Nodulii tiroidieni

Actualizat: 16 Noiembrie 2017
Autor: SfatulMedicului

Generalitati


Nodulii tiroidieni sunt cresteri anormale sau tumefieri aparute la nivelul glandei tiroide. Majoritatea nodulilor nu sunt cancerosi (sunt benigni) si nu creeaza probleme. Multi nici nu necesita tratament.

Doar aproximativ 5% din noduli sunt cancerosi. Acestia trebuie excizati chirurgical. In cazuri rare, nodulii determina probleme tiroidiene. Cand un nodul produce prea multi hormoni tiroidieni apare hipertiroidismul, glanda fiind hiperactiva sau suprafunctionala.

Cauze

Nu se cunoaste cauza exacta a nodulilor tiroidieni. Se stie totusi ca cei expusi radiatiilor prezinta un risc mai mare de dezvoltare a nodulilor tiroidieni. Expunerea la radiatii din mediu sau iradierea terapeutica anterioara a capului, gatului sau toracelui (mai ales in copilarie) creste ricul de noduli tiroidieni.

Expertii apreciaza ca nodulii tiroidieni se transmit genetic. Astfel, daca un parinte a avut noduli tiroidieni, atunci si copiii prezinta risc mai crescut de dezvoltare a acestora. Daca este asociata o alta problema a glandei (gusa, de exemplu), riscul de noduli tiroidieni este mai ridicat.

Simptome

Majoritatea nodulilor sunt asimptomatici si sunt insesizabili. Sunt descoperiti adesea la un examen de rutina sau la investigatii, precum tomografia computerizata sau ecografia, efectuate din alte motive. Daca nodulul tiroidian este mare poate fi palpat sau se poate observa o crestere in volum a gatului.

In cazuri rare se pot resimti:
- durere sau senzatie de plenitudine la nivelul gatului;
- dificultate la inghitire;
- dificultate la respirat;
- nervozitate, tahicardie, transpiratii, scadere in greutate sau alte simptome de hipertiroidism (exces de hormoni tiroidieni);
- astenie sau depresie, probleme de memorie, constipatie, piele uscata, senzatie de frig sau alte simptome de hipotiroidian sau hipertiroidian (deficit de hormoni tiroidieni) .

Alte conditii care produc simptome similare sunt hipertiroidismul si tiroidita.

Mecanism fiziopatogenetic

Majoritatea nodulilor tiroidieni nu creeaza probleme si sunt benigni. Sunt deseori dificil de observat, fiind foarte mici. Foarte multe persoane prezinta noduli care nu sunt descoperiti sau tratati.

Exista trei tipuri de noduli tiroidieni: solizi, noduli plini cu lichid (chistici) si noduli partial chistici. Pot fi prezenti noduli solitari sau multipli (gusa multinodulara).

De asemenea, pot coexista noduli solizi si chistici. Nodulii solizi cresc lent. Rareori nodulii chistici sangereaza, ceea ce poate duce la o crestere brusca in volum, provocand durere. Nodulii tiroidieni nu pot interfera in general cu functia glandei.

Totusi, uneori un nodul benign poate determina:
- hipertiroidism, cand unul sau mai multi noduli produc hormoni tiroidieni in exces; hipertiroidismul se trateaza cu medicatie antitiroidiana, posibil iod radioactiv si foarte rar chirurgical; hipertiroidismul cauzat de noduli este neobisnuit, apare la mai putin de 1 la 100 de persoane cu noduli tiroidieni;
- dificultate la respiratie sau inghitire, cand unul sau mai multi noduli preseaza traheea sau esofagul; acesti noduli trebuie excizati chirurgical. Doar aproximativ 5% dintre noduli sunt maligni.

Cancerul tiroidian este de obicei descoperit si tratat timpuriu, asa incat majoritatea persoanelor evolueaza favorabil.

Factori de risc

Factori de risc posibili:

- varsta, nodulii tiroidieni fiind mai frecventi la persoanele in varsta;
- sexul feminin;
- expunerea la radiatii: radiatiile din mediu sau radioterapiile anterioare la nivelul gatului, capului sau toracelui (mai ales in copilarie) cresc riscul nodulilor tiroidieni;
- deficitul de iod, care poate duce la aparitia gusii cu sau fara noduli; la noi in tara iodul se adauga la sare, in unele mancaruri sau apa;
- prezenta tiroiditei Hashimoto, care determina hiporeactivitate tiroidiana (hipotiroidism);
- unul sau ambii parinti au avut noduli tiroidieni.

Majoritatea nodulilor sunt benigni.

Un nodul este mai probabil sa fie malign daca:

- pacientul a fost expus radiatiilor; desi rar, cancerul tiroidian poate aparea si dupa 20 de ani de la radioterapie sau de la expunerea la radiatii din mediu;

- membrii familiei au cancer al glandelor endocrine, inclusiv tiroidian;

- apare la persoane sub 20 sau peste 60 de ani;

- sexul masculin;

- nodulul creste rapid in saptamani sau cateva luni: totusi, doar pentru ca un nodul a crescut in volum nu inseamna ca este malign;

- apare un nodul pe parcursul sarcinii;

- boala Basedow Graves este prezenta;

- tiroidita Hashimoto exista anterior.

Consult de specialitate

Se va apela la un specialist daca sunt prezente semne si simptome de nodul tiroidian:

- orice tumefiere la nivelul gatului care nu dispare in 2 saptamani;
- raguseala in absenta racelii sau infectiilor gatului si persistenta mai mult de o luna;
- dificultate la inghitire;
- simptome ale unei disfunctii tiroidiene (oboseala, slabiciune sau scadere brusca in greutate).

In cazul extirparii chirurgicale a unei portiunui din glanda tiroida datorita unui nodul benign, vor fi necesare controale medicale regulate pentru evidentierea eventualelor modificari aparute la nivelul glandei.

Expectativa vigilenta

In aceasta perioada, pacientul si medicul specialist observa simptomele si semnele fara sa utilizeze medicamente. Perioada de expectativa vigilenta nu este indicata daca aveti noduli tiroidieni.

Daca apare o umflatura la nivelul gatului - care nu dispare - sau sforaiti, dificultate la inghitire sau simptome ale disfunctiei tiroidiene este indicat un consult de specialitate.

Medici specialisti recomandati

- medici de familei sau medici generalisti;
- internisti;
- pediatrii;
- asistenti specializati.

Medicul curant v-ar putea indrepta spre un endocrinolog pentru investigatii ulterioare si tratament.

Daca este nevoie de investigatii speciale este indicat sa va adresati:
- unui medic de medicina nucleara, specializat in utilizarea diverselor substante radioactive;
- chirurgului;
- ORL-istului.

Investigatii

Primul pas in depistarea nodulilor tiroidieni se face prin examenul fizic si cercetarea antecedentelor medicale. Adesea, nodulii tiroidieni sunt depistati in timpul examenului fizic, la tomografia computerizata sau la ecografia gatului, toracelui sau capului efectuate pentru alte afectiuni.

Majoritatea pacientilor nu-si detecteaza singuri nodulii deoarece sunt dificil de simtit si adeseori sunt asimptomatici. Daca medicul curant descopera un nodul va va indruma spre endocrinolog pentru investigatii si tratament.

Investigatiile uzuale pentru nodulii tiroidieni sunt:

- testarea hormonului tiroidostimulator -e xamen de sange pentru determinarea functiei tiroidiene;
- biopsia tiroidiana pentru a afla daca nodulul este malign. Aceasta presupune prelevarea unei portiuni din nodulul tiroidian, ceea ce se poate efectua la cabinetul medical.

Alte teste aditionale:

- testarea hormonilor tiroidieni pentru a cerceta daca nodulul produce exces sau deficit de hormoni;

- determinarea calcitoninei pentru a decela cancerul. Aceasta investigatie este efectuata daca in familie exista istoric de cancer tiroidian sau alt tip de cancer al glandelor endocrine;

- scanarea tiroidei, utilizeaza materiale radioactive si o camera de inregistrat imagini, pentru a determina functia glandei si eventualul hipertiroidism;

- ecografia tiroidiana, care evidentiaza o imagine reflectata a glandei;

Ecografia nu poate determina daca un nodul este canceros, dar ajuta la:

- confirmarea prezentei nodulilor pe care alte teste i-au omis;
- evolutia nodulilor daca acestia nu dispar;
- gasirea tiroidei pentru efectuarea biopsiei.

Examinari ulterioare

Daca nodulul nu este canceros, va fi examinat o data pe an. Cel mai ptobabil, se va efectua si testarea hormonului tiroidostimulant pentru a aprecia functia glandei. Ecografia va arata daca nodulul si-a schimbat dimensiunea.

In cazul cresterii vor fi necesare o alta biopsie si interventie chirurgicala. Daca tiroida a fost extirpata datorita cancerului, medicul va investiga tireoglobulina, o proteina produsa atat de celulele normale cat si de cele tumorale. Nivele mari de tireoglobulina pot semnifica diseminarea cancerului la alte organe.

Biopsia este singura metoda de verificare a malignitatii unui nodul.

Cancerul este mai probabil daca este prezent:

- un singur nodul dur, de consistenta foarte diferita de restul glandei tiroide sau de alti noduli tiroidieni;
- nodul care creste in saptamani sau cateva luni;
- nodul care nu se mobilizeaza la palpare;
- ganglioni tumefiati la nivelul gatului;
- raguseala sau voce modificata care nu dispare.

Tratament - Generalitati

Tratamentul depinde de efectul produs de acesti noduli. Daca nodulul este benign si nu cauzeaza probleme, acesta va fi supravegheat indeaproape fara a se utiliza altceva.

Daca apar simptome, pot fi necesare medicamentele sau interventia chirurgicala. Medicamentele antitiroidiene si iodul radioactiv pot trata nodulii care determina hipertiroidism.

Interventia chirurgicala este necesara doar daca nodulul este atat de mare, incat interfera cu respiratia sau deglutitia sau daca este malign. Dupa indepartarea chirurgicala a unui nodul malign ar putea fi necesara administrarea iodului radioactiv pentru a distruge orice tesut restant sau celule canceroase care creeaza probleme.

Daca este necesara tiroidectomia totala, se vor administra hormoni tiroidieni pentru tot restul vietii.

Tratament initial

Odata diagnosticat nodulul exista urmatoarele optiuni:

1. Observatia in cazul unui nodul necanceros, care poate fi urmarit o data la 6 sau 12 luni, pentru eventuala modificare a formei; multi noduli nu-si modifica dimensiunea si nu se diminueaza fara tratament;

2. Biopsia tiroidiana: medicul poate extrage lichid cu un ac dintr-un nodul chistic; uneori, dupa astfel de drenaj, nodulii chistici pot sa dispara, dar majoritatea se refac;

3. Tiroidectomia, care nu este necesara mereu; interventia chirurgicala este necesara daca:

- nodulul pare sau chiar este canceros;
- datorita dimensiunii interfera cu respiratia sau deglutitia;
- nodulul chistic se reface dupa drenaj;

4. Terapia de supresie a hormonului tiroidostimulant este utilizata pentru a micsora un nodul daca:

- nodulul este benign;
- nodulul pare sau chiar este canceros, dar pacientul nu poate suporta interventia chirurgicala;

5. Iodul radioactiv poate fi utilizat in distrugerea tesutului tiroidian daca:

- nodulul este benign, dar produce exces de hormoni, cauzand hipertiroidism; daca aceasta situatie apare in timpul sarcinii, tratamentul cu iod radioactiv nu este indicat, fiind recomandata in schimb operatia;

- este prezenta gusa multinodulara si nu se poate efectua interventia chirurgicala datorita altor patologii; iodul radioactiv micsoreaza nodulii care interfera cu respiratia sau deglutitia, totusi acestia se pot reface dupa incheierea terapiei.

Tratament de intretinere

In cazul prezentei nodulilor tiroidieni este necesar sa:

- urmati terapia hormonala prescrisa de specialist, la aceeasi ora in fiecare zi si fara a omite nicio administrare;

- consultati medicul specialist daca apar simptome de hipertiroidism, ca nervozitatea, tahicardia, transpiratiile mai abundente si scaderea in greutate; uneori hipertiroidismul apare in cursul administrarii hormonilor tiroidieni sau cand un nodul produce exces de hormoni tiroidieni;

- consultati medicul specialist in cazul prezentei simptomelor de hipotiroidism, ca oboseala, senzatia de frig nemotivata si cresterea in greutate; hipotiroidismul poate apare dupa tratamentul cu iod radioactiv sau postoperator;

- programati controale regulate la specialist; chiar si nodulii benigni trebuie examinati de catre medic.

Tratament in cazul agravarii bolii

Indiferent de schema terapeutica aleasa:

- tratamentul hormonal se administreaza in fiecare zi la aceeasi ora;

- se urmaresc eventualele simptome de hipertiroidism, ca nervozitatea, tahicardia si palpitatiile, transpiratiile abundente si scaderea in greutate; un nodul benign poate produce exces de hormoni tiroidieni cauzand hipertiroidism, la fel ca si medicatia hormonala;

- se vor urmari simptomele de hipotirodism, ca oboseala, sensibilitatea la frig si cresterea in greutate. Se va anunta specialistul la aparitia acestor simptome, care poate fi date de iodul radioactiv sau de interventia chirurgicala.

Daca nu apar modificari la nivelul nodulului, acesta poate fi mentinut sub observatie. Daca se modifica dimensiunea sau apar alte schimbari, poate fi indicata o alta biopsie, testarea hormonului tiroidostimulant sau efectuarea interventiei de excizie a nodulului (tiroidectomie).

Daca este necesara indepartarea partiala sau totala a glandei tiroide, se va utiliza iodul radioactiv pentru a distruge orice tesut restant. Specialistul ar putea recomanda si terapia de supresie a hormonului tiroidostimulant pentru a preveni recurenta nodulilor tiroidieni sau cresterea altor celule canceroase.

Profilaxie

Daca nodulul creste, se va recomanda o alta biopsie de aspiratie. Daca nodulul pare sau chiar este canceros, se recomanda interventia chirurgicala de indepartare a unei parti sau a tiroidei in totalitate.

Daca nodulii tiroidieni apar dupa iradirea terapeutica a capului, gatului sau toracelui si tiroida a fost anterior partial excizata, postoperator se va administra terapia de supresie a hormonului tiroidostimulant, pentru a preveni recurenta nodulilor.

Daca s-a efectuat tiroidectomie pentru un cancer tiroidian, se va utiliza iodul radioactiv pentru a distruge tesutul restant.

Postoperator dupa tiroidectomie pentru cancerul tiroidian se va efectua supresia hormonului tiroidostimulant pentru reducerea nivelului acestuia in organism, prevenind cresterea eventualelor celule maligne.

Tratament ambulatoriu

Majoritatea nodulilor tiroidieni sunt benigni si multi nu necesita tratament.

Daca s-a efectuat interventia de excizie a glandei tiroide este important sa:

- se administreze medicatia zilnic la aceeasi ora;
- se administreze doza indicata: in cazul in care ati omis o doza, nu o dublati pe cea de a doua zi;
- consultati medicul daca prezentati simptome de hipertiroidism ca nervozitatea, tahicardia, transpiratii mai abundente si scaderea in greutate;
- consultati medicul daca prezentati simptome de hipotiroidism ca oboseala, senzatia de frig inexplicabila si cresterea in greutate;
- mentionati medicului sau farmacistului orice alt medicament pe care il luati, pentru a preveni interactiunea cu medicatia pentru tiroida.

Daca s-a efectuat tratament cu iod radioactiv consultati medicul specialist cand:

- aveti dureri de gat, ce pot reprezenta o crestere a glandei tiroide;
- aveti simptome de hipotiroidism, ca oboseala, senzatia de frig fara motivatie si cresterea in greutate.

Nodulii tiroidieni nu pot fi preveniti. Nu s-a clarificat inca necesitatea testarii regulate a persoanelor fara factori de risc si fara prezenta simptomelor de hipertiroidism. Necesitatea unei testari va fi discutata cu medicul specialist.

Tratament medicamentos

Majoritatea cancerelor tiroidiene cresc si disemineaza atat de incet, incat operatia poate fi amanata pentru o scurta perioada de timp, daca aveti un nodul care nu cauzeaza simptome.

Daca alegeti sa amanati interventia, nodulul tiroidian trebuie investigat regulat de un medic endocrinolog. Uneori, nodulii tiroidieni sunt tratati prin terapia de supresie a hormonului tiroidostimulant (levohyroxin), pentru a impiedica organismul sa produca acest hormon si pentru a preveni cresterea glandei tiroide.

Aceasta terapie este recomandata daca:

- starea de sanatate nu permite interventia chirurgicala pentru un nodul suspectat a fi malign;
- s-a efectuat interventia de excizie a nodulilor multipli. Terapia de supresie este utilizata uneori pentru a preveni recurenta nodulilor.

Optiuni de medicamente

Terapia de supresie a hormonului tiroidostimulant se realizeaza cu:
- levothyroxina sodica sau
- liothyronina sodica.

Modul de actiune al terapiei de supresie asupra nodulilor benigni nu este pe deplin elucidat. Se va discuta cu medicul specialist despre terapia de supresie in cazul prezentei unui nodul tiroidian benign.

Supresia hormonului tiroidostimulant poate creste riscul problemelor cardiace sau osoase, mai ales daca aceasta patologie exista anterior.

Daca aveti patologie cardiaca, aceasta terapie poate agrava durerile toracice sau tulburarile de ritm cardiac. De asemenea, creste riscul unui infarct. Daca aveti osteoporoza, supresia hormonala poate agrava demineralizarea oaselor.
Supresia hormonului tioidostimulant, chiar si in doze mici, cauzeaza adesea hipertiroidism, mai ales daca sunt prezenti noduli multipli (gusa multinodulara).

De aceea, se vor efectua controale regulate la medicul specialist pentru ajustarea dozelor si prevenirea hipertiroidismului. Daca un nodul este benign, dar produce hormoni in exces, cauzand hipertiroidism, inaintea tratamentului cu iod radioactiv se va utiliza medicatia antitiroidiana.

Tratament chirurgical

Excizia chirurgicala este recomandata nodulilor chistici care reapar, mai ales celor peste 4,1 centimetri diametru. Hipotiroidismul apare la aproximativ 10% din pacienti intr-un interval de 5 ani dupa tratamentul cu iod radioactiv.

De aceea, nivelul hormonilor tiroidieni va fi analizat regulat postterapeutic. Daca un nodul este benign, dar produce hormoni in exces, cauzand hipertiroidism, inaintea terapiei cu iod radioactiv se vor utiliza medicamente antitiroidiene.

Este cel mai bun tratament in cazul nodulilor tiroidieni:

- maligni (cancerosi);
- suspectati a fi maligni;
- benigni, dar suficient de mari pentru a interfera cu respiratia si deglutitia;

Persoanele care dezvolta noduli tiroidieni dupa terapia radioactiva a capului, gatului sau toracelui vor necesita cel mai probabil interventie chirurgicala, deoarece riscul de dezvoltare a cancerului tiroidian este mai mare. Totusi, majoritatea nodulilor la persoanele iradiate sunt benigni.

Optiuni chirugicale

Cea mai utilizata metoda este tiroidectomia.

Alte tratamente

Alte metode terapeutice pentru nodulii tiroidieni sunt aspiratia cu ac fin si iodul radioactiv. In timpul aspiratiei, endocrinologul utilizeaza un ac mic pentru a drena lichid din nodul (nodul chistic).

Unele chisturi nu reapar dupa drenaj. Totusi, majoritatea sunt recurenti. Daca nodulul reapare dupa ce a fost drenat o data sau de doua ori, atunci va trebui excizat chirurgical.

Iodul radioactiv este folosit in tratarea hipertiroidismului la persoanele cu noduli benigni.


Facilitati de tratament

Clinici si cabinete medicale

Centrul Medical Panduri
Tel: 0219901
Bucuresti, Clinica Panduri: Str. Ioan Athanasiu Nr.34 Clinica Arcul De Triumf:...

Citeste si despre:

Confuzia dintre simptomele menopauzei si ale bolilor tirodiene Probleme cu tiroida: simptome, cauze, tratament Trateaza astmul natural cu aerosoli de sare! Legatura dintre deficitul de iod si gusa endemica Conf. dr. Diana Paun: Cand necesita gusa endemica tratament chirurgical Afectiunile tiroidei