Durerile musculare, migrena si febra sunt doar cateva dintre simptomele pe care le poate manifesta o persoana dupa ce se imbolnaveste de gripa. Cu toate acestea situatia se poate imbunatati daca se va lupta impotriva gripei cu ajutorul medicamentelor antivirale.
Simptomele gripei (rinoree, dureri in gat, oboseala, dureri musculare, febra) pot interfera cu activitatile zilnice, impiedicand orice persoana sa le desfasoare.
Totusi, cu ajutorul medicamentelor eliberate fara prescriptie medicala starea de sanatate se poate imbunatati. De obicei, medicul este cel care recomanda medicamentele antivirale pentru scurtarea duratei bolii.
Administrarea vaccinului anual este prima masura care ar putea fi luata pentru protectia impotriva virusurilor specifice gripei. Totusi, in cazul in care gripa este contactata, majoritatea oamenilor se vor vindeca intr-o saptamana sau doua. In acest caz, exista mai multe modalitati prin care pot fi controlate simptomele:
- odihna - bolnavul va fi izolat, iar odihna este indicata atat pentru ca perioada bolii sa fie cat mai scurta, dar si pentru ca gripa sa nu fie transmisa altor persoane. Este nevoie de repaus mai ales atunci cand este prezenta febra, deoarece organismului trebuie sa i se ofere puterea de care are nevoie pentru a lupta impotriva virusului.
- suplimentarea cantitatii de lichide consumate - consumul de lichide clare este foarte important pentru subtierea mucusului si scaderea riscului de deshidratare.
- evitarea tutunului si alcoolului - se va renunta la fumat pentru a nu se amplifica simptomele gripei si se va evita consumul de alcool inclusiv in perioada de convalescenta.
- folosirea de medicamente eliberate fara prescriptie medicala, in functie de simptomele prezente (antialgice, decongestionante, antitusive, expectorante). Copiii si adolescentii care sufera de boli virale nu trebuie sa utilizeze aspirina intrucat pot dezvolta sindromul Reye.
In anumite situatii, medicul va prescrie medicamente antivirale pentru tratarea gripei. Antiviralele pot avea forma unor pastile, medicamente lichide sau medicatie pe cale inhalatorie. Acestea au rolul de a preveni raspandirea virusului in corp si de a lupta impotriva gripei.
Medicamentele antivirale pot scurta durata bolii si pot face mai suportabile simptomele gripei. De asemenea, acestea pot reduce riscul declansarii complicatiilor gripei, motiv pentru care antiviralele sunt recomandate mai ales pentru persoanele care au risc crescut de a dezvolta complicatii (copii, varstnici, persoane cu afectiuni pre-existente).
Oricine crede ca ar avea nevoie de antivirale, trebuie sa se adreseze medicului cat mai curand posibil, dupa manifestarea primelor semne de gripa. Aceste medicamente sunt cu atat mai eficiente cu cat sunt folosite mai repede (recomandabil doua zile) de la debutul bolii.
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.