Poftele si alimentatia sanatoasa in sarcina

Actualizat: 16 Octombrie 2024
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Organismul feminin sufera modificari hormonale drastice in timpul sarcinii.

Multe dintre acestea declanseaza simptome clasice cum ar fi poftele alimentare neobisnuite sau pentru mancaruri bogate in grasimi.

La astfel de pofte poate fi dificil de rezistat si deseori femeile insarcinate consuma nu doar gustari sanatoase, cu un continut nutritiv adecvat.

Este important pentru orice viitoare mama sa isi poata controla pofta pentru dulciuri, alimente prajite si grasimi pentru a reusi sa mentina o stare optima de sanatate, atat pentru ea cat si pentru fat.

Nutrientii necesari in perioada sarcinii

Pasul 1 - Asigurati-va ca beneficiati in fiecare zi de substantele nutritive necesare pentru dvs. si pentru copilul dvs. Luati multivitamine prenatale zi de zi pentru a preveni deficientele nutritionale care pot stimula pofta de mancare.

Pasul 2
- Concentrati-va pe consumul de acid folic pentru a ajuta copilul sa se dezvolte in mod adecvat. Multe vitamine prenatale si cereale fortificate sunt bogate in acid folic.

Pasul 3 - Consumati gustari sanatoase si mese echilibrate, evitand caloriile goale. O dieta bogata in fructe si legume va oferi aportul de substante nutritive sanatoase fara prea multe grasimi, sodiu sau adaos de zahar.

Alternative sanatoase

1. Identificati-va poftele. Incercati sa observati daca aveti pofta de alimente sarate, dulci sau prajite.

2. Creati-va alternative simple si sanatoase pentru a inlocui alimentele pe care le poftiti.

De exemplu daca doriti sa mancati cartofi prajiti, cumparati cartofi dulci pe care ii puteti introduce la cuptor in ulei de masline si adaugati peste ei sare de mare, iar apoi lasati-i sa se coaca pana se rumenesc.

3. Pastrati la indemana o varietate de carbohidrati complecsi, indulcitori naturali si grasimi sanatoase, cum ar fi untul de arahide sau avocado. Cand aveti diverse pofte alimentare, alegeti un substitut care sa aiba cat mai putine calorii goale si care sa evite cresterea inutila in greutate.

Sfaturi si atentionari

- Faceti in fiecare zi exercitii fizice. Incercati sa urmati un program de activitate fizica potrivit pentru starea dvs. de sanatate si stadiul de dezvoltare al sarcinii, indiferent ca este vorba despre o plimbare, yoga sau angajarea intr-o alta activitate sanatoasa atunci cand apar pofte tentante.

- Consultati medicul pentru a stabili care sunt nevoile dvs. individuale calorice si nutritionale din timpul sarcinii, dar si care exercitii fizice sunt potrivite pentru dvs.

- In timpul sarcinii sunt necesare si recomandate vitaminele prenatale, cerealele fortificate, uleiul de masline extravirgin, indulcitori naturali, echipamentul pentru exercitii fizice.

Micul dejun este cel mai important

Daca asteptati prea mult dupa trezire sa mancati, acest lucru poate afecta nivelul de glicogen.

Nivelurile scazute de glicogen pot declansa senzatia de foame pe parcursul intregii zile, crescand sansele sa aveti pofte nesanatoase in timpul sarcinii.

Numeroase cercetari au demonstrat ca persoanele care mananca micul dejun in mod regulat, mananca mai putin in timpul zilei si fac alegeri alimentare mai inteligente, comparativ cu cei care sar peste masa de dimineata.

Cel mai bine este sa mancati la maxim o ora dupa ce va treziti.

Alegeti cereale integrale, cum ar fi paine integrala de grau sau faina de ovaz organic, fructe proaspete.

Daca simtiti ca senzatia de foame apare prea repede chiar si daca luati in mod constant micul dejun, incercati sa includeti o cantitate de proteine la masa pentru ca senzatia de satietate sa dureze cat mai mult timp.

Pentru a beneficia de o cantitate sanatoasa de proteine incercati o lingura sau doua de unt de arahide pe paine prajita sau un ou fiert tare.

Daca va confruntati cu greturile matinale, posibil sa nu simtiti gustul micului dejun prea mult, dar este important sa aveti ceva in stomac mai devreme decat mai tarziu.

Cantariti-va

Cantaritul nu este cea mai distractiva activitate din lume dar va poate ajuta sa fiti mai constienti de corpul dvs. si va poate ajuta sa realizati ce mancati pe parcursul unei zile.

In schimb, v-ar putea fi de ajutor sa tineti un jurnal alimentar sau sa tineti evidenta masuratorilor corpului dvs.

Este normal sa acumulati kilograme in cursul sarcinii, dar cantaritul va poate ajuta sa ramaneti concentrata asupra unei nutritii optime si sanatoase in timpul sarcinii si a unei greutati normale.

Daca aveti o greutate normala cand ramaneti insarcinata, este recomandat sa acumulati in jur de 10 kilograme pe parcursul sarcinii.

Consumati multe mese mici si gustari

Un program optim de masa nu ar trebui sa contina trei mese principale pe zi, ci trei mese mai mici si doua sau mai multe gustari.

Acesta este un plan de alimentatie foarte inteligent pentru femeile insarcinate, care poate ajuta la indepartarea starii de greata si va fi mult mai usor de suportat decat o masa mare care poate incuraja arsurile stomacale si supraalimentatia.

Tineti minte ca obiceiul de a manca in mod regulat este unul inteligent.

S-a demonstrat ca mesele neregulate pot duce la dezechilibre hormonale care pot creste apetitul.

Planificarea meselor si gustarilor in avans, in fiecare zi, este foarte importanta.

Specialistii au aflat recent ca femeile gravide care iau gustari in mod constant au un risc mai mic de travaliu prematur decat celelalte femei.

Nu excludeti in totalitate alimentele de care va este pofta sau sucurile

Desigur, in aceasta categorie nu intra sucurile acidulate si nici cafeaua.

Puteti incerca, insa alegeri mai sanatoase decat bomboanele colorate artificial, cartofii prajiti sau castroanele cu inghetata consumate zilnic.

Totusi nu este o idee grozava sa va excludeti in totalitate orice tip de aliment, iar aceasta interdictie sa poate intoarce chiar impotriva dvs.

Cercetarile au demonstrat ca indulcitorii artificiali si inlocuitorii grasimilor pot determina organismul sa solicite cantitati mai mari de mancare decat daca ati consuma zahar si grasimi normale.

Alte studii au aratat ca oamenii care mananca produse alimentare (inclusiv dulciuri) cu un continut scazut de grasimi vor consuma mai multe dulciuri decat cei care prefera produsele cu un nivel normal de grasimi.

Daca va este pofta de zahar, consumati o tableta sau doua de ciocolata organica, iar daca aveti nevoie de putina grasime, puneti putin unt in mancarea de mazare.

De-a lungul sarcinii, este indicat sa mancati alimente cat mai diverse si sanatoase.


Citeste si despre:

Dulciurile in timpul sarcinii Pregatirea din punct de vedere nutritional pentru primele 2 luni de sarcina Sarcina (normala, patologica si extrauterina) Vitamine de ajutor pentru un organism sanatos Fierul si importanta acestuia in alimentatia copilului Ce afectiuni pot fi detectate cu ajutorul unui RMN cerebral Simptome mai putin cunoscute ale lipsei de nutrienti Femeia insarcinata Complicatii si probleme dupa o interventie chirurgicala Alimentatia sanatoasa Alimentatia sanatoasa, posibil tratament pentru diabetul de tip II