Dezavantajele alaptarii bebelusului

Actualizat: 19 Septembrie 2011
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Alaptarea ofera copilului o sursa de hrana unica si bogata in elemente nutritive pe care nu le poate primi din laptele praf. Dar tot acesta determina aparitia disconfortului la nivelul sanilor, un libido scazut, instabilitate emotionala, precum si limitarea anumitor alimente in dieta mamei. Toate acestea reprezinta o parte din dezavantajele hranirii la san.

Disconfortul si problemele sanilor
Exista o serie de inconveniente legate de sani care pot parea greu de indurat pentru mamici. De la simpla durere la craparea sfarcurilor si pana la probleme de ordin medical - blocarea canalelor galactofere, mastita, angorjare - care necesita ingrijire medicala, toate acestea pot constitui piedici in calea dorintei de a alapta. Micile neplaceri care apar ocazional cand curg sanii pentru ca sunt plini de lapte si pateaza hainele pot fi jenante si inconfortabile.

Chiar daca toate aceste probleme sunt rezolvabile si exista remedii pentru prevenirea si tratarea lor, ele reprezinta devantaje ale alaptarii.

Regulile alimentare
Alimentatia din timpul alaptarii trebuie sa respecte cateva reguli esentiale. Mama nu are voie sa consume orice aliment, dupa bunul plac. Tot ceea ce mananca ajunge la sugar prin intermediul laptelui. Daca se mananca alimente condimentate, se bea alcool sau cafea, bebelusul ar putea avea de suferit - devine agitat, refuza laptele, are probleme digestive si nu ar mai primi portia necesara, pentru ca si secretia lactata ar putea fi diminuata.

Schimbarile de dispozitie - instabilitatea emotionala
Imediat dupa nastere, organismul incearca sa revina la forma de dinainte de sarcina. Pana atunci inca mai apar modificari si dezechilibre hormonale care pot afecta starea de spirit. Pot aparea schimbari bruste de dispozitie care afecteaza calitatea vietii femeilor in aceasta perioada.

Lipsa pragmatismului
Alaptatul la san nu este intotdeauna practic. El presupune prezenta continua a mamei in preajma copilului. Acest lucru nu poate fi realizat mereu din motive lesne de inteles. In aceste cazuri trebuie ca mama sa gaseasca spatii intime unde sa colecteze si conserve laptele sugarului.

Scaderea dorintei sexuale
Este posibil ca avalansele hormonale de dupa nastere sa afecteze libidoul femeii. Insa principala problema consta in felul in care mama se vede dupa nastere. Ea nu se mai simte la fel de atractiva si isi vede sanii si partile intime dintr-un alt unghi, deloc sexual.


Citeste si despre:

Avantajele si dezavantajele alimentatiei exclusiv la san Contraceptivele injectabile Despre alaptare si beneficiile ei Alaptarea: argumente pro si contra Alimentatia naturala a sugarului - alaptarea Metodele contraceptive permanente Operatia de marire a sanilor sau mamoplastia De ce merg romanii la stomatolog? Pentru un zambet ca la Hollywood Probioticele. De la disbioza la eubioza si imunitate optima. Polineuropatia cronica inflamatorie Rezistenta antiinfectioasa Astmul bronsic la adolescenti si adulti Cancerul ovarian Hipertiroidismul Anestezia epidurala Tot ce trebuie sa stiti despre insulina pudra