Compozitie
12 tablete albastre/galbene: 2 mg/4mg estradiol;
10 tablete albe: 2 mg/4 mg estradiol, 1mg norethisteron acetat;
6 tablete rosii: 1 mg estradiol.
Indicatii
Sindromul de deficienta estrogenica, prevenirea osteoporozei la femeia in postmenopauza expusa riscului de fractura.
Doze si mod de administrare
O tableta pe zi, fara intrerupere pe cale orala; daca pacienta mai are ciclu menstrualtratamentul va incepe in a 5-a zi de sangerare; pentru celelalte paciente tratamentul poate incepe in oricare zi. Trisequens este un preparat trifazic estrogeno-progesteronic asigurand doza de progestogen timp de 10 zile, la fiecare ciclu menstrual.progesteronul confera endometrului protectie impotriva hiperstimularii indusa de estrogen precum si un buncontrol al ciclului menstrual. Sangerarea se va produce de obicei in timpul administrarii tabletelor cu doza scazuta de estrogen - cele 6 tablete rosii - dar exista posibilitatea sa se declanseze si la administrarea ultimelor tablete albe. Continutul scazut de estrogen din ultimele tablete are ca rol prevenirea reaparitiei simptomelor de climax fara sa afecteze sangerarea. Daca raspunsul clinic este nesatisatisfacator se poate incerca cu Trisequens Forte, la care se va renunta in momentul in care s-a obtinut remisiunea simptomelor clinice si se va reveni la Trisequens.
Contraindicatii
Hipersensibilitate la componente, neoplasmde san suspectat, cunoscut, sau in antecedente, neoplazie de natura estrogenica suspectata sau cunoscuta (ex. neoplasm de endometru), porfirie.
Masuri de precautie
Tratamentul cu estrogen necombinat poate creste riscul hiperplaziei de endometru si a neoplasmului de endometru, risc ce poate fi evitat daca se administreaza o doza minima de progesteron cel putin in 10 zile ale fiecarui ciclu menstrual. Studiile au aratat ca la doze mici de estrogeni administrate in perioade scurte de timp mortalitatea prin cancer de san nu este crescuta, in timp ce o folosire indelungata a estrogenilor - mai mult de 10 ani - poate determina o crestere minora a incidentei cancerului de san. Inaintea initierii terapiei estrogenice este necesara o anamneza completa: antecedente medicale si familiale, precum si o examinare fizica si ginecologica. Se va exclude daca este cazul - hiperplazia/malignitatea la paciente cu uter intact care au urmat terapie estrogenica necombinata sau cele cu uter intact ce prezinta sangerari pasagere de etiologie necunoscuta. Se va efectua monitorizarea periodica a testelor hepatice la pacientele ce sufera de afectiuni acute sau cronice sau au in antecedente afectiuni hepatice cu permanentizarea unor modificari biochimice; a pacientelor cu afectiuni tromboembolice in prezent sau in antecedente; a pacientelor aflate in tratament pentru hipertensiune arteriala,epilepsie, migrene, diabet zaharat,astm sau insuficienta cardiaca. Prin administrare de estrogeni, un uter fibromatos pre-existent poate creste in volum iar simptomatologia endometriozelor poate fi exacerbata. Daca apar sangerari neregulate si anormale se va stabili diagnosticul prin aspiratie sau chiuretaj biopsic pentru a exclude un posibil utermalign. estrogenii nu vor fi administrati fara examene fizice si ginecologice periodice. tratamentul profilactic pe termen lung al osteoporozei trebuie aplicat doar femeilor cu risc crescut de a dezvoltafracturi. Indicatiile pentru intreruperea imediata a administrarii estrogenice sunt: afectiuni tromboembolice venoase, aparitia icterului, debutul unei cefalee de tip migrenos, tulburari de vedere aparute brusc, cresterea semnificativa a tensiunii arteriale. Trisequens nu are efect contraceptiv.
Interactiuni cu alte medicamente
Asocierea cu barbiturice, Rifampicina, Carbamazepin, Fenitoin poate diminua efectul direct al estrogenului.
Reactii adverse
In primele luni de tratament, in 10-20 % din cazuri pot aparea tensiune in sani si tulburari in regularitatea ciclului menstrual, inclusiv absenta acestuia. Au mai fost raportate neoplasm de san si endometru, tulburari tromboembolice si disfunctii hepatice dar nu exista dovezi clare ca incidenta acestor afectiuni este crescuta ca urmare a instituirii tratamentului de substitutie hormonala.