Aerul din casa poate sa fie, de multe ori, mai poluat decat cel de afara. In interior, de vina pentru poluare pot fi echipamentele si produsele pe care le folosim la curatenie, care emit poluanti.
Potrivit reprezentantilor Organizatiei Mondiale a Sanatatii, peste 4 milioane de persoane mor prematur, din cauza unor maladii produse de aerul domestic poluat.
Pentru a reduce riscul imbolnavirii din astfel de cauze, este important sa identifici factorii poluanti si sa iei masuri pentru reducerea lor:
Monoxidul de carbon
Monoxidul de carbon este cel mai cunoscut poluant din interior. Fatal in concentratii ridicate, acest gaz incolor si inodor se degaja in cantitati mari de la sobe care functioneaza pe gaz, care sunt prost intretinute si defecte.
Compusi organici volatili
Un alt factor poluant de interior il reprezinta compusii organici volatili, fiind usor de recunoscut din cauza mirosului de solventi. Exista sute de astfel de compusi, dintre care unii precum benzenul si formaldehida sunt cancerigeni. De exemplu, potrivit statisticilor, in Franta formadelhida se gaseste in aproape toate casele.
Mobilierul (lemnul tratat, picturile), produsele de intretinere, parfumurile, accesoriile, lipiciul pot elibera compusi organici volatili, uneori, pentru foarte mult timp. Specialistii atrag atentia ca locuintele renovate recent si cladirile noi sunt cele mai expuse.
Alergeni
Alti poluanti care se gasesc in casele noastre sunt alergenii. Ai covor in fiecare camera? Ai animale de companie? Acest lucru inseamna ca vei fi expus la acarieni si alergeni proveniti din parul si din saliva animalelor de companie, doi poluanti biologici care promoveaza dezvoltarea de alergii si astm.
Acestora li se adauga mucegaiurile, care se dezvolta intr-un mediu umed. Aproape 40% din locuintele francezilor sunt afectate de mucegai, potrivit datelor citate de passeportsante.net.
Particulele poluante
In case se pot gasi tot felul de particule care pot contamina aerul: praf, polen, spori sau alergeni. Toate acestea pot fi inhalate si pot duce la aparitia de probleme de sanatate, cele mai frecvente fiind astmul si alergiile.
Fumul de tigara
Din cauza sutelor de substante periculoase pe care le contine, fumul de tigara este principala sursa de poluare din interiorul locuintelor. In spatiile de locuit, componentele poluante care se gasesc in fumul de tigara sunt absorbite partial de perdele, tesaturi si covoare: aceste substante continua sa fie emise in aer timp de mai mult timp.
Singura modalitate de a evita aceasta poluare este sa nu se fumeze in interiorul casei.
Care sunt consecintele acestor factori poluanti
Astumul si alergiile sunt principalele consecinte ale poluarii aerului interior. Una din trei persoane va fi afectata de o manifestare alergica: astm, rinita alergica, conjunctivita, alergie alimentara, din cauza particulelor fine de praf, a acarienilor, a fumului de tigara sau a polenului.
Tot mai multi copii sunt diagnosticati cu astm, din aceste cauze.
Anumite tipuri de cancer sunt si ele in stransa legatura cu poluarea. Este dificil insa sa faci o legatura clara intre aparitia unor anumite tipuri de cancer si expunerea la poluantii din incaperile interioare, cat si la cei din atmosfera. Insa cativa poluanti au fost identificati ca fiind cancerigeni.
Este vorba despre fumul de tigara, care duce la aparitia cancerului de plamani. Azbestul este de asemenea, o substanta asociata cu aparitia cancerului, in special a celui ovarian si a cancerului pulmonar.
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.