Acupunctura si beneficiile sale

Actualizat: 09 Noiembrie 2018
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate
Dr. Octavian Sbarna
Consultant medical:

Dr. Octavian Sbarna
Acuptunctor

Generalitati


Acupunctura este unul din cele mai vechi sisteme medicale cunoscute. Varsta ei este estimata undeva la aproximativ 2500 de ani.

Acupunctura presupune stimularea unor puncte de pe niste traiecte energetice numite meridiane si genereaza efecte la nivelul intregului organism, vindecand sau ameliorand o gama extrem de larga de boli.

Cum functioneaza acupunctura?

Modul in care functioneaza acupunctura este prin eliminarea unor blocaje energetice. Teoria traditionala descrie niste meridiane de energie care merg peste tot pe corp, atat in profunzime prin diversele organe, cat si la suprafata. In traseul lor superficial exista puncte unde energia din ele poate fi influentata.

Orientalii sunt de parere ca starea naturala a organismului este sanatatea, nu boala. In momentul cand intr-unul sau mai multe meridiane apar blocaje, energia nu mai circula corect si atunci zonele sau organele alimentate cu energie devin vulnerabile la microbi si boli. Eliminarea blocajelor energetice permite organismului sa se vindece singur.

Este recomandata pentru boala mea?

Poate trata si afectiuni legate de sarcina sau infertilitate? Este foarte probabil sa te poata ajuta indiferent de boala pe care o ai. Acupunctura nu presupune un tratament „invaziv” al bolii de care suferi, ci presupune o re-echilibrare energetica. In momentul in care blocajele din calea fluxului de energie sunt eliminate, organismul se vindeca singur, indiferent de organul sau sistemul afectat.

De aceea, gama de boli care pot fi tratate cu succes prin acupunctura este foarte mare, plecand de la banalele, dar neplacutele dureri de spate pana la chisturi si noduli, de la insomnii pana la afectiuni psihice/emotionale, de la boli usoare pana la boli cronice, complexe si avansate.

Mai specific, in ceea ce priveste afectiunile aparatului genital feminin sau cele legate de sarcina, acupunctura poate fi benefica in cazul: afectiunilor legate de menstruatie (neregulata, absenta, prea abundenta, dureroasa etc.), infertilitate, prezentatie fetala proasta (anumite puncte de acupunctura pot determina rasucirea fatului in burta mamei astfel incat sa ajunga in prezentatia optima, evitandu-se astfel necesitatea nasterii prin cezariana), afectiuni ale sanilor (chisturi, noduli, etc), greata matinala, fluctuatiile hormonale si emotionale, si multe, multe altele.

Frica de ace

Este foarte de inteles ca ai teama de ace, este una din cele mai comune temeri in legatura cu acupunctura. Hai sa iti dau niste vesti bune – acele sunt extrem de subtiri (diametru: 0,12 mm, comparativ cu 0,70 mm ale unui ac de seringa) si se introduc in piele doar 2-3 mm (acestea sunt datele acelor folosite in stilurile japoneze de acupunctura.

In stilurile chinezesti, cum ar fi Medicina Traditionala Chineza, acele sunt mai groase (0,22-0,30 mm) si se introduc mai adanc de la 2-3 mm pana la 3-4 cm). De obicei, teama de ace dispare la primul ac, chiar si pentru cei mai fricosi, cand acestia vad ca nu doare.

In al doilea rand acupunctura presupune stimularea punctelor de acupunctura, stimulare care se poate face si prin alte metode decat ace. De exemplu, se poate folosi un electrostimulator care foloseste microcurenti, electrostimulatorul avand o mica proba de metal in varf cu care doar se atinge pielea.

Este o metoda unde pacientul nu simte absolut nimic, nu se pune problema de sterilizare si este la fel de eficient ca si acele. Se mai poate folosi o planta uscata, numita moxa, care se face mici conulete si se foloseste la a incalzi punctele de acupunctura, senzatia fiind de incalzire confortabila si placuta.

Cum sunt sterilizate acele?

Acele sunt de unica folosinta, dar acest lucru tine de fiecare acupunctor in parte. Unii acupunctori prefera sa sterilizeze acele, caz in care e bine sa intrebi cum sunt sterilizate. Totusi, cea mai sigura optiune este cea cu ace de unica folosinta).


Citeste si despre:

Acupunctura Tratamentul anxietatii si al atacurilor de panica cu acupunctura Acupunctura in tulburarile de alimentatie Presopunctura: localizarea punctelor specifice Terapii alternative pentru cancer Masajul shiatsu Informatii esentiale despre sindromul Sjogren Medicii sau nutritionistii pot acum sa castige un venit pasiv din recomandarile de suplimente Cosuri cadou elegante, cele mai inspirate alegeri din 2024, pentru medici de top Osteoporoza si gimnastica medicala Declansarea nasterii naturale: eficienta sau nu? Terapia Mayr sau tehnica de intinerire a corpului, mintii si spiritului Artrita juvenila reumatoida Diabetul zaharat insulino-dependent (DZ de tip I) la copii Cancerul ovarian Ameliorarea durerilor artritice prin acupunctura