Numarul de kilograme acumulate in timpul sarcinii

Actualizat: 01 Octombrie 2024
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Numarul de kilograme acumulat in timpul sarcinii printr-o dieta sanatoasa si echilibrata este un semn bun ca bebelusul primeste toate substantele nutritive de care are nevoie si creste intr-un ritm sanatos.

Nu este necesar ca femeia insarcinata sa manance pentru doua persoane.

Este adevarat ca are nevoie de calorii in plus si alimente bogate in nutrienti care au rolul de a ajuta copilul sa creasca, dar, in general trebuie sa se consume doar cu 100-300 calorii in plus fata de perioada dinaintea sarcinii.

Fiecare femeie ar trebui sa-i ceara sfatul medicului obstetrician privind numarul de kilograme pe care ar trebui sa-l adauge la greutatea sa in timpul sarcinii.

O femeie cu greutate medie, inainte de sarcina ar trebui sa castige intre intre 11-15 kilograme pana la sfarsitul sarcinii, iar femeile supraponderale doar intre 6-10 kilograme.

Cum sunt justificate kilogramele in plus la sfarsitul sarcinii?

De obicei, kilogramele unei viitoare mamici, aproape de termenul nasterii se justifica astfel:

- Placenta 1 - 1.5 kilograme

- Lichidul amniotic 1 - 1.5 kilograme

- Tesut mamar 1 - 1.5 kilograme

- Alimentarea suplimentara cu sange, 2 kilograme

- Depozitele de grasime (alimentatie si alaptat) 2.5 - 4.5 kilograme

- Cresterea uterului 1 - 2.5 kilograme

Total aproximativ 10-15 kilograme

Greutatea acumulata in sarcina

Greutatea totala acumulata in timpul sarcinii depinde inclusiv de indicele de masa corporala (IMC) al femeii inainte de sarcina. In cazul in care greutatea este una sanatoasa (IMC intre 18.5-24.9), se pot acumula in sarcina intre 10-15 kilograme.

Daca IMC este mai mic de 18.5 se vor lua in greutate intre 12-18 kilograme, iar daca IMC este de 25-29.0 (supraponderabilitate) se vor lua intre 7-11 kilograme.

Cresterea in greutate pe parcursul sarcinii

Cat de mult ar trebui sa castige o persoana cand este insarcinata depinde si de greutatea sa dinainte de sarcina si de cat de lunga este sarcina acesteia.

Pentru femeile sanatoase, care raman insarcinate la o greutate normala, cresterea in greutate de-a lungul sarcinii, ar putea avea urmatorul tipar:

- 0.5- 2.5 kilograme in primul trimestru

- aproximativ 0.5-1 kilograme pe saptamana in al doilea trimestru

- aproximativ 0.5-1 kilograme pe saptamana in al treilea trimestru.

Pe parcursul sarcinii obiectivul este sa se mentina un echilibru al cresterii in greutate, deoarece fatul necesita o cantitate zilnica de nutrienti care va fi furnizata de hrana zilnica.

Este normala o fluctuatie a cresterii in greuatate de la o saptamana la alta.

Cu toate aceste in cazul in care au loc acumulari sau pierderi bruste ale numarului de kilograme, trebuie sa se anunte medicul (mai ales in trimestrul al treilea). Acesta ar putea fi semnul aparitiei unor complicatii.

Ce se intampla in cazul femeilor care au sarcina gemelara?

Greutatea femeilor insarcinate cu gemeni va fi monitorizata de catre medicul obstetrician.

Cresterea numarului de kilograme trebuie sa fie semnificativa (dar nu se vor dubla numarul de kilograme).

Daca viitoarea mama are un IMC normal inainte de sarcina, cresterea in greutate va fi de aproximativ 16-24 kilograme.

Femeile supraponderale vor lua doar 13-22 kilograme, iar cele care sunt obeze la inceputul sarcinii ar trebui sa depuna eforturi sa nu castige mai mult de 18 kilograme pana cand vor naste.

Desigur toate aceste valori ar putea fi modificate, in functie de recomandarile medicului specialist si de situatii specifice.

Subponderabilitatea ar putea fi un risc pentru femeia insarcinata sau copil?

Ca urmare a greturilor matinale, multe femei scad usor in greutate in timpul primului trimestru de sarcina si isi fac griji legate de efectele acesteia asupra dezvoltarii copiilor lor.

Din fericire, in acest moment, copilul nu are nevoie de prea multe calorii si nutrienti cate va avea nevoie mai tarziu, in timpul sarcinii.

Este important sa se castige in greutate intr-un ritm constant, pe parcursul sarcinii.

Daca o femeie nu castiga in greutate in timpul sarcinii, pot sa apara complicatii, cum ar fi un copil cu greutate scazuta la nastere sau nastere prematura.

Bebelusii care sunt nascuti de mame care iau mai putin de 10 kilograme in timpul sarcinii sunt considerati adesea mici pentru varsta lor gestationala, ceea ce ar insemna ca s-ar putea sa fi fost subnutriti pe parcursul vietii intrauterine.

Este sigura pierderea numarului de kiograme in timpul sarcinii?

In unele cazuri, atunci cand o femeie este supraponderala, poate slabi dar doar sub stricta supraveghere a medicului specialist. Cu toate acestea, in majoritatea cazurilor, femeile nu ar trebui sa incerce sa piarda in greutate in timpul sarcinii.

Cum poate fi castigate mai multe kilograme pe parcursul sarcinii?

In cazul in care medicul ii recomanda viitoarei mamici sa se ingrase, iata cateva sugestii:

- se recomanda ca gravia da manance putin si des, pana la 6 mese pe zi

- se vor pastra la indemana alimente din care pot fi alcatuite gustari rapide: nuci, stafide, branza, biscuiti, fructe uscate, inghetata, iaurt

- se vor face diverse tipuri de sandwichuri: unt de arahide pe paine prajita sau pe biscuiti, mere, banane sau telina. O lingura de unt cremos de arahide va oferi aproximativ 100 de calorii si sapte grame de proteine

- se va adauga lapte degresat in compozitia meselor, cum ar fi in: piure de cartofi, omleta, cereale etc.

- o alta sugestie ar fi crema de branza, smantana si alte tipuri de branzeturi cu diverse arome. Ce este de facut daca se obtine o greutate prea mare in timpul sarcinii?

Daca o femeie castiga in greutate mai mult decat este recomandat, se va discuta cu medicul.

In cele mai multe dintre cazuri nu este necesar sa se incerce pe cont propriu sa se slabeasca in timpul sarcinii. Important este sa se consume alimente variate pentru a se obtine substantele nutritive de care are nevoie un copil.

Iata cateva sfaturi pentru a se incetini cresterea in greutate:

- se vor alege felurile de mancare cu un continut redus de grasimi (de exemplu, un sandwich cu piept de pui fript, salata de rosii fara sos sau maioneza, insotit de un cartof copt simplu). Se vor evita mancarurile prajite (cartofii prajiti, batoanele de mozzarella sau chiftele).

- se vor evita produsele din lapte integral. Femeia insarcinata are nevoie de cel putin patru portii de produse lactate in fiecare zi. Este recomandat sa se foloseasc lapte degresat (dar si branza, iaurt cu un continut scazut de grasimi) care va reduce mult cantitatea de calorii si grasimi consumata.

- se vor limita bauturile dulci (bauturi racoritoare, sucuri de fructe, ceai rece etc.) care contin multe calorii si au un continut scazut de nutrienti. Este preferabila apa.

- nu se va adauga sare in alimente in timpul gatitului. Sarea determina organismul sa retina apa.

- se va limita consumul de dulciuri si snacks-uri care contin multe calorii.

Prajiturile, bomboanele, gogosile, prajiturile, siropurile mierea si chips-urile au multe calorii si o cantitate redusa de substante nutritive. Se va incerca sa nu se consume aceste feluri de alimente in fiecare zi.

In schimb, se vor manca, la desert, fructe proaspete, iaurt degresat, covrigei sau gustari care au mai putine calorii.

- grasimile vor fi utilizate cu moderatie. Grasimile includ atat uleiurile pentru gatit, margarina, unt, sosuri, maioneza, untura, smantana si crema de branza. Toate acestea vor fi inlocuite cu diverse tipuri de substituenti care contin cat mai putine grasimi.

- mesele vor fi preparate folosind metode de gatit care presupun cat mai putine grasimi. Mancarurile prajite in ulei sau unt vor duce la cresterea numarului de calorii si grasimi. Alimentele coapte, fripte sau fierte sunt mai sanatoase decat cele prajite.

- la recomandarea medicului, se vor face exercitii fizice moderate, care pot ajuta la arderea caloriilor in exces. Mersul pe jos sau inotul sunt activitati fizice sigure si eficiente pentru orice femeie insarcinata. Totusi, inainte de a incepe un program de exerciti fizice, se va cere sfatul medicului.


Citeste si despre:

Cauzele necunoscute ale cresterii in greutate Ingrijirea prenatala Terapia Mayr sau tehnica de intinerire a corpului, mintii si spiritului Indicele de masa corporala - calcul si intepretare Renuntarea la fumat – cum se poate renunta la fumat? Cosuri cadou elegante, cele mai inspirate alegeri din 2024, pentru medici de top Depresia la femei Necesarul nutritional in functie de varsta 8 moduri prin care grasimea in exces poate conduce la deces 13 modalitati rapide de autoevaluare a sanatatii Alimentatia in timpul sarcinii