Graul (Triticum vulgare)

Graul este cultivat mai ales ca aliment, dar si ca planta medicinala. Radacina graului este lunga, frunzele sunt lineare, iar inflorescenta este un spic compus. Fructul graului este o cariopsa de culoare bruna si forma ovala. Planta este cultivat si creste mai ales in zonele de campie si stepa, la noi in tara. Graul infloreste in luna iunie sau iulie.

In scop fitoterapeutic se utilizeaza fructul (boabele).

Planta contine: apa, lipide, proteine, glucide, fibre, saruri minerale, calciu, magneziu, sodiu, potasiu, clor, sulf, zinc, fosfor, cobalt, siliciu, iod, vitamina a, vitamina b, vitamina E, vitamina k, vitamina d, fermenti.

Planta are calitati mineralizante, tonice, diuretice, antiinflamatorii.

Graul este folosit si in industria alimentara si panificatie.

Uz intern:

- boli hepatice, renale, boli gastrointestinale, hipovitaminoze, stari febrile, dispepsie, acnee, convalescenta, tuse, afectiuni cardiace, tulburari neurovegetative, obezitate, sterilitate, afectiuni endocrine - sub forma de greu incoltit, tarate de grau, grau fiert.

Uz extern:

- impetigo, panaritiu, abcese cutanate, arsuri, eritem, eczeme, hemoroizi, erizipel, psoriazis, prurit, boli reumatice, inflamatii cutanate - sub forma de cataplasma, compresa, bai sau spalaturi locale.

Citeste si despre:

Germenii de grau Intoleranta la gluten Boala celiaca (enteropatia glutenica) Rozaceea Acneea chistica Boala celiaca si dieta fara glutenĀ  Remedii naturale pentru cancerul de san Alergiile la peste Alimente cu un nivel scazut de carbohidrati Dermabraziunea
Cere sfatul medicului ×