Contuzia sanului reprezinta consecinta strivirii sanului de grilajul costal. Contuziile pot lua in calcul tegumentul, glanda, tesutul retromamar, frecvent leziunile fiind combinate.
Contuzia superficiala implica durere si echimoza.
In cazul contuziei glandulare apare hematomul intraglandular, fluctuent, ce poate fi punctionat - in perioada menstruala hemoragia este mai abundenta. In caz de lactatie, hematomul este constituit din amestecul sangelui cu lapte - necesita intreruperea alaptarii din cauza durerii date de supt si a pericolului infectiilor.
Tratamentul contuziilor sanului presupune comprese revulsive, pansament compresiv.
Hematoamele se punctioneaza sau se incizeaza pentru a evacua cheagul.
Ranirea sanului poate fi realizata de corpuri contondente, arme albe sau de foc.
Plagile limitate la san sunt mai putin grave cu hemoragie mai mica. Daca femeia se afla in perioada de lactatie si plaga este in vecinatatea mamelonului sau intereseaza canalele galactofore, din plaga se scurge continuu lapte. Acesta favorizeaza infectiile (abcese, flegmoane).
Tratament
In cazul unei plagi a sanului in mod frecvent se aplica tratament; in caz de lactatie, aceasta se intrerupe. Citosteatonecroza sanului (necroza sau distrofia grasoasa traumatica) este determinata de saponificarea tesutului grasos subcutanat; necroza grasoasa este intracelulara.
Cauze
Cauzele acestei necroze o reprezinta focarele hemoragice si ischemice din traumatisme, infarctul hemoragic, circulatia deficitara.
Mecanism de producere
Dupa infiltratia sanguina, plasma sanguina si mai ales mononuclearele elibereaza o lipaza ce ataca si saponifica grasimea; in procesele ischemice, tesutul grasos produce o enzima lipolitica (autoliza); unii germeni din infectiile acute genereaza lipaze.
Simptome
Boala apare de regula la femei in varsta, obeze, cu sani voluminosi, cu mult tesut adipos. Acestea acuza:
- mici tumori aparute posttraumatic (pot evolua fara simptome)
- tumori mici, prost delimitate si dure, ridicand suspiciunea de neoplazie
- adera la tegument (aspect de „coaja de portocala"), retracta mamelonul si uneori este fixata la planurile profunde
- pot exista scurgeri sanguinolente prin mamelon
- ganglionii axilari pot fi mariti dar au consistenta moale.
Histopatologie
Aspect albicios pe sectiune, pot exista focare diseminate, lichefierea necrozelor da pseudochisturi grasoase. Prin scleroza apare un tesut dur, fara lobulatie.
Diagnosticul diferential se face cu cancerul mamar: duritatea extrema, localizarea superficiala ce nu tine de glanda pledeaza impotriva neoplaziei.
Tratament
Tratamentul implica extirparea nodulului dupa examen extemporaneu.
Arsurile sanului sunt destul de frecvente si sunt produse o data cu arsurile toracelui anterior si a fetei. Pot fi de diferite grade. Vindecarea se face prin cicatrici cheloide sub care glanda se atrofiaza.
Tratament
Tratamentul este cel comun arsurilor.
Cicatricile cheloide si leziunile mamelonului necesita estetica si procedurile cosmetice: chirurgie plastica.
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.