Fitoterapie

tratament sau prevenire a bolilor prin folosirea plantelor. fitoterapia face parte dintre ramurile medicinei paralele. In majoritatea tarilor, indeosebi in Occident, doar medicii au dreptul sa practice fitoterapia sub forma de consultatie, si doar farmacistii si vanzatorii de plante medicinale (in tarile in care aceasta profesie este recunoscuta) sunt abilitati sa dea sfaturi in momentul cumpararii.

Diferite tipuri de fitoterapie - In zilele noastre si in tarile occidentale exista mai multe specialitati, eventual combinate intre ele, care utilizeaza plantele in scopuri medicale.
- aromaterapia este o terapeutica ce utilizeaza esentele de plante, sau uleiurile esentiale, substante aromatice secretate de numeroase familii de plante ca, de exemplu, asteraceele, laminaceele sau opiaceele, si extrase prin distilare. Aceste uleiuri sunt produse complexe care se utilizeaza cu precautie si respectand dozele prescrise, deoarece ele nu sunt chiar lipsite de nocivitate. Calea de administrare cea mai interesanta, deoarece este cea mai rapida si mai putin toxica, este calea percutanata (prin piele).

- Gemoterapia se bazeaza pe utilizarea extractelor alcoolice si glicerinate de tesuturi vegetale tinere ca mugurii si radicelele apartinand la vreo 60 de plante diferite. Preparatele sunt prezentate sub forma distilata de doua ori. Fiecare extract este cunoscut ca avand o afinitate pentru un organ sau o functie, de exemplu, maceratul glicerinat de muguri de Rihes nigrum, sau coacaze negre. In dilutia a doua, actioneaza ca un stimulent al zonei corticale a glandelor suprarenale, adica in acelasi mod cu cortizonul.

- Herboristeria corespunde metodei fitoterapiei, in sensul cel mai clasic si mai vechi. Dupa ce cazuse in desuetitudine, in zilele noastre a fost luata din nou In consideratie. Herboristeria se serveste de plantele proaspete sau uscate; ea utilizeaza fie planta intreaga, fie o parte a acesteia (scoarta, floare, fruct, radacina). Prepararea consta in metode simple: decoctie, infuzie, maceratie. Aceste preparatii sunt baute sau inhalate, aplicate pe piele sau adaugate apei de baie. Ele mai exista si sub forma mai moderna a capsulelor eu praf din plante uscate, pe care subiectul le inghite. Aceasta prezentare are avantajul de a pastra principiile active, care sunt fragile. Pentru ca tratamentul sa fie profund eficace, prizele trebuie sa se intinda pe o perioada mergand de la 3 saptamani la 3 luni.

- Homeopatia recurge la plante in mod preponderent, dar nu exclusiv: trei sferturi din suse sunt de origine vegetala, restul fiind de origine animala sau minerala. Sunt utilizate plantele proaspete in maceratie alcoolica. Aceste preparate alcoolice sunt denumite tincturi-mama: plecand de la ele se prepara dilutiile care servesc la impregnarea grauntelor de zaharoza si de lactoza care sunt granulele si globulele Tinctura-mama cea mai utilizata este cea de Calendula officinalis, sau florile de galbenele.

- Fitoterapia chineza face parte din ansamblul denumit "medicina traditionala chineza" care include acupunctura si dietetica chineza. Aceasta fitoterapie vizeaza modificarea cantitatilor diferitelor energii sau circuitul acestor energii in organism.

- Fitoterapia farmaceutica utilizeaza produse de origine vegetala obtinute prin extractie si care sunt diluate in alcool etilic sau intr-un alt solvent. Aceste extracte sunt dozate in cantitati suficiente pentru a avea o actiune sustinuta si rapida. Ele sunt prezentate, ca si oricare alta specialitate farmaceutica, sub forma de sirop, de picaturi, de supozitoare, de capsule, de preparate liofilizate, de preparate nebulizate (sau atomizate, adica extracte de plante, deshidratate prin caldura) etc. Concentratiile sunt destul de ridicate si netoxicitatea acestor medicamente este uneori relativa.

Utilizare terapeutica
- Fitoterapia este considerata ca avand un camp de actiune asupra a numeroase tulburari, in scop preventiv si curativ, in cazuri acute sau pentru a modifica terenul subiectului (tendintele generale de a fi victima unui tip de boala).

Efecte nedorite - Acestea sunt rare si, in general, benigne. Atunci cand un medic prescrie o reteta care cuprinde plante care pot fi toxice, ca digitala sau belladona, se impune ca pacientul sa nu depaseasca dozele indicate; tulburarile sunt legate adesea de o utilizare abuziva si prea indelungata a plantei medicinale.

Citeste si despre:

Fitoterapia hiperglicemiilor Plantele medicinale in terapiile alternative Efectele plantelor in functie de forma de administrare Cele mai importante beneficii ale ghimbirului, confirmate de studii clinice Rapita, proprietati si beneficii pentru sanatate si frumusete PROIECT HOTARARE pentru aprobarea Contractului-cadru 2009 Medicina Integrata Sciencemed trateaza alergiile Contract cadru 2009 Oboseala cronica, o problema? Medicina Integrata Sciencemed ne propune cea mai eficienta solutie de tratament Tratamentul fumatului
Cere sfatul medicului ×