THYREOTOM, comprimate

Prospect

Publicat: 07 Mai 2009 | Actualizat: 16 Aprilie 2021

Compozitie
1 comprimat contine 40 mcg levotiroxina si 10 mcg liotironina.

Actiune terapeutica
Thyreotom este un preparat standar care contine hormoni tiroidieni forma T3 si T4. are rolul de a compensa deficienta de hormoni. stimuleaza metabolismul proteic, lipidic, carbohidratilor; creste activitatea cardiovasculara si sistemului nervos central. In doze mari inhiba productia glnadei hipofizare de thyretropina.

Indicatii
Suplimentarea aportului de hormoni tiroidieni la pacienti cu hipotiroidie de orice etiologie, profilaxia unei recidive dupa strumectomie, terapia gusei benigne cu o stare functionala eutiroidiana, terapie supresiva si substitutiva in cazul unui nodul tiroidian malign, in special dupa strumectomie.

Doze si mod de administrare
Doza zilnica individuala se va stabili pe baza dozarilor hormonale si a observatiei clinice. Recomandarile de dozare reprezinta din acest motiv numai linii directoare pentru terapia diverselor afectiuni tiroidiene. Daca medicul nu prescrie altfel, in general se recomanda urmatoarele doze:
Adulti cu hipotiroidism: initial 1 comprimat Thyreotom pe zi; se creste doza la interval de 2 - 4 saptamani cu cate 1/2 comprimat pana la o doza de intretinere de 2 - 5 comprimate pe zi. Doza pentru copii in tratamentul de lunga durata depinde printre alti parametri, de greutatea corporala si de inaltimea copilului (se recomanda o doza de 2 - 2 comprimate pe zi). In gusa benigna, se recomanda o doza initiala de 1 - 2 comprimate, iar in tratamentul de lunga durata 3 - 6 comprimate pe zi. In profilaxia recidivei se recomanda 2 - 3 comprimate pe zi. Dupa strumectomia datorata unei tumori maligne, doza initiala va fi de 3 comprimate, iar in tratamentul de lunga durata se vor administra 6 comprimate. In toate cazurile, dozele administrate se vor individualiza functie de pacient. Intreaga doza zilnica se va inghiti cu mult lichid, dimineata pe nemancate, cu aproximativ 30 min inainte de micul dejun. Pacientii cu afectiuni gastrice pot lua doza zilnica si dupa masa cu putin lichid. Medicamentul trebuie administrat regulat. La pacientii cu hipotiroidism sau dupa strumectomie datorata unei tumori maligne, tratamentul se va continua toata viata; in cazul unei strume benigne si in profilaxia recidivei, durata tratamentului poate fi de cateva luni sau ani sau se va administra toata viata.

Contraindicatii
Nu se va administra in hipertiroidism, afectiuni cardiace severe, tulburari functionale ale corticosuprarenalei, hipersensibilitate la unul din componenti, in cazul unor tulburari ale tiroidei care pot conduce la hipertiroidism. Nota: este necesara individualizarea stricta a dozelor si monitorizarea atenta la pacientii varstnici, la cei cu afectiuni cardiovasculare ca si la cei cu afectiuni insotite de convulsii. In timpul sarcinii, necesarul de hormoni tiroidieni este crescut. De aceea, tratamentul cu Thyreotom va fi continuat pe timpul sarcinii si alaptarii. Va rugam informati medicul asupra unei sarcini existente sau care intervine pe durata tratamentului, astfel ca doza sa poata fi adaptata nevoilor individuale.

Reactii adverse
Daca se respecta prescriptia medicului, posibilitatea aparitiei unor efecte adverse in timpul tratamentului cu Thyreotom este practic nula. In cazul unei supradozari pot aparea simptome de hipertiroidism cu palpitatii, tremuraturi ale degetelor, senzatie de oboseala, transpiratie excesiva, pierdere in greutate, in special daca doza este crescuta prea repede la inceputul tratamentului. In acest caz, se va informa medicul care va decide reducerea dozei sau intreruperea tratamentului pentru cateva zile. De indata ce efectele adverse au disparut se poate continua tratamentul cu o readaptare atenta a dozei.
Interactiuni cu alte medicamente: efectul Thyreotom-ului poate fi potentat sau inhibat de administrarea concomitenta de alte medicamente. De asemenea, Thyreotom poate influenta efectul altor medicamente. De aceea, va rugam informati medicul asupra altui tratament concomitent sau recent administrat. Aceasta se refera in primul rand la anticoagulante (derivati cumarinici) si hipoglicemiante (insulina).

Citeste si despre:

Sindromul Piriformis Metronidazolul si sarcina Anticonceptionalele si efectele secundare asupra celorlalte viscere Stenoza spinala cervicala Vitamina C in viroza respiratorie Cei mai importanti medici din Romania in imagistica sanului prezenti la Bucuresti cu ultimele noutati in domeniu Colicile la sugari: sfaturi practice pentru parinti Galactoreea – secretia lactata patologica Sciatica Durerea in cancer Pulsul si bataile normale ale inimii Compresia nervoasa