ale urechilor;
- Infectii ale plamanilor;
- Sinuzita;
- Infectie sinusala;
- Polipi nazali;
- Migrene.

Diagnostic

Primul pas in diagnosticarea alergiilor consta in evaluarea pe care o face medicul. Acesta trebuie sa examineze semnele, simptomele si istoricul medical pentru a exclude alte probleme medicale potentiale. Pentru diagnosticul alergiilor pot fi facute diferite teste, acestea incluzand teste la piele si de sange. Medicul poate cere verificarea functiei pulmonare sau radiografii pulmonare.

Tratament

Nu exista un tratament curativ pentru alergii, insa tratamentele paliative eficiente pot reduce simptomele si pot imbunatati calitatea vietii.

Tratamentul difera de tipul si gravitatea alergiei. Astfel, tratamentele medicamentoase pot include antihistaminice, decongestionante si spray-uri nazale bazate pe steroizi (acestia reduc inflamatia). De asemenea, medicul poate recomanda imunoterapie, care diminueaza reactia sistemului imunitar la alergeni.

Daca este cunoscuta reactie alergica severa si exista riscul de anafilaxie, medicul poate recomanda detinerea permanenta a unei doze de epinefrina, o substanta care ingusteaza calibrul vaselor de sange si deschide caile respiratorii pulmonare.

De asemenea, exista si remedii complementare ce pot ajuta la ameliorarea simptomelor alergiei, cum ar fi acupunctura si tehnicile de irigare nazala.

Profilaxie

Exista o serie de masuri ce pot fi luate pentru a preveni sau limita aceste reactii alergice.

Daca exista o alergie la polen si este cunoscut faptul ca numarul de particule de polen din atmosfera este ridicat, trebuie evitata iesirea din casa. De asemenea, usile si ferestrele trebuie sa ramana inchise. Este indicata utilizarea filtrelor de aer cu particule de inalta eficienta (HEPA). Filtrele HEPA capteaza alergenii din aer.

In cazul animalelor de companie, este recomandata evitarea dormitului alaturi de acestea. Dupa contactul cu animale, este obligatorie spalarea pe maini si evitarea contactului cu ochii, nasul sau gura.

De asemenea, este indicata spalarea frecventa a lenjeriei de pat in apa fierbinte la o temperatura mai mare de 70 grade Celsius, pentru a evita expunerea la acarieni, praf, par de animale si alte substante iritante.


Citeste si despre:

Factorii declansatori ai astmului bronsic Factori declansatori care pot schimba metabolismul Factori declansatori care incetinesc metabolismul Factori declansatori in aparitia cancerului esofagian Migrena (tipuri, stadii, cauze, factori de risc, simptome, diagnostic, tratament) Ce afectiuni pot fi detectate cu ajutorul unui RMN cerebral Factorii care declanseaza pirozisul (arsurile retrosternale) Sindromul de colon sau intestin iritabil - preventie si factori de risc Factori care declanseaza rozaceea Astmul in cazul sugarilor si copiilor mici: simptome, factori de risc si optiuni de tratament Tratamentul alergiilor oculare