In cazul fracturii degetelor, se recomanda:
-aplicarea unei atele (pentru imobilizarea degetului - se poate utiliza un bat sau un creion -care se aplica langa deget, urmat de fixarea acestuia cu ajutorul unui bandaj);
- aplicareaunei pungi cu gheata in drum catre departamentul de urgenta; nu se va aplica gheata direct pe tegumente, gheata se va infasura intr-un prosop.
Tratamentul fracturii degetelor depinde de tipul fracturii si de cel al degetului fracturat. Medicul de medicina de urgenta sau ortopedul va asigura stabilitatea osului fracturat.
In cazul in care fractura este stabila, tratamentul va consta din apropierea usoara a degetelor (folosirea degetului de langa ca si atela prin atingerea usoara a acestora) timp de patru saptamani. Ulterior se recomanda evitarea exercitiilor de forta, timp de inca doua saptamani.
Daca fractura este instabila, degetul traumatizat va necesita imobilizare. Mobilizarea se face in diverse moduri:
- prin aplicarea unei atele dupa reducere (realinierea fragmentelor osoase); in cazul in care aceasta nu asigura suficienta stabilitate, poate fi necesara o interventie chirurgicala;
- un medic chirurg poate recurge la diverse tehnici de imobilizare chirurgicala fie prin unirea fragmentelor cu ajutorul unor sarmulite, fie prin fixare cu suruburi sau tije.
Medicul va dicuta cu pacientul care este procedura adecvata.
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.