Beneficiile pentru sanatate ale animalelor de companie

Actualizat: 12 Septembrie 2018
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate
Dr. Ovidiu Balaban-Popa
Consultant medical:

Dr. Ovidiu Balaban-Popa
Medic specialist psihiatru

Spitalul de Psihiatrie Voila

Generalitati


Cand la sosirea acasa, dupa o zi lunga si stresanta la locul de munca, stiti ca va asteapta cu nerabdare in pragul usii un prieten cu patru picioare, nu puteti sa nu zambiti cand il vedeti.

Animalele de companie sunt una dintre cele mai mari bucurii ale vietii, insa, beneficiile nu se termina aici pentru ca animalul vostru de companie poate face minuni pentru sanatate.

Nu este o surpriza faptul ca majoritatea dintre noi avem cate un animal de companie in vietile noastre. Nu numai ca animalele reprezinta o companie fantastica, dar ne si invata ce inseamna compasiunea si iubirea neconditionata.

Beneficiile animalelor de companie pentru sanatate

1. Risc mai scazut de alergii

Aproximativ 50 de milioane de persoane din SUA sufera de alergii nazale, parul animalelor fiind unul dintre cei mai comuni factori declansatori. Avand in vedere acest lucru, poate parea o surpriza faptul ca animalele de companie ar putea scadea, de fapt, riscul de a dezvolta alergii.

Alergiile sunt reactii anormale ale organismului la substante pe care acesta le considera in mod normal inofensive. Alergenii pot fi inhalati, inghititi sau pot intra in contact cu pielea. Simptomele specifice alergiilor sunt: scurgerile nazale, lacrimarea ochilor, stranut si mancarime la nivelul pielii.

Un studiu din 2015 a asociat expunerea la caini si la animalele de ferma de la o varsta frageda cu un risc mai scazut de a dezvolta astm la varsta scolara. De aceea, o expunere mai mare la potentialii alergeni ai animalelor de companie de la o varsta frageda poate intari sistemul imunitar si creste toleranta la alergii in viitor.

2. Reducerea anxietatii si stresului

Sunetul linistitor al unei pisici care toarce sau sentimentul pe care il aveti in momentul in care cel mai bun prieten s-a agatat de picioarele voastre sunt momente in care va eliberati de stres si anxietate.

S-a demonstrat ca multi dintre copiii care au crescut cu caini ca animale de companie au avut un nivel mai mic de stres la un test de screening pentru anxietate.

Mai mult, majoritatea copiilor cu caini ca animale de companie au prezentat un nivel mai scazut de cortizol (hormonul stresului) atunci cand interactionau cu animalele lor, in comparatie cu cei care nu aveau o relatie atat de stransa cu cainele lor.

Efectele de ameliorare a stresului nu este valabil doar in cazul cainilor. Echitatia si ingrijirea cailor ajuta la reducerea nivelului de cortizol si la combaterea stresului in cazul adolescentilor.

In plus, echitatia imbunatateste sistemul cardiovascular, tonusul muscular si forma fizica, fiind un real ajutor in relaxarea organismului.

3. O sanatate mai buna a inimii

Boala de inima este responsabila pentru aproximativ 610 000 de decese care au loc in fiecare an in SUA, devenind principala cauza de mortalitate.

Multi dintre noi suntem constienti ca un stil de viata mai bun, cu o dieta sanatoasa si echilibrata si exercitii regulate, este esential in reducerea factorilor de risc pentru bolile de inima. Stiati ca animalul de companie va poate imbunatati sanatatea inimii?

S-a constatat ca detinerea unui animal de companie, in special a unui caine, poate reduce riscul de aparitie ale bolilor cardiovasculare prin cresterea exercitiilor fizice. Proprietarii de caini au cu 54% mai multe sanse de a face activitate fizica, in comparatie cu populatia generala.

De asemenea, proprietarii de pisici tind sa aiba o tensiune arteriala mai scazuta, un nivel mai redus al colesterolului si sunt mai putin predispusi la obezitate, ceea ce reprezinta reale beneficii pentru sanatatea inimii lor.

4. Relatii si abilitati sociale mai puternice

Majoritatea stapanilor de animale au o legatura speciala cu prietenii lor blanosi, considerandu-i membrii ai familiei.

Relatia dintre stapan si patrupedul sau poate avea o influenta benefica importanta asupra celorlalte relatii, ajutand la imbunatatirea abilitatilor sociale. Persoanele care detin animale de companie reusesc sa stabileasca relatii mai puternice si mai durabile decat cele care nu au sau nu au avut vreodata un animal de companie.

Adultii care au aratat in timpul adolescentei un atasament mai mare pentru animale dau dovada de o mai multa incredere, intelegere si empatie la maturitate.

Pentru copiii cu autism, care se lupta adesea cu relatiile sociale, cercetarile sugereaza ca un animal de casa poate fi extrem de benefic. Ei devin mai asertivi si mai linistiti daca au in preajma lor un animal de companie. Un patruped le poate aduce armonie si echilibru in cadrul familiei.

5. Imbunatatirea sanatatii mintale

Bolile mintale afecteaza aproximativ 1 din 5 adulti din SUA, depresia, tulburarea bipolara si schizofrenia fiind printre bolile cele mai des intalnite. Acestea au la baza dezechilibre ale creierului produse de influentele ereditare asupra dezvoltarii acestuia, in functie de contextele biologice si de mediu.

Factorii declansatori sunt deseori stresul si predispozitia genetica. Desi un animal de casa nu poate vindeca afectiunile mintale, el poate avea efecte pozitive asupra lor.

Mai mult de jumatate dintre proprietarii de animale de companie, care au fost diagnosticati cu boli mintale severe, au declarat ca animalul aflat in grija lor era “cel mai important” pentru tratarea starii lor.

Detinatorii de animale de companie au un simt al controlului mai mare si o autodisciplina mai buna. Acestea au un rol important in reducerea depresiei, asa incat multe organizatii folosesc terapia cu animale ca tratament pentru depresie si alte boli mintale.

6. O calitate mai buna a somnului

Stapanii de caini cunosc foarte bine frustrarea care apare in urma modului in care prietenul lor patruped se tavaleste in cearsafuri inainte de culcare. Cu toate acestea, sa nu il dati jos pentru ca studiile au aratat ca daca impartiti patul cu animalul vostru de companie, acest lucru ajuta la imbunatatirea calitatii somnului.

Stapanii de animale care le permit animalelor sa doarma in dormitor sau in pat cu ei se simt mult mai relaxati si siguri, avand un somn mai linistit.


Citeste si despre:

Ceaiul verde: elixirul sanatatii! Medicamentul - extras din Legea privind reforma in domeniul sanatatii Beneficiile si efectele secundare ale terapiei cu lumina rosie Laptele de soia Modificarile sexuale si fizice aparute pe masura inaintarii in varsta Probioticele. De la disbioza la eubioza si imunitate optima. Pastrarea conditiei fizice prin miscare Sarcina, consumul de droguri si substante cu potential periculos Masa corporala ideala Managementul stresului Alergiile cauzate de animalele de companie