Stenoza spinala cervicala

Actualizat: 21 Iulie 2022
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate
Dr. Oancea Madalina Elena
Consultant medical:

Dr. Oancea Madalina Elena
Medic rezident Neurologie

Generalitati


Stenoza spinala cervicala este o afectiune degenerativa in care spatiul canalului spinal este ingustat determinand compresie pe maduva spinarii sau radacinile nervoase adiacente. Canalul spinal este aria delimitata de interiorul vertebrelor in care se gaseste maduva spinarii. Maduva spinarii este alcatuita din fascicule de nervi care strabat canalul spinal de la baza creierului pana in zona lombara inferioara.

Acesti nervi sunt responsabili de sensibilitatea si mobilitatea teritoriilor pe care le inerveaza. In stenoza spinala cervicala, canalul spinal se ingusteaza si poate comprima radacinile nervilor in locul unde parasesc maduva spinarii sau poate irita chiar maduva spinarii.

Primele 7 vertebre ale coloanei vertebrale, care se intind de la baza craniului pana in zona toracica superioara, formeaza segmentul cervical al coloanei vertebrale sau coloana cervicala.

Compresiunea nervilor si maduvei spinarii in canalul spinal cervical pot produce tulburari functionale la nivelul maduvei spinarii, rigiditate, durere si amorteli (parestezii) la nivelul gatului, membrelor superioare si inferioare. Stenoza spinala cervicala poate fi invalidanta daca este lezata maduva spinarii.

Cauze

Stenoza spinala cervicala este produsa frecvent de modificarile formei canalului spinal si apare, de obicei, la persoane de peste 50 ani. Datorita varstei, se produc ingrosari ale tesuturilor care fac legatura intre oase (ligamente), distructii ale tesuturilor care invelesc oasele (cartilagii) si cresteri excesive ale extremitatilor osoase la nivelul articulatiilor. Toate aceste modificari pot duce la ingustarea canalului spinal (stenoza spinala). Alte cauze posibile ar putea fi: spondilisteza cervicala sau instabilitatea cervicala  ,prolapsul discului intervertebral sau curbarea discului, afecČ›iuni reumatologice sau spondilite anchilozante tumori spinale, malformatie vasculara spinala, traumatisme ale coloanei vertebrale sau fractura, siringomielie , etc

Simptome

Multe persoane cu varste peste 50 ani prezinta ingustari ale canalului spinal dar, cu toate acestea, nu prezinta simptome. Stenoza spinala cervicala nu produce simptome pana cand maduva spinarii sau nervii nu sunt comprimati. Simptomele apar treptat intr-o perioada lunga de timp si includ:
- rigiditate, durere sau amorteli la nivelul gatului, umerilor, bratelor, mainilor sau membrelor inferioare
- tulburari de echilibru
- impiedicarea sau tarsirea picioarelor in timpul mersului.

-incontinenta sfincteriana

-pierderea sensibilitatii la maini, picioare, modificare de reflexe

-scadere de forta musculara

Diagnostic

Diagnosticul stenozei spinale cervicale se bazeaza pe simptomele relatate de pacient si pe examinarea fizica a acestuia. Este necesar ca pacientul sa ii spuna medicului daca miscarile gatului produc durere, amorteli sau slabiciune. Daca este suspectata o stenoza spinala cervicala, medicul va recurge la investigatii paraclinice pentru a confirma diagnosticul si a depista cauza bolii.

Investigatii

Investigatiile paraclinice cele mai utile sunt radiografia, rezonanta magnetica nucleara si computer tomografia. Pe baza rezultatelor acestor investigatii si a analizelor de sange, medicul va elimina alte boli care pot produce manifestari asemanatoare, cum sunt: scleroza multipla, scleroza laterala amiotrofica si deficitul de vitamina B12. Alte investigaČ›ii care pot fi utilizate în stenoza de canal cervical, includ testarea electromiografica (EMG).

Tratament

Tratament - Generalitati

In stenoza spinala cervicala usoara sau moderata simptomele pot fi controlate cu medicamente impotriva durerii, exercitii fizice pentru mentinerea tonusului si flexibilitatii si terapie fizica. Specialistul in terapie fizica poate recomanda purtarea unui guler pentru a sustine gatul. Daca simptomele sunt severe, slabiciunea musculara progreseaza sau investigatiile paraclinice arata compresiuni la nivelul maduvei spinarii sau nervilor, este indicata interventia chirurgicala pentru decomprimare.

Tratament chirurgical

Stenoza spinala cervicala poate produce uneori, probleme serioase la nivelul sistemului nervos cum sunt pierderea fortei musculare la nivelul membrelor superioare si inferioare. Daca simptomatologia nu se remite sub tratament medicamentos ci se agraveaza este necesara interventia chirurgicala de decompresiune.
Operatia se numeste laminectonie decompresiva. Ea presupune indepartarea unor fragmente din discul intervertebral, vertebra sau tesutul care preseaza radacina nervoasa. Apoi vertebrele sunt fixate chirurgical intre ele pentru a stabiliza coloana.

De asemenea, un program adecvat de fizio/ kinetoterapie Č™i exerciČ›ii fizice este o componenta de baza a fiecarui proces de tratament pentru stenoza cervicala cat si pentru stenoza cu alte localizari. Desi exercitiile pentru stenoza spinală cervicala nu sunt un remediu, este important ca pacienČ›ii să rămână activi să nu apară alte deficite suplimentare din cauza inactivitatii (atrofie musculara).

Medicul poate prescrie un program de kinetoterapie supravegheat


Citeste si despre:

Ce saltea sa alegi in functie de afectiunile spatelui Boala degenerativa a discului intervertebral Imagistica prin rezonanta magnetica (IRM sau RMN) Spondiloza Cauzele pruritului brahioradial Delfino Romania – manifest pentru sanatatea ta Eliberarea scutirilor medicale de la orele de educatie fizica si sport pentru elevi si studenti Dureri lombare Ischemia medulara acuta (mielomalacia acuta) Tulburari de mers si cauzele lor Stenoza subglotica la copii