Cum sunt afectati sanii de catre sarcina?

Actualizat: 15 Iulie 2019
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate
Dr. Cora Balaban-Popa
Consultant medical:

Dr. Cora Balaban-Popa
Medic specialist neonatolog

Spitalul Municipal Campina

Simptomele care necesita ingrijiri medicale


Este cunoscut faptul ca sanii sufera modificari in timpul, dar si dupa o sarcina, indiferent daca femeia in cauza alapteaza sau nu. Cel mai frecvent are loc angorjarea sanilor, caracterizata prin inflamatie la acest nivel din cauza productiei de lapte. Angorjarea mamara poate fi insotita de senzatie de tensiune la nivelul sanilor, inflamatie a mameloanelor sau secretii mamelonare.

Multe schimbari la nivelul sanilor apar in mod natural dupa nastere si nu reprezinta motive de ingrijorare. Cu toate acestea, este foarte importanta parerea unui medic atunci cand apar simptome neobisnuite sau care produc teama. Simptomele care necesita ingrijiri medicale includ exemple, precum febra, durerea sau formarea de noduli la nivelul sanilor.

Modificari ale sanilor in timpul sarcinii

Schimbarile de la nivelul sanilor si mameloanelor pot incepe foarte rapid in timpul sarcinii si se pot dezvolta pe tot parcursul acesteia. Factorii hormonali reprezinta motivul pentru care au loc aceste schimbari. Simptomele precoce sunt reprezentate de:

- sensibilitate la nivelul sanilor;
- crestere rapida a tesutului mamar;
- sani inflamati si care se simt grei;
- vase de sange proeminente si vizibile cu usurinta sub piele.

In cel de-al doilea trimestru de sarcina, modificarile cele mai frecvente ale sanilor cuprind:

- inchiderea la culoare a areolelor mamare;
- secretii de la nivelul mameloanelor;
- existenta unor mici formatiuni nodulare, provocate cel mai frecvent de infundarea canalelor galactofore.

In ultimul trimestru de sarcina continua cresterea in volum a sanilor, impreuna cu secretii de la nivelul mameloanelor. In plus, in aceasta etapa are loc dezvoltarea de vergeturi la nivelul pielii.

Modificari ale sanilor dupa sarcina

Nasterea nu inseamna ca modificarile de la nivelul sanilor se vor opri. Astfel, dupa nastere au loc anumite schimbari, iar cele mai frecvente cuprind:

Secretii

La cateva zile dupa nastere are loc secretia colostrului. Colostrul este laptele initial, de culoare galbena si cu consistenta crescuta. Acest tip de lapte este prima hrana a nou-nascutului si contine extrem de multe elemente nutritive. Cu trecerea timpului, laptele devine mai deschis la culoare si se subtiaza.

In primele zile de la aparitia laptelui, femeile se pot confrunta cu scurgeri de la nivelul mameloanelor. Acest lucru se intampla in urmatoarele situatii:

- cand copilul plange;
- cand sanii sunt foarte plini cu lapte;
- cand exista emotii puternice;
- fara motive evidente.

In general, secretiile de acest tip dispar dupa primele cateva saptamani. Totusi, in unele cazuri, aceasta perioada de timp poate dura mai mult. Atunci cand aceste secretii produc disconfort, pot fi folosite tampoane absorbante pentru sani, acestea absorbind umezeala pentru a proteja pielea.

Angorjarea sanilor

Inflamarea sanilor reprezinta o etapa obisnuita dupa nastere. Aceasta apare in primele cateva zile de alaptat si poarta si denumirea de „furia laptelui”. Simptomele asociate in acest caz sunt reprezentate de:

- sani cu volum mare, duri;
- caldura la nivelul sanilor;
- existenta unor formatiuni nodulare in tesutului mamar;
- disconfort;
- secretii mamelonare.

Femeile care alapteaza trebuie sa hraneasca frecvent copilul cu lapte de san, deoarece eliberarea de laptele in exces va reduce senzatia de plenitudine. In cateva zile, simptomele produse de angorjare se vor diminua, deoarece productia de lapte incepe sa scada in functie de nevoile copilului. In schimb, persoanele care nu isi hranesc copiii la san ar trebui sa evite eliberarea laptelui din sani, deoarece acest lucru va determina organismul sa produca mai mult lapte.

In cazul in care disconfortul este exagerat, pot fi utilizate anumite metode pentru a-l diminua. Aplicarea unui prosop in jurul sanilor poate reduce disconfortul, iar aplicarea unor pachete cu gheata poate ajuta la reducerea caldurii si a durerii locale.

Efectele alaptarii

In timpul alaptarii pot sa apara alte modificari la nivelul sanilor. Acestea includ:

Senzatie de furnicaturi

Femeile care alapteaza pot resimti furnicaturi la nivelul sanilor atunci cand copilul incepe sa se hraneasca. Aceasta senzatie indica faptul ca laptele se deplaseaza prin canalele din interiorul sanilor spre exterior, astfel incat sa poata fi baut. De-a lungul timpului, aceste senzatii se pot reduce in intensitate. Trebuie cunoscut faptul ca prezenta furnicaturilor nu reflecta cantitatea de lapte pe care copilul o primeste.

Cresterea in dimensiuni a sanilor

De obicei, sanii au dimensiuni mai mari in primele cateva luni de alaptare. Acestia pot deveni mai moi imediat dupa hranire si se pot micsora dupa ce copilul incepe sa renunte la alaptat si sa consume alimente solide.

In general, sanii se extind pana cand alaptarea se termina, urmand ca apoi sa revina la dimensiunile obisnuite. Totusi, fiecare organism raspunde diferit, astfel incat sanii pot ramane mai mari ca inainte de sarcina sau pot deveni mai mici.

Leziuni la nivelul mameloanelor

In stadiile initiale ale alaptarii, unele femei experimenteaza durere la nivelul mameloanelor. Acest lucru se intampla atunci cand copilul nu fixeaza corect mamelonul sau suge cu prea multa putere. Consecintele pot include diferite leziuni, incluzand sangerari si vezicule. Anumite creme pot ajuta la diminuarea simptomelor, dar este indicata solicitarea sfatului unui medic pentru cele mai bune solutii.

Revenirea sanilor dupa sarcina si alaptare

Multe femei afirma ca sanii lor nu arata la fel ca inainte de sarcina si alaptare. Acestia pot capata alte dimensiuni, mai mici sau mai mari, dar si modificari de forma. De asemenea, exista sanse mari de a dezvolta vergeturi, iar forma mameloanelor sa se modifice. In plus, este posibil ca un singur san sa sufere modificari mai evidente decat celalalt.

Totusi, in general, sanii au tendinta de a reveni la dimensiunile initiale atunci cand organismul revine la greutatea avuta inainte de sarcina. Cu toate acestea, forma sanilor se poate schimba permanent, deoarece ligamentele pot deveni mai fragile.

Unele femei considera ca daca nu isi hranesc copiii la san, atunci modificarile la nivelul sanilor nu vor mai surveni. Acest lucru este eronat, deoarece majoritatea modificarilor sunt realizate de sarcina, nu de alaptare. De asemenea, sunt implicati si alti factori, unii chiar mai importanti decat alaptarea. Acestia includ:

- varsta;
- genetica;
- cresterea in greutate in timpul sarcinii;
- numarul sarcinilor avute;
- dimensiunile sanilor inainte de sarcina;
- fumatul.

Complicatii

Exista anumite complicatii ce pot sa apara dupa sarcina si alaptare. Acestea includ:

Mastita – reprezinta infectia sanului cauzata de infundarea unui canal galactofor. In general, mastita apare la un singur san si se manifesta prin disconfort, existenta unei formatiuni nodulare, caldura locala, durere intensa, febra, prezenta de puroi sau sange in laptele matern. Mastita necesita adesea tratament antibiotic, iar daca este lasata netratata poate duce la formarea unui abces;

Infectii fungice – infectiile fungice pot afecta unul sau ambii sani si apar din cauza fisurilor si ranilor de la nivelul mameloanelor. Se manifesta prin prurit, durere, sensibilitate si secretii albicioase. Infectia poate afecta si sugarul, producand pete albicioase la nivelul gurii, dificultati de hranire, plans, dermatita;

Cancer de san – cancerul de san asociat sarcinii apare in timpul acesteia sau in primul an de la nastere. Cercetarile arata faptul ca aceasta boala afecteaza aproximativ 1 din 3000 de femei insarcinate. Totusi, studiile au demonstrat ca sarcina diminueaza in timp riscul de cancer mamar. Vizita la medic trebuie realizata imediat atunci cand apar noduli de dimensiuni mari, durerosi si care persista, dar si cand apar secretii anormale de la nivelul mamelonului.

Concluzii

Majoritatea femeilor experimenteaza modificari ale sanilor in timpul sarcinii, dar si dupa aceasta, indiferent daca alapteaza sau nu. De asemenea, chiar daca sanii nu isi recapata forma si dimensiunile avute anterior sarcinii, aceste schimbari sunt pur cosmetice si nu reprezinta motive de ingrijorare. Totusi, exista cazuri in care modificarile de la nivelul sanilor pot indica infectii sau alte boli grave, precum cancerul, necesitand investigatii suplimentare si tratament prompt.

Bibliografie:
Breast care. (n.d.). https://www.urmc.rochester.edu/ob-gyn/obstetrics/after-delivery/breast-care.aspx
Common breastfeeding challenges. (2018). https://www.womenshealth.gov/breastfeeding/breastfeeding-challenges/common-breastfeeding-challenges
Keyser, E. A., et al. (2012). Pregnancy-associated breast cancer. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3410508/
Management of breast conditions and other breastfeeding difficulties. (2009). https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK148955/
Nichols, H. B., et al. (2019). Breast cancer risk after recent childbirth: A pooled analysis of 15 prospective studies [Abstract]. https://annals.org/aim/article-abstract/2718682/breast-cancer-risk-after-recent-childbirth-pooled-analysis-15-prospective


Citeste si despre:

Cum sunt legate obezitatea si sanatatea mintala Cum este afectat auzul in timpul zborului cu avionul Bruxismul - cum iti sunt afectati dintii Cum ne este afectata sanatatea de catre aerul poluat? Cum sa ai sani sanatosi de-a lungul anilor Conferinta One Health International Student Conference USAMV Bucuresti 2025 – abordari interdisciplinare pentru provocarile globale in materie de mediu si sanatate Hormonii foliculostimulanti (FSH) si cum pot afecta menopauza si fertilitatea Cum este afectata fertilitatea, in functie de varsta Ce este mielita transversa si cum putem optimiza sansele de recuperare Lucruri minunate care se intampla numai in sarcina Ridicarea sanilor (mastopexia)