Sciatica

Publicat: 12 Septembrie 2006 | Actualizat: 08 Octombrie 2018
Autor: SfatulMedicului

Generalitati


Sciatica consta in durere, furnicatura sau parestezii (amorteli) produse prin iritarea nervului sciatic. Nervul sciatic este format din radacinile nervoase care ies din maduva spinarii in zona lombara (partea inferioara a spatelui).

Ramurile nervului sciatic se extind prin fese, coboara pe partea posterioara a fiecarui membru inferior pana la glezna si picior.

Cauze

Cea mai obisnuita cauza a sciaticii este reprezentata de hernierea sau ruptura discului intervertebral (disc herniat) in canalul vertebral, care comprima nervul sciatic.

Totusi, sciatica poate fi si simptom asociat altor afectiuni ale coloanei vertebrale, ca de exemplu ingustarea canalului vertebral (stenoza spinala), osteofite (mici excrescente osoase formate pe suprafetele articulare) cauzate de artrite (inflamatii ale articulatiilor), sau compresia radacinii nervoase (pensarea nervului) cauzata prin lezari.

In putine cazuri, sciatica poate fi cauzata de boli care nu afecteaza coloana vertebrala, ca de exemplu tumorile sau graviditatea.

Simptome

Simptomele sciaticii cuprind:

- durerea, care debuteaza la nivelul spatelui sau fesei si se muta descendent, spre coapsa, si poate cobori pana la nivelul labei piciorului
- forta scazuta, furnicaturi sau parestezii pot sa apara la nivelul membrului inferior
- pozitia in sezut sau in picioare pentru o lunga perioada de timp si miscarile de flexie ale coloanei (ca de exemplu exercitiile de ridicare a genunchilor la piept) pot agrava simptomele
- plimbatul, clinostatismul, miscarile de extensie ale coloanei vertebrale (de exemplu ridicarile umerilor) pot combate simptomele.

Diagnostic

Sciatica este diagnosticata printr-o anamneza tintita si un examen obiectiv. Medicul de familie va chestiona pacientul in legatura cu simptomele.

Chiar daca medicul poate fi capabil sa diagnosticheze sciatica pe baza anamnezei si a examenului obiectiv, cateodata o radiografie de coloana sau un RMN al coloanei, sunt necesare pentru a confirma diagnosticul.

Tratament

In multe cazuri sciatica se va ameliora si va disparea de la sine, treptat. Initial tratamentul se concentreaza pe medicamente si exercitii care combat durerea.

Se poate combate durerea prin:

- punerea unei pungi cu gheata in mijlocul zonei lombare (portiunea inferioara a spatelui)
- evitarea pozitiei in sezut (doar daca este mai confortabila decat statul in picioare)
- alternarea intinderii in pat cu scurte plimbari; sa se mareasca distanta de plimbare pe masura ce durerea permite
- utilizarea de antiinflamatoare nonsteroidiene (AINS) ca si ibuprofen (Advil) sau naproxen (Aleve).

Alternativele de tratament pentru sciatica, depind de cauzele care irita nervul. Daca simptomele nu se imbunatatesc, medicul de familie poate recomanda:

- fizioterapie
- infiltratii cu corticosteroizi
- sau chiar tratament chirurgical in cazurile grave.


Facilitati de tratament

Clinici si cabinete medicale

Centrul Medical Profilaxia
Tel: 0727165206
Timisoara, Str. Drubeta Nr.97
NEUROAXIS
Tel: 0219965
Sectorul 1, Str. Iordache Golescu Nr. 17
Email
Clinici
recomandate

Cercetatorii au descoperit mai multe planete cu conditii de viata mai bune decat cele de pe pamant Cercetatorii au descoperit mai multe planete cu conditii de viata mai bune decat cele de pe pamant

Test de gramatica: Poti obtine punctaj maxim?Test de gramatica: Poti obtine punctaj maxim?

Un copil nu spune ca sufera de anxietate, ci Ma doare burticaUn copil nu spune ca sufera de anxietate, ci Ma doare burtica

Citeste si despre:

Exercitii de stretching pentru ameliorarea simptomelor de nevralgie sciatica

10 mituri despre sciatica

Sciatica

Sindromul Piriformis

Ai grija de inima ta cu acesti nutrienti esentiali

Colesterol crescut la 20 de ani? Dr. Irina Macovei-Dorobantu, cardiolog: In cazul pacientilor cu dislipidemii genetice este necesar screening-ul rudelor de gradul I

Top nutrienti care te vor face mai fericit si mai sanatos

Urzica in tratarea anemiei

Beneficiile ultrasunetului in fracturi

Durerile localizate la nivelul piciorului

Fracturile diafizare ale femurului (fracturi la nivelul coapsei)

Afectiuni lombare care necesita interventie chirurgicala